Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 09:04

Ανάγκη για περισσότερη επίβλεψη των διαδικτυακών συνηθειών παιδιών

Γράφτηκε από την
Ανάγκη για περισσότερη επίβλεψη των διαδικτυακών συνηθειών παιδιών

 

Την ανάγκη περισσότερης επίβλεψης των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών από τους γονείς αναδεικνύει η έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης σε 13.000 μαθητές, με φόντο τις διαδικτυακές τους συνήθειες, το πώς επηρεάζεται η ψυχολογία τους από τα κοινωνικά δίκτυα και το online gaming.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ποσοστό 40% στο δημοτικό και 60% στο γυμνάσιο-λύκειο οι γονείς δεν βάζουν καθόλου όρια στα παιδιά τους, που μπορεί να ανταλλάσσουν ακόμη και γυμνό περιεχόμενο, ενώ πολλές φορές πέφτουν θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες παιδιών, επηρεασμό από κοινωνικά δίκτυα και online gaming παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Εγινε υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019 σε δείγμα 13.000 μαθητών ηλικίας από 10-18 ετών σε περίπου 500 σχολεία.

 

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Πέραν της ανάγκης περισσότερης επίβλεψης των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών από τους γονείς, η εν λόγω έρευνα αναδεικνύει και την ανάγκη καλλιέργειας μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γονιών και παιδιών, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη προστασία των ανήλικων χρηστών στον ψηφιακό κόσμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 2 στα 10 παιδιά δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά γυμνασίου-λυκείου δεν συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Ενα μεγάλο ποσοστό γονιών συνεχίζει να μην θέτει όρια ούτε στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο, ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση. Οπως προκύπτει μάλιστα από τις απαντήσεις των παιδιών, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν καν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο Διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, το 30% των παιδιών δημοτικού και το 60% των παιδιών γυμνασίου-λυκείου θα διστάσει ή δεν θα πει στους γονείς του αν κάτι του συμβεί και το αναστατώσει κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού. Κι αυτό κυρίως επειδή θεωρούν ότι οι γονείς δεν ασχολούνται, είτε επειδή φοβάται ότι θα του απαγορεύσουν να παίζει, είτε επειδή θεωρεί ότι οι γονείς δεν ξέρουν πώς να το βοηθήσουν.

 

ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ενα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η έρευνα, ήταν και ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών στα όσα βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, δύο στα δέκα παιδιά ηλικίας από 13-18 ετών ανησυχούν για τον αριθμό των likes που θα λάβουν στο περιεχόμενο που ανεβάζουν σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το 19% έχει προβεί σε διαγραφή φωτογραφίας που δεν έλαβε ικανοποιητικό αριθμό likes και το 28% χρησιμοποιεί συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που μοιράζεται!

Οσον αφορά στη χρήση των κοινωνικών δικτύων, το 59% των παιδιών δημοτικού και το 94% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, ενώ η ενασχόληση με το YouTube είναι καθολική (95,5% στο δημοτικό - 97% στο γυμνάσιο/λύκειο). Από τα παιδιά δημοτικού που ασχολούνται με κοινωνικά δίκτυα παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στην ηλικία τους, περίπου ένα στα τρία δεν έχει το προφίλ του ιδιωτικό.

 

1 ΣΤΟΥΣ 3 ΣΥΝΑΝΤΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ

Ανησυχητικό είναι ότι 12% των παιδιών δημοτικού και 24% των μεγαλύτερων παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, ενώ ένα στα δέκα παιδιά δημοτικού και περίπου ένα στα τρία παιδιά γυμνασίου/λυκείου δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο. Διαδικτυακή παρενόχληση μέσω κοινωνικών δικτύων έχει δεχτεί το 18% των παιδιών δημοτικού και το 33% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου. Το 3% των παιδιών δημοτικού και το 5% των μεγαλύτερων παιδιών δηλώνει ότι έχει εκφοβιστεί ότι θα δημοσιοποιηθούν πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, ενώ το 13% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου δηλώνει ότι έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες.

 

ΕΘΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Με διαδικτυακά παιχνίδια ασχολείται το 67% των παιδιών δημοτικού και το 61% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου. Περίπου ένα στα τρία παιδιά δημοτικού και ένα στα δύο παιδιά γυμνασίου/λυκείου παίζει με ανθρώπους που δεν γνωρίζει στην πραγματική ζωή και μάλιστα συνομιλεί μαζί τους (29% παιδιά δημοτικού, 38% παιδιά γυμνασίου/λυκείου). Περίπου ένα στα δέκα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δηλώνει εθισμένο στο οnline gaming και ότι διασκεδάζει περισσότερο όταν παίζει παρά όταν περνά χρόνο με τους φίλους του, ενώ 11% των παιδιών δημοτικού και 21% των παιδιών γυμνασίου/λυκείου αργεί να κοιμηθεί το βράδυ εξαιτίας της ενασχόλησής του με διαδικτυακά παιχνίδια.

Επίσης, το 42% των παιδιών στο δημοτικό και το 31% των μεγαλύτερων παιδιών δεν γνωρίζει πώς να προστατεύει τις συσκευές του από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Τέλος το 48% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών και το 32% των μεγαλύτερων παιδιών δεν γνωρίζει τα υπάρχοντα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση που κάτι ή κάποιος τα αναστατώσει διαδικτυακά.


NEWSLETTER