Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 17:04

Μεσσηνία: Τον δικό του παπα-Νίκο τίμησε την Κυριακή το Πλατύ (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Τον παπα-Νίκο, τον δικό τους ιερέα, τον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Χαντζή, τίμησαν στο Πλατύ με κάθε επισημότητα και ανταμοιβή, όπως πραγματικά του άξιζε.

Τίμησαν τα 60 χρόνια ιεροσύνης του και κυρίως τα 57 χρόνια προσφοράς του στο χωριό, σε ειδική εκδήλωση στο Μάντζειο κτήριο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Αναγνώρισαν το έργο του και το γεγονός ότι δέθηκε με το χωριό τους και τον ευχαρίστησαν που ως πνευματικός πατέρας στάθηκε δίπλα τους, άξιος συμπαραστάτης στις δυσκολίες της ζωής.

Μεταξύ αυτών που τίμησαν με την παρουσία και το χαιρετισμό τους το έργο και την προσφορά του, ήταν ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Νταμάτης - εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

“Πατέρα Νικόλαε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να σου προσφέρουμε ως ένδειξη αναγνώρισης, ευγνωμοσύνης και αγάπης για την προσφορά σου στον τόπο μας”, παρατήρησε ο διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης, γέννημα - θρέμμα του Πλατύ, μέλος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και πνευματικό τέκνο του παπα-Νίκου.

Ως κεντρικός ομιλητής ο Β. Τσιγαρίδης σημείωσε ότι “ο πατέρας Νικόλαος Χαντζής αγάπησε το χωριό μας και πρωτοστάτησε σε κάθε δραστηριότητα, η οποία είχε ως σκοπό την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του. Εζησε και δέθηκε κυριολεκτικώς με τους ενορίτες του, πόνεσε στους πόνους αυτών, λυπήθηκε στις λύπες τους, αισθάνθηκε και συνεχίζει να αισθάνεται τον τόπο αυτό ως τόπο του. Σ’ αυτόν τον τόπο εκτιμήθηκε, αλλά με τη στάση της ιερατικής ζωής του και τις αξίες που τον διακρίνουν έδωσε πολλαπλάσια αξία”. Τόνισε ότι “ως πνευματικός ποίμενε ειρηνικώς, παρηγορούσε, ενίσχυε τον αδύναμο και χρήζοντα βοήθειας συνάνθρωπο, διαφύλασσε και τόνωνε το αισιόδοξο και υγιές. Νουθετούσε πατρικά και με σοφία το ποίμνιό του, μπόλιαζε την ψυχή όλων με τις αρετές της υπομονής, της καρτερίας, της μεγαλοψυχίας και συγχώρεσης, καθώς και της ελπίδας μέσα από την πίστη στο Μεγαλοδύναμο. Προσπαθούσε να είναι πάντα δίκαιος και αμερόληπτος, κατηύθυνε και παρότρυνε τον καθένα στην πρόοδο και δημιουργία, οπλίζοντας και χαλυβδώνοντάς τον με πίστη σε υγιείς σκοπούς και στόχους”. Επεσήμανε πως “ο δικός μας παπα-Νίκος, ο ταπεινός εργάτης του Ευαγγελίου θα μείνει ο εφημέριος και πνευματικός της καρδιάς μας, διότι όσοι έχουμε χάσει τους βιολογικούς γονείς μας, η παρουσία του και τα λόγια του ήταν βάλσαμο και παρηγοριά μας, διότι στα μάτια της ψυχής μας ήταν και παραμένει ο πνευματικός πατέρας και το ψυχικό στήριγμά μας. Ο παπα-Νίκος μας αγάπησε και αγαπήθηκε από τους κατοίκους του Πλατέος διαμένων μόνιμα με την οικογένειά του συνεχώς στο χωριό μας, δίνοντας κυριολεκτικά το είναι του, συμμετέχων ενεργά σε κάθε δραστηριότητα του χωριού μας”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατέος Σπύρος Μαρούλης, η πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευγενία Τσιλίκου (απένειμαν τιμητικές πλακέτες στον παπα-Νίκο) και ο νέος εφημέριος ιερέας Αντώνιος Μανουσόπουλος.

Μεταξύ των παρισταμένων που τίμησαν την προσφορά του ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο ευεργέτης του χωριού Γιώργος Κων. Μαντζής.

Οσον αφορά το βιογραφικό του που διάβασε η Χαρούλα Νίκα – Σκρεπετού, μέλος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου:

Ο πατήρ Νικόλαος Β. Χαντζής γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1932, Μεγάλη Πέμπτη, στο ηρωικό χωριό της Γορτυνίας Ζυγοβίστι. Υπηρετών σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο κι επιβαίνοντας σε στρατιωτικό όχημα, προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις για την εισαγωγή του στη Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), το όχημα εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι οι επιβαίνοντες στον γκρεμό. Διασωθείς με θαυματουργό τρόπο έταξε στην προστάτιδαν του χωριού του Μεταμόρφωση του Σωτήρος να γίνει ιερέας. Παντρεύτηκε την Αγγελική Παντζή, αδελφή του μακαριστού αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Παντζή.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 3 Ιανουαρίου 1960, στο ναό Αγίου Ιωάννου Ασύλου Ανιάτων Γαρδικίου και πρεσβύτερος στις 7 Ιανουαρίου την ίδια χρονιά στο ναό Αγίου Ιωάννου Μεσσήνης, από τον μακαριστό μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη. Τοποθετήθηκε εφημέριος στο ναό Αγίου Δημητρίου Μοσχοχωρίου μια μέρα από τον μακαριστό μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη. Μετατέθηκε στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πλατύ στις 20 Απριλίου 1963, όπου υπηρέτησε για 37 σχεδόν χρόνια, έως και τις 7 Ιανουαρίου 2020, συμπληρώσας ακριβώς 60 έτη συνεχούς διακονίας. Παράλληλα με το Πλατύ διακόνησε ευόρκως και το ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Ανεμόμυλο επί 37 χρόνια. Τιμήθηκε από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο: με τον Σταυρόν της Παναγίας της Υπαπαντής το 2007, με το οφίκιο του οικονόμου το 2008 και με το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου το 2014.

Ο παπα-Νίκος έχει 3 εγγόνια και δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Βασίλη, μέχρι πρότινος γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας, στενό συνεργάτη του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα.