Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 08:47

Ο επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου στην «Ε» για το σύνδρομο της ξεχασμένης κατσαρόλας

Γράφτηκε από την
Ο επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου στην «Ε» για το σύνδρομο της ξεχασμένης κατσαρόλας

 

Τηγάνια, κατσαρόλες με λάδι, φούρνοι που τους ξεχάσαμε ανοιχτούς, μπορεί να λαμπαδιάσουν!

Οι περισσότερες πυρκαγιές στα σπίτια ξεκινούν από τις κουζίνες γιατί καίγεται το φαγητό ή μένουν τα μάτια αναμμένα.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε τι να μην χρησιμοποιήσουμε για να σβήσουμε μια φωτιά από μαγειρικό σκεύος - και αυτό είναι το νερό. “Αν ρίξεις νερό σε τηγάνι με λάδι εκρήγνυται και μπορεί να κάνει την φωτιά να εξαπλωθεί”, αναφέρει ο επιπυραγός Παναγιώτης Παπανικολάου, προϊστάμενος του Ανακριτικού Τμήματος της ΠΥ Καλαμάτας, ο οποίος μιλάει στην “Ε” για τις συχνότερες κλήσεις τις οποίες δέχονται προς επέμβαση σε αστικά συμβάντα και αφορούν κυρίως μικροατυχήματα από μια... ξεχασμένη κατσαρόλα, καμινάδες τζακιών και καντηλάκια.

 

ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Είναι συχνό φαινόμενο το... σύνδρομο της ξεχασμένης κατσαρόλας, όπως λέει ο προϊστάμενος του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Το ξεχασμένο μάτι στην κουζίνα δεν είναι “προνόμιο” μόνο των ηλικιωμένων, γιατί και νεότεροι αφήνουν αναμμένη την εστία με το φαγητό πάνω, ή παρατηρείται να έχουν φύγει από το σπίτι πολλές φορές και να ξεχάσουν το φαΐ. “Βγαίνουν για κάποιες εξωτερικές δουλειές, δεν υπολογίζουν το χρόνο και αναφλέγεται...”, λέει ο επιπυραγός. Και η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί στον απορροφητήρα και στα ντουλάπια της κουζίνας και να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο, ακόμα και “να κινδυνέψουν άνθρωποι”.

 

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που αποφεύγουμε είναι να αρπάξουμε το σκεύος για να το βγάλουμε κάπου έξω, γιατί μπορεί νέες εστίες πυρκαγιάς να εξαπλωθούν μέσα στο σπίτι. Επίσης, δεν παίρνουμε το μπρίκι για να ρίξουμε νερό. “Προσεχτικά, τραβάμε το σκεύος στο δίπλα μάτι, να μην το μεταφέρουμε σε μακρινές αποστάσεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χυθεί το φλεγόμενο λάδι”, αναφέρει ο αξιωματικός. Ενώ “το νερό διασπάται όταν χρησιμοποιείται για κατάσβεση σε εύφλεκτα υγρά και έχουμε φαινόμενα εκρήξεων και εξάπλωση της πυρκαγιάς”.       

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Αλλά τι κάνουμε για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να μην μεταδώσουμε τη φωτιά; Το πρώτο είναι “να κλείσουμε τη μαγειρική εστία ώστε να διακόψουμε την παροχή θερμότητας στο σκεύος”, και κατά δεύτερον “να βάλουμε το καπάκι ή να σκεπάσουμε το λάδι με ένα βρεγμένο ύφασμα (π.χ. πετσέτα), το οποίο θα έχουμε πρώτα στύψει”. Επικίνδυνος είναι και ο καπνός γιατί “μπορεί κάποιος να λιποθυμήσει και να χάσει τις αισθήσεις του από τους πυκνούς καπνούς και εν συνεχεία να του προκληθούν εγκαύματα από την πυρκαγιά”.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η πρόκληση μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι έχει πολλά αίτια, διαπιστώνει ο Παν. Παπανικολάου, και ένα επίσης συχνό είναι “τα θερμαντικά σώματα με γυμνή φλόγα ή λαμπτήρες πυρακτώσεως, τα οποία θα έρθουν σε επαφή με κάποιο ύφασμα”, Επίσης, “η ανάφλεξη αιθάλης σε μια καμινάδα τζακιού που δεν έχει καθαριστεί. Η φωτιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη αλλά στη συνέχεια μεταδίδεται σε δομικά στοιχεία του σπιτιού, που βρίσκονται σε επαφή με την καμινάδα και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο δείκτη πυραντίστασης”, εξηγεί.

Μια άλλη... κακή συνήθεια που μπορεί να ξεκινήσει στο σπίτι φωτιά είναι “να πετάξει κανείς αναμμένο τσιγάρο ή στάχτη από το τζάκι στον σκουπιδοτενεκέ”. Ακόμη, “οι συσκευές υγραερίου, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ελέγχονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες του κατασκευαστή -όπως για παράδειγμα να μην έχει συνδεθεί σωστά η φιάλη ή να είναι φθαρμένα τα λαστιχάκια από την χρήση”- αλλά και γενικότερα “απροσεξίες που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα πυρκαγιάς”.

 

ΤΑ ΚΑΝΤΗΛΑΚΙΑ

Ενα καντήλι που “μένει αναμμένο χωρίς ένα πιατάκι από κάτω και ένα προστατευτικό κάλυμμα από πάνω, και τοποθετείται σε μη ασφαλές σημείο” είναι μια συχνή απροσεξία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά. Προσοχή επίσης στο... νιπτήρα ή το νεροχύτη: “Δεν είναι ένα ασφαλές σημείο όπως θα νόμιζε κανείς για ένα κερί ή καντήλι, γιατί οι αποχετευτικές σωλήνες κάτω από το νεροχύτη είναι πλαστικές, κι όταν λιώσει το κερί και ακουμπήσει στις σωλήνες θα εκδηλωθεί πυρκαγιά”.

Μια άλλη αιτία είναι “οι ηλεκτρονικές αστοχίες και η πρόκληση βραχυκυκλώματος λόγω παλαιότητας και φθοράς μιας ηλεκτρονικής εγκατάστασης του σπιτιού” ή η πρόκληση βραχυκυκλώματος “σε μια συσκευή από υπερφόρτωση του δικτύου αν συνδέσουμε πολλές συσκευές σε μια πρίζα”.

 

ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Για να αποτρέψουμε μια πυρκαγιά, καλό είναι, λέει ο προϊστάμενος του Ανακριτικού, “να γνωρίζουμε ορθούς τρόπους χρήσης κατασβεστικών και κατασταλτικών μέσων πυρόσβεσης και να διαθέτουμε και στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών ή στο σπίτι μας έναν πυροσβεστήρα σκόνης, για να αντιμετωπίσουμε σε μια πρώτη προσέγγιση την πυρκαγιά”.

Ενας τέτοιος πυροσβεστήρας “είναι εύκολος στη χρήση για σχεδόν όλες τις ηλικίες, και έχει οδηγίες χρήσης στην ταμπέλα που είναι κολλημένη στο φιαλίδιο”. Επίσης, “στα καταστήματα με κατασβεστικά υλικά μπορούμε να βρούμε αντιπυρικές κουβέρτες, οι οποίες είναι έτοιμες προς χρήση, για να σκεπάσουμε το μαγειρικό σκεύος προκειμένου να σβήσει τη φωτιά”.

 

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους, ο Παν. Παπανικολάου μας προτείνει τρόπους για να μειώσουμε τους κινδύνους να προκληθεί πυρκαγιά ενώ δεν είναι κανείς μαζί τους. “Κατά πρώτον μπορεί κανείς να ελέγξει αν οι εστίες μαγειρέματος και οι ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση, έτσι ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα να ξεκινήσει μια φωτιά από κακή λειτουργία της συσκευής, και να τους επισημάνουμε τους σωστούς τρόπους χρήσης μιας συσκευής σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή”.

Επίσης πρέπει ειδικά τους ηλικιωμένους “να τους αποτρέψουμε να αλλάζουν οι ίδιοι τη φιάλη υγραερίου ή να χρησιμοποιούν συσκευές που δεν ενδείκνυνται για την ηλικία τους”.                               


NEWSLETTER