Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 17:00

Χρυσό μετάλλιο για τον Μεσσήνιο Σείριο Καίσαρη στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού (Φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Την πρώτη θέση στο 4ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού το οποίο φέτος τίμησε το ελληνικό ψωμί της πινακωτής κατέκτησε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η ομάδα του Μεσσήνιου αρτοποιού Σείριου Καίσαρη, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Έτοιμων Προϊόντων “Artozyma”.

Στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ ξαναζωντάνεψαν από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου μνήμες από ξυλόφουρνους, οσμές και γεύσεις που χάθηκαν αλλά και ο πολιτισμός της παράδοσης.

Ο ταλαντούχος αρτοποιός συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό στο παρελθόν έχοντας αποσπάσει και τότε διακρίσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 είχε βγει τρίτος ενώ το 2018 κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο. Στο φετινό πρωτάθλημα συμμετείχαν έξι τετραμελείς ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη τη Θεσσαλία και τα Μικρά νησιά. Επίσης, συμμετείχε και μία μεικτή ομάδα διαγωνιζόμενων από διάφορες περιοχές της χώρας. Οι αρτοποιοί κρίθηκαν κάθε μέρα σε διαφορετικό θέμα.

Το Σάββατο διαγωνίστηκαν στην κατηγορία “ χωριάτικο ψωμί”, τη δεύτερη μέρα στην κατηγορία “ελληνικό πρωινό στον φούρνο”, ενώ την τρίτη μέρα παρουσίασαν από βρώσιμη ζύμη ένα καλλιτεχνικό κομμάτι με θέμα την Αρχαία Ελλάδα. Οι κατηγορίες του ψωμιού που ζύμωσαν οι διαγωνιζόμενοι ήταν το χωριάτικο, της αργής ωρίμανσης, ένα ψωμί βίο και ένα ψωμί του τόπου τους.

Ο Σείριος Καίσαρης ηγήθηκε της ομάδας από την Πελοπόννησο, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο έχοντας άξιους συμπαραστάτες στο πλευρό του Πελοποννήσιους αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες όπου εργάζονται στη Μεσσηνία. Αυτοί ήταν οι Δημήτρης Δρίτσας από την Costa Navarino, ο Στέφανος Διαμαντόπουλος από το ΙΕΚ Ορίζων και η Θεοδώρα Γεωργιοπούλου η οποία εργάζεται στο κατάστημα του Σείριου Καίσαρη. Την δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα της Κρήτης και την τρίτη αυτή της Μακεδονίας.

“Ο ανταγωνισμός ήταν έντονος και το επίπεδο υψηλό αυτή τη χρονιά, μιας και ο διαγωνισμός ήταν πιο απαιτητικός διότι αυτή τη φορά στην κριτική επιτροπή ήταν δύο πολύ δυνατά ονόματα στην αρτοποιία, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ψωμιού Κριστιάν Βαμπρέ, καθώς και ο Παναγιώτης Καλλιώτης ο οποίος εργάζεται στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μαγιάς στον κόσμο” ανέφερε στην “Ε” ο Σείριος Καίσαρης. “Στο διαγωνισμό ζητήθηκαν πολλά πράγματα, ενώ και οι κανόνες ήταν πολύ αυστηροί. Προσωπικά εξειδικεύομαι στο ψωμί με προζύμι. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού εντυπωσίασε το ψωμί με καρύδι που έφτιαξα, καθώς και ένα αργής ωρίμανσης, ξεχώρισε πολύ το κρουασάν του Δημήτρη Δρίτσα όπου περιείχε παντζάρι και μαρμελάδα από άγριες φράουλες και ένα λιτό ανοιχτό σάντουιτς με δεντρολίβανο” σημείωσε σχετικά με τις παρασκευές της ομάδας του. “Υστερα από αυτή τη βράβευση μας, συμπληρώσαμε την Εθνική Ελλάδος Αρτοποιών που θα διαγωνιστεί τον Μάϊο του 2021 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ψωμιού και από εκεί αν πάρουμε μια καλή θέση θα προχωρήσουμε για το Παγκόσμιο” συμπλήρωσε.