Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 08:29

Χρήσιμες συμβουλές για την εργασία από το σπίτι: Βελτιώνουμε τη ρουτίνα της νέας μας καθημερινότητας

Γράφτηκε από την

 

Τη σωστή διαχείριση χρόνου σε περιόδους όπως αυτή που, είτε από επιλογή είτε λόγω ανάγκης, πολλοί εργαζόμαστε από το σπίτι, ζητήσαμε από τη σύμβουλο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης Μαρία Βουγιούκα να μας γνωρίσει, προτείνοντάς μας πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ρουτίνα της νέας μας καθημερινότητας.

Οπως άλλωστε και η ίδια διαπιστώνει στη διαδικτυακή μας επικοινωνία, είναι αδιαμφισβήτητα “μία ακόμη πρόκληση που εμφανίζεται εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης που βιώνουμε όλοι”. Δηλαδή, “να βρούμε τρόπο να παράγουμε έργο (εργασία) από το σπίτι μας”.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είναι άραγε εύκολο να αντιληφθούμε το σπίτι ως χώρο εργασίας από τη μία μέρα στην άλλη; Σίγουρα όχι, απαντά η Μ. Βουγιούκα, όμως “είναι εφικτό και υπάρχουν τρόποι να το πραγματοποιήσουμε με επιτυχία”. Η ίδια ως σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης συνεχίζει να εργάζεται πραγματοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό συνεδριών μέσω Διαδικτύου και τηλεφωνικά. “Αυτή την περίοδο όπως όλοι μας, εργάζομαι αποκλειστικά από το χώρο του σπιτιού μου, γιατί το γραφείο μου μένει κλειστό λόγω της γνωστής σε όλους υγειονομικής κρίσης”, μας λέει. Μέσω λοιπόν της επαγγελματικής της ιδιότητας παραθέτει βοηθητικούς και εποικοδομητικούς τρόπους, για να μπορέσουμε να εργαστούμε από το σπίτι έχοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ;

Αραγε είναι διαχείριση χρόνου ή διαχείριση μυαλού να εργαστούμε εποικοδομητικά από το σπίτι; “Σίγουρα το δεύτερο!”, απαντά. “Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με εποικοδομητικό τρόπο το χρόνο μας είναι απόλυτα αναγκαίο να διαχειριστούμε το μυαλό μας. Αυτό τον υπέροχο υπολογιστή που είναι πάντα έτοιμος να μας υπηρετήσει, αρκεί να πάρουμε τον έλεγχο και να μην τον αφήσουμε στον αυτόματο πιλότο. Ειδικά τώρα!”, συμβουλεύει. Ετσι, “το πώς θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξή της, για αυτό μόλις ξυπνήσετε αλλάξτε τη ρουτίνα σας”. Πώς; “Μην ανοίξετε το κινητό, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, πάρτε ένα καλό πρωινό, περιποιηθείτε τον εαυτό σας σαν να πρόκειται να συναντήσετε τον πιο σημαντικό άνθρωπο”. Και κυρίως, συμπληρώνει η Μαρία Βουγιούκα, “κάντε το για εσάς, πιστέψτε με είστε ο πιο σημαντικός άνθρωπος για τον εαυτό σας”.

 

ΜΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ

Και επόμενο βήμα, η οργάνωση του χρόνου δουλειάς: “Πάρτε λοιπόν στην πορεία χαρτί και μολύβι και γράψτε ποιες ώρες θα εργαστείτε μέσα στην ημέρα, συγκεκριμένα και όχι περίπου. Γράψτε ποια είναι επείγοντα, ποια σημαντικά και ποια τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, και ξεκινήστε από τα πρώτα”, συμβουλεύει. Παροτρύνει δε να κάνουμε “σαφές και ξεκάθαρο τι θα ήταν χρήσιμο για εσάς να έχετε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του εργασιακού σας ωραρίου”.

Είναι μετά και ο κατάλληλος χώρος για να γίνουν, οπότε “βρείτε ένα χώρο μέσα στο σπίτι που θα μπορείτε να εργάζεστε απρόσκοπτα και οργανώστε τον. Τι χρειάζεστε για την εργασία σας; Ακόμη φτιάξτε ένα σνακ και το ρόφημά σας και πάρτε το μαζί σαν να πηγαίνατε στο γραφείο σας”, προτείνει η σύμβουλος.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ

Πριν πάντως ξεκινήσουμε τη δουλειά παροτρύνει να λειτουργήσουμε “σαν να πρόκειται να είστε εκτός. Ενημερώστε τους ανθρώπους που μένετε μαζί, τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας, τον σύζυγό σας και κάντε σαφές και ξεκάθαρο ότι για τις συγκεκριμένες ώρες θα εργάζεστε από το σπίτι”. Παρόλο που βρισκόμαστε μέσα σε αυτό, σαν φυσική παρουσία “θα ήταν πολύ χρήσιμο για εσάς να μην σας ενοχλήσουν ή ακόμη και να λειτουργήσουν σαν να λείπετε” λέει, παρακινώντας μας ταυτόχρονα: “Να μην απαντάτε σε τηλεφωνήματα, μηνύματα φίλων, γνωστών την ώρα που εργάζεστε. Θα χάσετε πολύτιμο και διπλάσιο χρόνο για να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε ξανά και να εστιάσετε στην εργασία σας”. Κι αφού θα έχουμε ολοκληρώσει την εργασία μας, μπορούμε να επικοινωνήσουμε τότε μαζί τους και “θα είναι πολύ πιο απολαυστικό, πιστέψτε με!”, διαβεβαιώνει.

 

ΣΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

Μια ακόμα παρότρυνση και πρόταση είναι να λειτουργούμε “σαν να υπάρχει ο προϊστάμενος στο χώρο, τουλάχιστον στην αρχή, μέχρι να αλλάξετε τη συνήθεια μέρα με την ημέρα και να συνειδητοποιήσετε ότι ο προϊστάμενος του εαυτού σας είστε εσείς”. Κι έτσι “μέρα με την ημέρα τηρώντας με προσήλωση όλα τα παραπάνω, θα χτίσετε νέες συνήθειες και θα αναπτύξετε νέες δεξιότητες, και η εργασία από το σπίτι θα γίνεται όλο και πιο απολαυστική και στο τέλος θα σας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Δεν είναι και λίγο, μέρα με την ημέρα να γίνετε ο ηγέτης του εαυτού σας”, λέει η Μαρία Βουγιούκα και καταλήγοντας παροτρύνει να “μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για τις προσπάθειές σας και για ό,τι έχετε πετύχει στο τέλος του εργασιακού σας ωραρίου. Βρείτε τρόπους να αποφορτιστείτε και να διασκεδάσετε. Διαβάστε ένα χαλαρό σε λόγο και θέμα βιβλίο, παίξτε με τα παιδιά σας και επικοινωνήστε ουσιαστικά. Δείτε μία χαρούμενη ταινία”.