Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 08:52

Η βία κατά των γυναικών στην εποχή του «Μένουμε σπίτι»

Η βία κατά των γυναικών στην εποχή του «Μένουμε σπίτι»

 

Τι γίνεται όταν το «Μένουμε σπίτι» δεν είναι ασφαλές για κάποιες γυναίκες; Η κυβέρνηση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη επικοινωνιακή καμπάνια, προτρέποντας τις γυναίκες να μη μένουν σιωπηλές υπομένοντας τη βία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, μέχρι και τις 31 Μαρτίου δεν ήταν μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας (οι κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900 έφτασαν τις 166, έναντι 156 τον Φεβρουάριο). Ομως, ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την πιθανή αδυναμία επικοινωνίας του θύματος με τις υπηρεσίες στήριξης.

Τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου και η κοινωνιολόγος Σοφία – Βασιλική Κατσίποδα μιλώντας στη “Ε” προτρέπουν: “Μένω στο σπίτι αλλά δεν υπομένω τη βία”.

 

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, παρ’ όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας που απειλεί τη δημόσια υγεία, περισσότερο από ποτέ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας αδιάκοπα τις υπηρεσίες του σε γυναίκες θύματα – βίας.

Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη έχει αλλάξει κατά πολύ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, αφού πλέον είμαστε αναγκασμένοι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο εντός της οικίας μας, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Το γεγονός όμως αυτό ενδέχεται να φέρει αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς ο αναγκαστικός εγκλεισμός και περιορισμός αναμένεται να οξύνει υπάρχουσες δυσλειτουργικές και κακοποιητικές σχέσεις και συμπεριφορές.

 

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η υποχρεωτική παραμονή όλων των μελών της οικογένειας μέσα στο σπίτι δυσχεραίνει σε πολλές περιπτώσεις την επικοινωνία, κάτι που μπορεί να εκφραστεί και με την άσκηση βίας. Αυτό σημαίνει ότι οικογενειακά προβλήματα που ήδη υπήρχαν, και άλλα που δεν ήταν τόσο έντονα, ενδέχεται να οξυνθούν.

Ο περιορισμός ως έννοια λειτουργεί αρνητικά στον ψυχισμό των ατόμων, αυξάνοντας το στρες, όχι μόνο για την παρούσα κατάσταση, αλλά και εξερχόμενοι αυτής - καθώς μπορεί να προκύψουν νέες συνθήκες στην καθημερινότητά μας, όπως π.χ. σοβαρά ζητήματα επαγγελματικής και οικονομικής φύσεως. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε περιόδους κρίσης είναι πιθανό να διογκωθούν τα περιστατικά έμφυλης βίας.

 

 

Η ΒΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι, σε μια κακοποιητική σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ομως οι υποστηρικτικές υπηρεσίες για τις γυναίκες - θύματα βίας μέχρι τώρα συνεχίζουν να λειτουργούν, λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Υπηρεσίες του Δικτύου (Κέντρα Συμβουλευτικής, Ξενώνες και Γραμμή SOS 15900), δεν έχουν σταματήσει την περίοδο αυτή τη λειτουργία τους.

Εμείς να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, συμπληρωματικά στα λεγόμενα των δύο στελεχών του Κέντρου Συμβουλευτικής, ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται. Γι' αυτό και η Ελληνική Αστυνομία, μέσα από τη δική της καμπάνια, προτρέπει να καλούμε στο 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή να απευθυνόμαστε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας παραμένει το ίδιο (Δευτέρα με Παρασκευή, 8 π.μ. – 4 μ.μ.). Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι οι συνεδρίες πλέον πραγματοποιούνται τηλεφωνικά, λόγω των έκτακτων μέτρων, όπως τηλεφωνικά εξυπηρετούνται και αιτήματα νέων ωφελουμένων, αλλά και αιτήματα πληροφόρησης τρίτων προσώπων (τηλ. Επικοινωνίας 27210 99212, 27210 99222 και 27210 99222 και διεύθυνση Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα).

Καταληκτικά, η Μαρία Στρατάκου και Σοφία Κατσίποδα στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις γυναίκες: Να μη φοβούνται να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν και να ζητήσουν βοήθεια απευθυνόμενες στο Κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου, αλλά και στην τηλεφωνική γραμμή SOS (15900), η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.