Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 09:23

Αντιδράσεις για το σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι

Γράφτηκε από τον

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον μοναδικό και παράνομο σκουπιδότοπο της Τριφυλίας στο Αλιμάκι, βλέποντας την περιοχή τους να επιβαρύνεται συνεχώς χωρίς να γίνεται τίποτα για την βελτίωση της κατάστασης.

Κάτοικοι από τις Ράχες, του Μύρου και το Αλιμάκι που έχουν περιουσίες στην ευρύτερη περιοχή, μιλούν για οριακή κατάσταση στον σκουπιδότοπο, ο οποίος αν και αποκαταστάθηκε ήδη έχει δημιουργηθεί καινούργιος αφού τα σκουπίδια εξακολουθούν να πέφτουν στην περιοχή αυτή.
Μπορεί πριν λίγα χρόνια να είδαν με ανακούφιση την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου, ωστόσο καθώς η κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων δεν άλλαξε, ακριβώς δίπλα από τον αποκατεστημένο χώρο δημιουργήθηκε νέος σκουπιδότοπος όπου κατευθύνονται όλα τα σκουπίδια του δήμου. Μάλιστα ο όγκος των σκουπιδιών εκεί απειλεί και το έργο της αποκατάστασης, ενώ όπως τονίζουν λόγω του παράνομου χαρακτήρα του, η ίδια η Περιφέρεια έχει επιβάλει πρόστιμα στο δήμο.
Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ έχει επιβληθεί με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα η οποία με ημερομηνία 5 Μαΐου έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια” και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αποφασίζουμε,την επιβολή προστίμου ύψους Πέντε χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 30 του Ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 (Α΄ 91) και το Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) και του άρθρου 37 §3 του Ν. 4042/12 (Α΄ 24), διότι σύμφωνα με την εισήγηση του Κ.Ε.Π.ΠΕ. Π.Ε. Μεσσηνίας διαπιστώθηκε η ανάπτυξη νέου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη θέση Αλιμάκι του Δ. Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, κατά παράβαση του άρθρου 10§1 της ΚΥΑ Αριθ. ΗΠ/50910/2727/03 (Β’ 1909) και της Απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ. Οι ανωτέρω διαπιστώσεις συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά τα οριζόμενα του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε».
Ηδη από τον Μάρτιο έχουν επισημανθεί τα προβλήματα στην περιοχή όπου τότε σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας ο κ. Νίκας σε ό,τι έχει να κάνει με το Δήμο Τριφυλίας αναφέρει: «Αλιμάκι – Λυκοχώρος (Κυπαρισσία, Δήμος Τριφυλίας). Ο δήμος συνέχιζε να αποθέτει απορρίμματα σε χώρο εκτός της περίφραξης του ΧΑΔΑ, αλλά πολύ κοντά στην περίφραξη και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι το απορριμματικό ανάγλυφο που δημιουργήθηκε έξω από την περίφραξη του ΧΑΔΑ κατέρρευσε μέσα στον χώρο του περιφραγμένου και αποκατεστημένου ΧΑΔΑ, και μάλιστα σε σημείο που αποκλείει την πρόσβαση στο εσωτερικό του ΧΑΔΑ, πράγμα που καθιστά αδύνατη και την επισκευή κάποιων τμημάτων τα οποία είχαν μικροζημιές από τις τελευταίες βροχοπτώσεις».
Οι κάτοικοι επικοινωνώντας μαζί μας, μας επισήμαναν όλα αυτά, ενώ μας απέστειλαν και φωτογραφικό υλικό από την εκεί κατάσταση. Αυτό που λένε είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Κ.Μπ.