Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 21:23

Μεσσηνία: Μεγάλη η πυρκαγιά στο Λυκόδημο - Κινδύνεψαν να καούν σπίτια στη Μαθία

Μεσσηνία: Μεγάλη η πυρκαγιά στο Λυκόδημο - Κινδύνεψαν να καούν σπίτια στη Μαθία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω και του αέρα, πήρε σήμερα η φωτιά που αρχικά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στη Μαθία.

Το μέτωπο απλώθηκε γρήγορα στη πλαγιά του Λυκόδημου και στράφηκε προς τον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε από τους κατοίκους ενώ κινδύνεψαν να καούν σπίτια.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχει ήδη κάψει περίπου 500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη αγροτοδασική έκταση σήμερα λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Μαθίας του Δήμου Μεσσήνης, κοντά στο Πεταλίδι, και κινητοποίησε ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Χρειάστηκε αρχικά, με προτροπή της Πολιτικής Προστασίας, να εκκενωθεί ο οικισμός λόγω του πυκνού καπνού. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα έκανε αναγκαία την απομάκρυνση όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όμως στη συνέχεια η Μαθία εκκενώθηκε από όλους, καθώς ο αέρας έστρεψε τη φωτιά προς τα σπίτια, απειλώντας τα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και των μηχανημάτων του Δήμου Μεσσήνης, αλλά και με τις καθοριστικές ρίψεις μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα δύο Καναντέρ, έδωσαν μάχη με τις φλόγες και γλίτωσαν τις κατοικίες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι άπλωσαν το μέτωπο προς τις κεραίες, δυσκολεύοντας περισσότερο το έργο της Πυροσβεστικής.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 37 πυροσβέστες με 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ αναμένεται ενίσχυση με 5 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από την Πάτρα.

Ρίψεις νερού έκαναν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη: 2 Καναντέρ και 2 PZL.

Σε επίπεδο εθελοντών, εκτός του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου συμμετείχαν και διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Μεσσηνίας, με το πυροσβεστικό όχημα του παραρτήματος. Επίσης, βοήθεια στην Πυροσβεστική προσέφεραν και 3 μέλη της ομάδας ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας με δύο οχήματα.