Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 18:33

Το “Κι αν ήσουν εσύ;” συνεχίζεται διαδικτυακά

Γράφτηκε από την
Το “Κι αν ήσουν εσύ;” συνεχίζεται διαδικτυακά

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανάγκασε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να αλλάξουν πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες με το κλείσιμο των σχολείων, αλλά ήταν πολλές οι περιπτώσεις που η ενεργή εκπαιδευτική κοινότητα βρήκε το θάρρος να μετατρέψει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες για δημιουργία.

Μεταξύ αυτών και 9 σχολεία στη Μεσσηνία: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, καθώς και τα Παιδικά Χωριά SOS, που δεν το έβαλαν κάτω και βρήκαν τον τρόπο να συνεχίσουν τα σχέδιά τους.
Με βάση τη δικτύωση και τη συνεργασία που είχαν αναπτύξει στο πλαίσιο του προγράμματος “Κι αν ήσουν εσύ;” του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Υπατης Αρμοστείας, αποφάσισαν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν διαδικτυακά. Παρουσίασαν μάλιστα τη δουλειά τους την περίοδο της καραντίνας σε μια ξεχωριστή Ημέρα Δράσης ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης. Οι μαθητές εκφράστηκαν δημιουργικά μέσα από κείμενα δημιουργικής γραφής και εικαστικά έργα αποτυπώνοντας ιδέες και σκέψεις γύρω από τις έννοιες “ξένος”, “μόνος”, “διαφορετικός”, ή επεξεργάστηκαν θέματα όπως η τρίτη ηλικία και το προσφυγικό.

“Κι αν ήσουν εσύ;”
Το “Κι αν ήσουν εσύ;” είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περιλαμβάνει: Επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας, θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές, δίκτυα και φεστιβάλ σχολείων, παραστάσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας, δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Ολες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος.


NEWSLETTER