Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 08:56

Επαγγελματίες ζητούν μόνιμη πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Εντεκα επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων της οδού Ιθώμης στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας χαιρετίζουν την απόφαση πεζοδρόμησης και ζητούν από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και η πεζοδρόμηση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα με την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να πάψει να είναι δρόμος και να γίνει πεζόδρομος.

Χαρακτηριστικά σε επιστολή - ανακοίνωσή τους προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνουν:

“Οι κάτωθι υπογράφοντες την παρούσα διακοίνωση επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων της οδού Ιθώμης χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί πεζοδρόμησης αυτής. Τόσο ο δήμαρχος προσωπικά όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο συλλογικά ανταποκρίθηκαν στο πάγιο αίτημα των δραστηριοποιούμενων εμπορικά στο συγκεκριμένο τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας περί πεζοδρόμησης. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Κατά πλειοψηφία -αν όχι όλα- τα Ιστορικά Κέντρα των πόλεων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο είναι πεζοδρομημένα προς τον σκοπό της απρόσκοπτης διέλευσης επισκεπτών, οι οποίοι βιώνουν την ιστορία του κάθε τόπου περιπατώντας σε γραφικά σοκάκια. Επιπροσθέτως, η πεζοδρόμηση συμβάλλει στην τόνωση των καταστημάτων των Ιστορικών Κέντρων, δεδομένου ότι τόσο οι τουρίστες όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανενόχλητοι τα ψώνια τους.

Στο πλαίσιο αυτό αιτούμαστε να μην επιτρέπεται -όπως ατύπως και κατά παράβαση του μέτρου συμβαίνει- η διέλευση και η προσωρινή (έως 15 λεπτά) στάθμευση αυτοκινήτων επί της οδού Ιθώμης πέρα από τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων. Πρόκειται για μία πρακτική που καθιστά την πεζοδρόμηση ημίμετρο και υπονομεύει τον σκοπό και τα οφέλη αυτής. Η εμπειρία έχει δείξει πως -παρά τις όποιες αντιδράσεις που αρχικά ενδεχομένως να υπάρξουν απέναντι σε απόφαση πεζοδρόμησης- αυτή εν τέλει χαίρει ευρύτατης αποδοχής, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και όλοι καρπώνονται τα οφέλη της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, αιτούμαστε την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης της οδού Ιθώμης (χωρίς αστερίσκους περί επιτρεπόμενων μόνο της διέλευσης και της ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων) και ζητάμε η πεζοδρόμηση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα με την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να πάψει να είναι δρόμος και να γίνει πεζόδρομος”.

Την επιστολή υπογράφουν οι: Δήμητρα Βάγγαλη, Ρενάτα Πράισναρ, Γιάννης Παπαθεοδωρίδης, Μαρία Αλαπάντα, Ζηνοβία Γεωργουδιού, Χρυσάνθη Κιττάκη, Ελένη Κάργα, Γιώργος Κωστόπουλος, Μαρία Λότση, Δημήτρης Λαγωνικάκος, Βασιλική Μπούνα.