Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 09:05

Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη Μεσσηνία

 

Πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών ξέσπασαν χθες σχεδόν σε όλο το νομό, αλλά οι δυνάμεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας κατάφεραν και τις έθεσαν γρήγορα σε έλεγχο με τη συνδρομή των δήμων, κατοίκων και των πολύτιμων, όπως έχουν εξελιχθεί στις φετινές (και όχι μόνο) πυρκαγιές, εθελοντικών ομάδων του νομού.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά στου Παναγάκια, στην περιοχή του Ασπροχώματος, κοντά στο παλιό κλωστοϋφαντουργείο "Λέκκα", ύστερα από αυτή του περασμένου Σαββάτου. Στο σημείο κατέφτασαν έξι πυροσβεστικά οχήματα, ενώ συναγερμός σήμανε στον καταυλισμό των Ρομά καθώς και σε παρακείμενη επιχείρηση, γιατί η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα, όπως και σε κτήματα με ελαιόδεντρα. Κάηκαν περί τα 20 στρέμματα καλάμια και διάσπαρτοι σωροί σκουπιδιών.

Ωστόσο, πριν ακόμα τελειώσει η κατάσβεση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε δύο φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ανάληψη και το Μάνεση του Δήμου Μεσσήνης. Στο Μάνεση έπιασε σε χορτολιβαδική έκταση και κινητοποιήθηκαν 17 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 2 PZL, τα οποία έκαναν συνολικά 6 ρίψεις, βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν σε σύντομο διάστημα την πυρκαγιά.

Αλλά τα περιστατικά δεν είχαν τελειωμό και οι δυνάμεις έσπευσαν στον Αγιο Φλώρο του Δήμου Καλαμάτας και στο Σολάκι του Δήμου Οιχαλίας, όπου εκεί κλήθηκαν και ενισχύσεις από τις ΠΥ Μεγαλόπολης και Τρίπολης.

Πάντως μέχρι το απόγευμα χθες όλες οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε ύφεση, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντών συνέχισαν τις περιπολίες μένοντας σε επιφυλακή, για να προλάβουν τυχόν νέο περιστατικό.

 

Δύο φωτιές στους Μπλεμενιάνους Κυπαρισσίας 

Μικρή δασική έκταση έκαψαν οι δύο εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή Ανω Μπλεμενιάνοι Κυπαρισσίας. Το ότι οι εστίες εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγης μόνο ώρας και σε απόσταση η μία από την άλλη, συνηγορεί στο ότι πρόκειται για εμπρησμό και προς τα εκεί κατευθύνονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής.

Αρχικά η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση ανατολικά του οικισμού. Οταν έφτασαν όμως στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπήρχε ούτε καπνός, ενώ ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούσαν να εντοπίσουν από πού προέρχονταν οι καπνοί που είχαν δει.

Ωστόσο λίγο αργότερα οι καπνοί άρχισαν να φαίνονται και πάλι μέσα από μια δύσβατη ρεματιά. Μάλιστα στην περιοχή είχαν φτάσει και 2 PZL, τα οποία όμως λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψη. Και πριν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσεγγίσουν την εστία, εκδηλώθηκε και άλλη φωτιά στο ενδιάμεσο της πρώτης εστίας και του οικισμού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που ήδη είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν άμεσα και να την σβήσουν, όπως και την πρώτη εστία λίγο αργότερα.

Συνολικά επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων επιπυραγός Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος.


NEWSLETTER