Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 10:27

Μέτρα για κορονοϊό στα δικαστήρια

Γράφτηκε από την
Μέτρα για κορονοϊό στα δικαστήρια


Οι διοικήσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι οι πλέον αρμόδιοι για να αποφασίσουν τι κατά τόπους μέτρα θα εφαρμόσουν για την προστασία από τον κορονοϊό των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των πολιτών στα ακροατήρια.

Αυτό απαντά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής στις ενστάσεις των δικηγόρων, τις οποίες του θέσαμε, πως πέρα από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας. Αλλωστε, θυμίζουμε ότι στα δικαστήρια της Καλαμάτας πρόσφατα σημειώθηκαν φαινόμενα συγχρωτισμού οπότε πολλοί συνηγορούν στο ότι χρειάζονται και δράσεις της Πολιτείας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στις δικαστικές αίθουσες.
“Εμείς έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες για την τήρηση των αποστάσεων, για το πόσα άτομα μπορεί να είναι ανά αίθουσα στα δικαστήρια”, τόνισε απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ο Πάνος Αλεξανδρής και πρόσθεσε ότι “παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε και εξειδικευμένες δράσεις ανά περιοχή”. Είπε ακόμα ότι η Καλαμάτα διαθέτει ένα μεγάλο κτήριο και τόνισε ότι εκεί που θα πρέπει όλοι να συμβάλουν είναι στο να μην υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού. “Πρέπει να βοηθήσουν όλοι και φυσικά οι δικαστικοί υπάλληλοι· είναι αδιανόητο ειδικά στα μεγάλα δικαστήρια να κάνουν αποχή 9-11 το πρωί, με αποτέλεσμα όλοι οι δικηγόροι να συνωστίζονται (σ.σ. εννοώντας ότι διαφορετικά θα ήταν σταδιακή η προσέλευση) περιμένοντας να δουν αν θα ανέβει ή όχι στην έδρα ο γραμματέας -είναι μια συνολική συνευθύνη”, σημείωσε συγκεκριμένα. Από εκεί και πέρα, είπε ότι “αρμόδιοι να αποφασίσουν τα επί μέρους μέτρα με βάση τις εγκυκλίους του Αρείου Πάγου και τις ΚΥΑ που έχουν βγει, είναι οι διοικήσεις των μεγάρων. Δηλαδή να ορίζουν βλέποντας το πρόβλημα, γιατί είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε σε 390 δικαστικά μέγαρα σε όλη τη χώρα για να κρίνουμε την κατάσταση. Πέραν αυτού, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, σε εκείνους που δίνει το δικαίωμα να τηρήσουν, να επαυξήσουν ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο για την ευόδωση των μέτρων, είναι στις διοικήσεις των μεγάρων πάντα με τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων”.
Ν.Κ.


NEWSLETTER