Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 08:46

Ζημιές από ανεμοθύελλα σε Οιχαλία και Τριφυλία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ζημιές από ανεμοθύελλα σε Οιχαλία και Τριφυλία (φωτογραφίες)

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας από την ανεμοθύελλα που σάρωσε τους δύο δήμους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας επλήγησαν "οι Κοινότητες Αγριλόβουνου, Ανδανίας, Ανθούσας, Διαβολιτσίου, Δεσύλλα, Ζευγολατιού, Ηλέκτρας, Καλλιρρόης, Καρνασίου, Μαγούλας, Μερόπης στο Δήμο Οιχαλίας και οι Δημοτικές Ενότητες Αυλώνας και Αετού στο Δήμο Τριφυλίας".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έπεσαν δέντρα και στύλοι της ΔΕΗ σε δρόμους, καταστράφηκαν σκεπές και παρασύρθηκαν σταβλικές εγκαταστάσεις. "Επιπλέον ζημιές σημειώθηκαν και στην ελαιοπαραγωγή με πτώσεις ελαιοδένδρων, σπάσιμο κλάδων και καρπόπτωση" τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει: "Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος περιόδευσε με υπηρεσιακούς παράγοντες στις πληγείσες περιοχές, επόπτευσε εργασίες καθαρισμού οδών και αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσε οδηγίες για γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών και επισκέφθηκε σταβλικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν. Συναντήθηκε με τη δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και είχε συνεργασία μαζί της σε θέματα αποκατάστασης των ζημιών, καταγραφής αυτών, ενώ προωθήθηκε και η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους οικείους δήμους για τα αιτήματά τους".

Σημαντικές ζημιές και στην Τριφυλία

Αρκετά προβλήματα άφησε πίσω του το μπουρίνι που πέρασε από την περιοχή της Τριφυλίας τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας προκάλεσε ζημιές σε μεγάλη έκταση στο βόρειο τμήμα της. Σπασμένα δέντρα, γκρεμισμένα κεραμίδια και καμινάδες, σπασμένες τέντες και ομπρέλες καταστημάτων, σημαντική καρπόπτωση, αλλά και εκτεταμένη πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης, συνέθεσαν το σκηνικό στο ξαφνικό αγρίεμα του καιρού λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Μπορεί για τον «Ιανό» να είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα, ένα μπουρίνι όμως προκάλεσε περισσότερα προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται στη ζώνη από την Ελαία μέχρι το Καλό Νερό και φτάνουν μέχρι το Δώριο. Κύριο χαρακτηριστικό ο πολύ δυνατός άνεμος που συνοδευόταν από ισχυρή καταιγίδα και σε ορισμένες περιοχές και χαλάζι.

Ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ελαία, όπου στο πευκοδάσος έπεσαν ή έσπασαν αρκετά δέντρα, ευτυχώς χωρίς να κινδυνεύσει κάποιος παραθεριστής, καθώς υπάρχουν ορισμένοι ακόμη στην περιοχή. Επίσης έσπασαν ελαιόδεντρα, σκίστηκαν πλαστικά θερμοκηπίων σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είχαμε και πτώση ελαιοκάρπου.

Στο Καλό Νερό το πέρασμα φαίνεται ότι ήταν πιο ήπιο, όπου έσπασαν κάποια δέντρα, ενώ ακόμη και στην Κυπαρισσία έσπασαν δέντρα και σκίστηκαν τέντες καταστημάτων.

Περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στα πιο ορεινά χωριά της ΔΕ Αυλώνας, όπως στην Αγαλιανή, το Σιδηρόκαστρο, τον Αυλώνα μέχρι και το Κοπανάκι, όπου εκεί έσπασαν ακόμη περισσότερα δέντρα και κλαδιά, ενώ ο δυνατός αέρας σήκωσε κεραμίδια από σκεπές και γκρέμισε καμινάδες. Επίσης ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια. Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το Δώριο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως για πεσμένα δέντρα ή κλαδιά που είχαν κλείσει δρόμους. Ενα δέντρο έπεσε και στην εθνική οδό Καλό Νερό - Τσακώνα κλείνοντας προσωρινά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Τα κλαδιά και τα δέντρα που έσπασε ο αέρας δημιούργησαν προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς έπεσαν πάνω στα καλώδια. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έσπευσαν στην περιοχή και μετά από 12 περίπου ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

 


NEWSLETTER