Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 16:50

Νέο Δ.Σ. στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Γράφτηκε από την
Νέο Δ.Σ. στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Νέο διοικητικό συμβούλιο έχει πλέον η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη - Ελληνικό Τμήμα, μετά από γενική συνέλευση που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Εξελέγησαν έτσι ομόφωνα και παμψηφεί από τη Μεσσηνία: για το ΔΣ ταμίας ο Ιωάννης Σόλαρης συντονιστής Εκπαιδευτικού Εργου Φιλολόγων Πελοποννήσου και για την συντονιστική επιτροπή (Κεντρικό όργανο της ΔΕΦΝΚ που εδρεύει στη Γενεύη), η Ιωάννα Σπηλιοπούλου αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών).
Η παγκόσμια γενική συνέλευση της ΔΕΦΝΚ θα συγκλιθεί στο Μόντρεαλ στις 17 Οκτωβρίου 2020. Εκεί θα γίνει η απονομή ειδικής διάκρισης στην Ιωάννα Σπηλιοπούλου - επιμελήτρια, με τον συγγραφέα Νίκο Χρυσό, της έκδοσης των πρακτικών του συνεδρίου «Ο Καζαντζάκης και η Πολιτική» Εκδόσεις Καστανιώτη 2018.
Επίσης αποφασίστηκαν οι προτεραιότητες για τα επόμενα έτη να είναι οι εξής: εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, χωριά και πόλεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς (διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συντονιστές εκπαιδευτικού έργου), δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, περιφέρειες. Ακόμη, να γίνουν οι ημερίδες: «Πώς οι σύγχρονοι Ελληνες συγγραφείς αντιμετωπίζουν το έργο του Καζαντζάκη» και «Η διδασκαλία του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στα σχολεία». Να διοργανωθούν συνέδρια με θέμα: «Νίκος Καζαντζάκης και φύση» και «Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής». Να προχωρήσουν σε ίδρυση λεσχών ανάγνωσης για την μελέτη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Να γίνει προβολή της ετήσιας επιθεώρησης “Le Regard cretois / H Κρητική ματιά”, η οποία δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 1990, στα γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει ανέκδοτα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, ξεχασμένα ή αδημοσίευτα ακόμα, αξιόλογες μελέτες, μαρτυρίες, ανέκδοτες φωτογραφίες κ.ά. Με αφορμή τις εκδηλώσεις “2021, 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία” να οργανωθούν εκδηλώσεις με βάση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης” και την τραγωδία “Καποδίστριας”.


NEWSLETTER