Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 13:03

Στο YouTube “Η πορτοκαλάδα” του Καλαματιανού Παν. Κανελλόπουλου

Γράφτηκε από την
Στο YouTube “Η πορτοκαλάδα” του Καλαματιανού Παν. Κανελλόπουλου

Την πρώτη του ταινία μικρού μήκους ανέβασε στο YouTube πριν από λίγο καιρό ο Καλαματιανός μαθητής του 5ου Λυκείου Καλαμάτας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Τζανετάκης με τίτλο “Η πορτοκαλάδα” στην οποία πρωταγωνιστεί η εκπαιδευτικός, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Χριστίνα Δίμιζα.

Οπως κάνει γνωστό ο ίδιος ο Παναγιώτης μιλώντας στην “Ε”: “Η αρχική ιδέα για την ταινία ήρθε πολύ απρόσμενα. Κυριολεκτικά σηκώθηκα ένα πρωί (πρέπει να ήταν Σάββατο) από το κρεβάτι, πήγα να πλύνω τα δόντια μου και έτυχε να μου αρέσει η αισθητική του χώρου (φωτισμός κτλ.). Μου φάνηκε πως ο χώρος προξενεί μια έντονη οικειότητα, που δεν βλέπω συχνά σε ταινίες. Επειτα άρχισα να συζητάω για την ιδέα με φίλους και είδα πως ένας καλός τρόπος για να προβάλω αυτήν την οικειότητα στην οθόνη, είναι δείχνοντας την σχέση γονιού - παιδιού από την δική μου οπτική. Μετά άρχιζε να παίρνει μορφή η ιδέα. Τελείωσα το first draft (προσχέδιο) του σεναρίου, το οποίο τότε είχε όνομα "Το παράθυρο" αντί για τον τωρινό τίτλο "Η πορτοκαλάδα" και άρχιζα να δουλεύω με αυτό”.
“Η πλοκή ήταν σχεδόν η ίδια με της “Πορτοκαλάδας”, μόνο που το αντικείμενο που επηρέαζε άμεσα την ιστορία ήταν το παράθυρο του δωματίου του “Γιώργου” (ο κεντρικός ήρωας), αντί για την ίδια την πορτοκαλάδα. Εβλεπα όμως πως το σενάριο ήθελε βελτίωση στην αφήγηση κι έτσι έκανα μερικές αλλαγές” συνεχίζει ο Παναγιώτης. Οταν ολοκληρώθηκε το σενάριο, άρχισε να ψάχνει για ηθοποιούς. Οταν έγραφε τον ρόλο του “Γιώργου”, ήθελε από την αρχή να είναι ο Κώστας (Κώστας - Κυπριανός Δαμιανός) που θα παίξει το ρόλο αυτό. Για το ρόλο της “μάνας” επέλεξε τη Χριστίνα Δίμιζα, διότι είναι και επαγγελματίας ηθοποιός. Τα γυρίσματα έγιναν σε πολύ κλειστό κύκλο. Ηταν παρόντες μόνο εκείνος και οι 2 ηθοποιοί του. Οταν ξεκίνησε η καραντίνα, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή. Τότε ο ίδιος έκανε τις αλλαγές που ήθελε στο σενάριό του και έτσι τελικά προέκυψε το υλικό που βλέπουμε κι εμείς πλέον. Εκείνο το διάστημα έστειλε το σενάριο και σε ένα διαγωνισμό του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η υποψηφιότητα έγινε δεκτή, γεγονός που ώθησε τον Παναγιώτη στο να αγοράσει καλύτερο εξοπλισμό ήχου.
Οταν τελείωσε η καραντίνα, τα γυρίσματα συνεχίστηκαν, μόνο που αυτή την φορά στο γύρισμα ήταν παρόντες περισσότερα άτομα που χειρίζονταν τον εξοπλισμό, φίλοι του Παναγιώτη. Αυτό συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί μια παρεΐστικη διάθεση στη διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή η ταινία έχει σταλεί σε 10 φεστιβάλ και ο δημιουργός περιμένει με ανυπομονησία τα αποτελέσματα. Η βασική προτεραιότητα του νεαρού σκηνοθέτη είναι να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο στο μέλλον. Θέλει να περάσει στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το οποίο έχει Τμήμα Κινηματογράφου, αλλιώς θα επιλέξει ιδιωτική σχολή, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Αγαπημένος του σκηνοθέτης είναι ο Ταραντίνο. Η “Πορτοκαλάδα” δεν έχει επιρροές Ταραντίνο σύμφωνα με τον Παναγιώτη, ο ίδιος τη βρίσκει περισσότερο "Λανθιμική”. Αλλοι σκηνοθέτες που του αρέσουν ιδιαίτερα είναι οι Σκορτζέζε, Ροντρίγκεζ, Ρομέρο, Τζάκσον, Κοέν. Το στιλ των ταινιών που προτιμά είναι κοντά στο σπλάτερ και το film noir, όμως μέσα από τη δουλειά του θα ήθελε ως δημιουργός να είναι κομμάτι του ρεύματος που ξεκίνησε ο Λάνθιμος (Greek weird new wave).
Οσον αφορά τους υπόλοιπους συντελεστές, ο Μάριος Σάββας Γαλανόπουλος ήταν ο ηχολήπτης μαζί με τον Σωτήρη Μητσέα, η Μελίνα Γιαννακοπούλου ασχολήθηκε με το φωτισμό και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, το σενάριο. Η παραγωγή ήταν του Παναγιώτη και το μοντάζ / soundmixing έκανε ο Στέλιος Πράττης.
Γ. Σαρ.


NEWSLETTER