Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 18:29

Βιωματική ομάδα γονέων στο ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την


Ξεκίνησε τη Δευτέρα η βιωματική ομάδα γονέων με παιδιά δημοτικού στο χώρο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Η θεματική της ομάδας είναι οι «Σχέσεις γονέων και παιδιών στη σύγχρονη εποχή», ενώ σήμερα ξεκινά τις συναντήσεις της και μια δεύτερη βιωματική ομάδα γονέων.
Στην πρώτη συνάντηση οι γονείς μέσω βιωματικών δράσεων προσδιόρισαν τις ανάγκες που έχει ο γονέας στη σύγχρονη εποχή. Η ανάγκη που διαφάνηκε έντονα ήταν η αναζήτηση ουσιαστικού χρόνου και επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, καθώς μια ισορροπημένη και αρμονική συντροφική σχέση αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του παιδιού. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο η συντροφική σχέση να βασίζεται σε σημαντικές ανθρώπινες αξίες, όπως εκείνες της αγάπης, της ισότητας, της αποδοχής, της κατανόησης που θα βοηθήσουν τους συντρόφους στην κοινή τους πορεία στη ζωή να «αντέξουν» στις αλλαγές, στις δυσκολίες και στα εμπόδια που θα συναντήσουν, απολαμβάνοντας παράλληλα τις όμορφες, χαρούμενες στιγμές. Τότε διαμορφώνεται στο σπιτικό ένα κλίμα όπου κυριαρχεί το άκουσμα, το μοίρασμα, όπου οι δυο σύντροφοι, μπορούν να είναι αυθεντικοί, αυτόνομοι, «αφουγκραζόμενος» ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Βοηθώντας ο ένας τον άλλο μπορούν να ανακαλύψουν τις θετικές τους πλευρές, για να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί ως άνθρωποι, ως άνδρες, ως γυναίκες, ως γονείς. Στη συντροφική αυτή σχέση δεν έχει χώρο η εξουσία, η κυριαρχία, αλλά μόνο αληθινά βλέμματα και λόγια ψυχής που εκδηλώνονται μέσα από το «Σ΄ αγαπώ», «Σε εκτιμώ», «Είσαι σημαντικός για μένα»…. Λόγια που γεμίζουν με δύναμη την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Τότε οι δυο σύντροφοι ως γονείς βοηθούν το παιδί τους να αποκτήσει το πιο σημαντικό εφόδιο στη ζωή του, που είναι η αγάπη για τον εαυτό του, για να μάθει να αγαπάει τους ανθρώπους γύρω του, για να μάθει να αγαπάει τη ζωή. Η συντροφική σχέση των γονέων αποτελεί το πρότυπο για τις μελλοντικές ανθρώπινες σχέσεις που θα δημιουργήσει το παιδί.
Η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας «ακουμπώντας» στις ανάγκες των γονιών θα διοργανώσει στο άμεσο χρονικό διάστημα σεμινάριο για ζευγάρια με τίτλο: «ΦροντίΖΟΥΜΕ τη συντροφική μας σχέση».