Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 12:40

Ξεκινά η λειτουργία του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ

Γράφτηκε από την

Τη λειτουργία του ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την Πελοπόννησο, με έδρα την Καλαμάτα.

Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εθισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση αλκοόλ, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ο τζόγος.
Σύμφωνα λοιπόν με τους υπεύθυνους του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο, η Καλαμάτα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και των όμορων νομών ενισχύονται με νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες, απέναντι στο πρόβληµα της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών και άλλων μορφών εθισμού.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
Το Πολυδύναμο Κέντρο, στελεχωμένο από διεπιστημονική ομάδα, προσφέρει, σε εξωτερική βάση, υπηρεσίες συμβουλευτικής-ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ. Το Κέντρο υποστηρίζει επίσης συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ολες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ
Το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο έρχεται λοιπόν να προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία στην πόλη της Καλαμάτας, διευρύνοντας τις δυνατότητές του να καλύπτει τις τοπικές ανάγκες. Με τη λειτουργία του Κέντρου, το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο είναι σε θέση να προσφέρει υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες ανθρώπων με διαφορετικά είδη εθισμού αλλά και διαφορετικό βαθμό εμπλοκής με το πρόβλημα.
Το Πολυδύναμο Κέντρο Καλαμάτας λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα σε ανεξάρτητο χώρο από τις άλλες υπηρεσίες του προγράμματος, στην οδό Αιπύτου 10, και απαντάει στο τηλ. 27210 86967.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Η ενίσχυση με 7 άτομα επιπλέον προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί θεραπευτές και διοικητικό προσωπικό) των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο στην Καλαμάτα, για τις ανάγκες λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου, γίνεται μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014-2020. Η χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον μια τριετία. Στη διάρκεια λοιπόν αυτής της τριετίας οι νεοπροσληφθέντες θα εκπαιδευτούν δίπλα στα έμπειρα στελέχη του δικτύου, ώστε να προσφέρουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην τοπική κοινωνία, δίνοντας χώρο και στις νόμιμες εξαρτήσεις.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι παρεμβάσεις που αφορούν τις νόμιμες μορφές εξάρτησης, κυρίως σε επίπεδο υποδοχής αιτημάτων, αλλά και υποστήριξης ανθρώπων, είχαν ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό και οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο δέχονταν ανθρώπους σε ένα πειραματικό επίπεδο.

Ν.Κ.