Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 13:28

Εξετάσεις για Χαρισματικά Παιδιά στη Βαμβακού

Γράφτηκε από την
Εξετάσεις για Χαρισματικά Παιδιά στη Βαμβακού

Στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), στη Βαμβακού Λακωνίας, θα διεξαχθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου οι εξετάσεις του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece.

Οι εγγραφές για τις εξετάσεις στη Βαμβακού διαρκούν έως και αυτή την Κυριακή 25 του μήνα και απευθύνονται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου. Η εγγραφή για τις εξετάσεις γίνεται μέσω της ιστοσελίδας https://exams.cty-greece.gr/
Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολεγίου Ανατόλια δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά με υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο να καλλιεργήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, μέσω των εξωσχολικών προγραμμάτων του. Τα προγράμματα του Κέντρου είναι online σύγχρονης διδασκαλίας, online ασύγχρονης διδασκαλίας, Σαββατοκύριακου και θερινά, ενώ με την υποστήριξη των χορηγών του Κέντρου προσφέρεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών για τα θερινά προγράμματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Για να μπορέσουν οι μαθητές να λάβουν μέρος στα προγράμματα του CTY Greece πρέπει να αξιολογηθούν μέσω εξετάσεων που έχουν σχεδιαστεί από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins (JHU CTY). Οι εξετάσεις είναι στα Ελληνικά, δεν χρειάζονται προετοιμασία και απευθύνονται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας https://exams.cty-greece.gr/
Στη Βαμβακού οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), το σύγχρονο κέντρο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Maths), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το V.Lab λειτουργεί στο ορεινό χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας -τόπο καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου- από την ομάδα Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβίωσης του χωριού.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν ένα από τα προσφερόμενα μαθήματα, που χαρακτηρίζονται από φαντασία και πρωτοτυπία και διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας τους, για να υποστηρίξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες μάθησης κάθε παιδιού.
Από τις Θετικές Επιστήμες προσφέρονται μαθήματα όπως: Κρυπτολογία. Θεωρία παιγνίων. Βιοϊατρικές επιστήμες. Εγκληματολογία. Η μαγεία της μαθηματικής σκέψης. Εισαγωγή στη Ρομποτική και τα συστήματα αυτόματου ελέγχου. Νανοτεχνολογία: Μικρόκοσμοι εν δράσει!
Από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών προσφέρονται μαθήματα όπως: Ο Κόσμος των Οικονομικών και της Επιχειρηματικότητας. Ηνωμένα Εθνη και Γεωγραφία: Αλλαξε
τον κόσμο. Ποίηση. Πεζογραφία και Γλώσσα: Μια συγγραφική ματιά. Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας. Διεθνείς Σχέσεις.
Επιπλέον, αρκετά μαθήματα, όπως της Διατροφής και του Κινηματογράφου, συνδυάζουν περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία, δίνοντας μια διεπιστημονική προσέγγιση στη μάθηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις και την εγγραφή σε αυτές, καθώς και δείγματα των τεστ, μπορεί κάποιος να βρει στο www.cty-greece.gr/exams, ενώ για απορίες ή διευκρινίσεις μπορεί να απευθυνθείτε στο γραφείο του CTY Greece: 2310 332625,  2310 398253, email: cty@anatolia.edu.gr.
Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, και είναι μέλος του European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το Center for Talented Youth του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Μεγάλοι δωρητές είναι ο Ομιλος Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International, και η Star Bulk Carriers Corp. Χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus.

ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Περισσότερα από 13.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις του CTY Greece.
Περισσότεροι από 6.000 μαθητές και μαθήτριες από Γ΄ Δημοτικού έως Β΄ Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα του CTY Greece (ημερήσια, Σαββατοκύριακου, online και θερινά).
Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν λάβει υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα για τα θερινά προγράμματα, ποσοστό μεγαλύτερο του 52%.
Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία.
Το 50% των μαθητών προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Περισσότεροι από 2.100 καθηγητές και δάσκαλοι από 200 διαφορετικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια, που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

(Φωτογραφία: Giannis Georganes)


NEWSLETTER