Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 20:43

Συνταξιούχοι στον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την
Συνταξιούχοι στον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Συνάντηση με τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Δημήτρη Λαμπρόπουλο είχε επιτροπή του Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας, συζητώντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή, αποτελούμενη από τους Κώστα Καπερώνη, Γεώργιο Δρούλια και Σαράντο Κουκούμη, επισκέφτηκε τον νέο διοικητή, και όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Του εκφράσαμε την ανησυχία των συνταξιούχων αλλά και γενικότερα του λαού της Τριφυλίας αναφορικά με τα πρώτα κρούσματα Covid-19 που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες στην Τριφυλία και μάλιστα και σε σχολική μονάδα, κι ότι η κατάσταση μπορεί τις επόμενες μέρες να γίνει ανεξέλεγκτη λόγω της έναρξης της ελαιοκομιδής και του συγχρωτισμού των εργατών γης σε ακατάλληλους χώρους κατοικίας αλλά και κατά τη μεταφορά τους στα ελαιοπερίβολα σε συνδυασμό με την κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τα οποία και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες δεν φρόντισαν να ενισχύσουν.
Εκφράσαμε, επίσης, την αντίθεσή μας στη μετακίνηση γιατρών για να καλύψουν κενά και εφημερίες του Νοσοκομείου της Καλαμάτας με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας, οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, ιατρικές διαγνώσεις και συνταγογραφήσεις να εκτείνονται σε βάθος χρόνου κι ενός μήνα, με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού ή να αναγκάζονται οι ασθενείς να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα με μεγάλη οικονομική τους επιβάρυνση.
Καταθέσαμε, επίσης, την αντίθεσή μας στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας του λαού σε χώρους δουλειάς, άθλησης, σχολεία κλπ., γιατί με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο του ΕΟΔΥ, δεν επιβάλλεται η ιχνηλάτηση και το δωρεάν τεστ άμεσης ανίχνευσης των επαφών ενός κρούσματος, ώστε να παίρνονται μέτρα περιορισμού της επιδημίας παρά δίνονται μόνο συμβουλές και εκ του μακρόθεν παρακολούθηση ή πάλι με βάση την ατομική ευθύνη, στην προσφυγή σε ιδιωτικά εργαστήρια και το επί πληρωμή τεστ.
Η απάντηση του κ. διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ότι τα κενά σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου οφείλονται σε έλλειψη ενδιαφέροντος από ειδικευμένους γιατρούς να καλύψουν τις θέσεις που προκηρύσσονται, δεν μας έπεισε για τον απλούστατο λόγο ότι αν για ένα μικρό νοσοκονείο όπως της Κυπαρισσίας δεν υπάρχει ενδιαφέρον πώς γίνεται να υπάρχουν τεράστια κενά και στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και ''τρέχουν'' να τα καλύψουν με μετακινήσεις γιατρών απ' αυτό της Κυπ/σσίας ή και σε όλα τ' άλλα Νοσοκομεία και κέντρα Υγείας της Ελλάδας που τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζεται σε 30.000 περίπου;
Η πραγματική αιτία βρίσκεται στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος Υγείας που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία τους (έλλειψη ιατρικομηχανολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων κλπ), στους μισθούς του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και τις συμβάσεις ομηρίας με ημερομηνία λήξης. Το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια Νοσοκομεία μόνο την τριετία 2017-2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε σε 415 εκατ. ευρώ, ενώ επί κυβέρνησης Ν.Δ κατά 131 εκατ. ευρώ (από 518 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 387 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020).
Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Τριφυλίας καλεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, το λαό της Τριφυλίας μέσα από τους μαζικούς τους φορείς να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:
1. Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Κυπ/σσιας και τα κέντρα Υγείας Γαργαλιάνων-Φιλιατρών και Κοπανακίου, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία αλλά και οι άλλες ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να επιστρέψουν όλοι οι αποσπασθέντες γιατροί του Νοσοκομείου στις οργανικές τους θέσεις. Καμία μετακίνηση γιατρού στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.
2. Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την ιατρική φροντίδα του λαού, την κατ' οίκον νοσηλεία, τους εμβολιασμούς κλπ.
3. Να γίνονται καθολικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
4. Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς όπως παιδικούς σταθμούς, Σχολεία, Υπηρεσίες και να γίνονται δωρεάν τεστ στο προσωπικό αλλά και στους εργάτες γης.
5. Να γίνουν προσλήψεις παιδιάτρων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε παιδικούς σταθμούς και Σχολεία αλλά και ιατρών εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».


NEWSLETTER