Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 15:43

Κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας


Τη θέση του κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων επαναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, απαντώντας στο αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να καταθέσει την πρότασή του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές πέρα απ’ αυτές που προβλέπονται από το νόμο.

Στο απαντητικό της έγγραφο προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σημειώνει: “Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του, αλλά και γενικότερα την αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Επισημαίνουμε ότι η απόφαση για λειτουργία τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει θα είναι η εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικογένεια δεν έχει έλλειψη χρόνου για αγορές, αλλά έλλειψη χρημάτων. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο που εργάστηκαν τις Κυριακές παραμένουν απλήρωτοι. Πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ στην πράξη δουλεύει πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς μάλιστα πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό, πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω στόχος μας είναι να παρακινούμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις αγορές τους τις Κυριακές, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της επιλογής και της απόφασης. Θα θέλαμε επίσης οι καταναλωτές με την επιλογή τους να προτιμούν τις επιχειρήσεις που σέβονται την κυριακάτικη αργία.
Με βάση τα παραπάνω ως είναι φυσικό διαφωνούμε (ομόφωνες αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων) στο αίτημά σας για τη διατύπωση γνώμης εκ μέρους μας για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής μας προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέρα από αυτές που έχουν προβλεφθεί σύμφωνα με τον νόμο”.


NEWSLETTER