Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 16:49

Διαδικτυακό παιχνίδι για τη διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού

Διαδικτυακό παιχνίδι για τη διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού

"Βρέστα και πάρτα! Κάνε δικά σου τα δικαιώματα”: Έτσι ονομάζεται το διαδικτυακό ομαδικό παιχνίδι της ΠΡΩΤΑ.12, για τη διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού με έναν ευχάριστο τρόπο στους καιρούς της πανδημίας.

Την ιδέα είχαν οι νέοι και νέες των ομάδων Φρεσκάδας της ΠΡΩΤΑ.12 στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα - οι οποίοι ονειρεύονται να συντονιστούν δημιουργικά γύρω από τα δικαιώματα, με ομάδες μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα. Έτσι διοργανώθηκε ένα πανελλήνιο διαδικτυακό ομαδικό παιχνίδι - κυνήγι θησαυρού δικαιωμάτων του παιδιού, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες 13 ως 17 ετών, σε ομάδες των 3 μέχρι 5 μελών.
Οι αιτήσεις μπορούν να στέλνονται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου μέσα από το site www.inart12.org. Το παιχνίδι θα διαρκέσει από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν 12 δοκιμασίες-αποστολές.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Οι νέοι και νέες των ομάδων Φρεσκάδας μαζί με την Πρώτα.12 - Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12, σχεδίασαν 12 διαδοχικές αποστολές γύρω από τα δικαιώματα, που θα ανακοινώνονται σταδιακά στις ομάδες που θα συμμετέχουν, στο διάστημα μεταξύ 9 Μαρτίου και 20 Απριλίου.
Οι νέοι της ΠΡΩΤΑ.12 ετοίμασαν μάλιστα σποτάκια για την προώθηση του παιχνιδιού, σελίδες στο Facebook και στο Instagram, και μοιράστηκαν ιδέες για τις αποστολές, που θα περιλαμβάνουν έρευνες, συνεντεύξεις, κουίζ, ηχογραφήσεις, αναρτήσεις, memes, συνθέσεις, βίντεο, τραγούδια, φωτογραφίες, ζωγραφιές και διηγήματα.
Περιγραφή της ιδέας και των δικαιωμάτων γύρω από τα οποία θα περιστρέφονται οι αποστολές, όπως και link με την φόρμα της αίτησης υπάρχουν στο site της ΠΡΩΤΑ.12, στο:
http://inart12.org/index.../el/ola-ta-nea/190-vrestakaiparta
Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι και στο φόρουμ, κάθε ομάδα χρειάζεται να ορίσει ένα ενήλικο πρόσωπο επαφής, που θα συγκεντρώνει και τις δηλώσεις συναίνεσης των γονέων.

Η ΠΡΩΤΑ.12

H ΠΡΩΤΑ.12 - Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12 είναι ένωση προσώπων που έχει στόχο τη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δηλαδή του δικαιώματος όλων των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να ακούγονται, και η γνώμη τους να λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα θέματα και τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Δημιουργήθηκε το 2018 από τον πρώην Συνήγορο του Παιδιού και ομάδα συνοδοιπόρων του. Δραστηριοποιείται με τη συμμετοχή νέων 15 ως 25 ετών που συμμετέχουν στις Ομάδες Φρεσκάδας της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Στον ιστοχώρο της, www.inart12.org, υπάρχουν πληροφορίες για διάφορες δράσεις της ως σήμερα, που περιλαμβάνουν συναντήσεις διαλόγου, διαβούλευσης και έκφρασης μέσα από την τέχνη με εφήβους, έκδοση και προώθηση οδηγού για τη διεξαγωγή μαθητικών συνελεύσεων, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, διαδικτυακές έρευνες, συζητήσεις και παιχνίδια, συμμετοχή σε συνέδρια και δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, κ.ά.
Ν.Κ.