Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 10:11

Καλαμάτα: Τα μαγειρεία στην εποχή της καραντίνας - Μείωση τζίρου παρά την αύξηση του πακέτου

Γράφτηκε από τον

Στη μαγειρική έχουν στραφεί πολλές οικογένειες της Καλαμάτας, λόγω των περισσότερων ωρών που περνούν στο σπίτι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τις αξιοποιούν πιο δημιουργικά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν στην "Ε" ιδιοκτήτες μαγειρείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι οποίοι έχουν δει τον τζίρο τους μειωμένο κατά 30%, μιας και η οικονομική κρίση που πλήττει την αγορά σε συνδυασμό με τα lockdown και τους μαγειρικούς κατ' επέκταση… πειραματισμούς, έχουν οδηγήσει αρκετά νοικοκυριά σε περιορισμό παραγγελιών μερίδων από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Δεν λείπουν ωστόσο και εκείνοι που είδαν τις παραγγελίες να αυξάνονται, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «σανίδα σωτηρίας».

Γιώργος Πολυχρόνης ("Ο Πολυχρόνης"): «Ο κόσμος λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στο σπίτι μαγειρεύει πολλές φορές ο ίδιος, με αποτέλεσμα η δουλειά μας να έχει πέσει 30%. Το 20% βέβαια είναι τα καθίσματα που δεν υπάρχουν λόγω των σχετικών απαγορεύσεων για την πανδημία, αλλά και πάλι η πτώση στον τζίρο μας είναι δεδομένη. Στο δεύτερο lockdown η δουλειά μας πάει καλύτερα σε σχέση με το πρώτο. Στο πρώτο, όπου ο κόσμος ήταν φοβισμένος, φτάσαμε να έχουμε πτώση ακόμα και 45%. Η οικονομία πρέπει να πηγαίνει συντεταγμένα, να δουλεύουμε όλοι μαζί. Αν είμαστε ανοιχτά δέκα - είκοσι μαγαζιά και οι άλλοι κλάδοι είναι κλειστοί, πού θα βρουν χρήματα οι πελάτες να ψωνίσουν; Κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη πλέον, καθώς ο κίνδυνος για νέα περιοριστικά μέτρα είναι ορατός».

Γιώργος Χουλιάρας (“Αφοί Χουλιάρα”): «Μπορεί να έχουμε μια πτώση στη δουλειά μας κοντά στο 40% λόγω των περιορισμών στο επάγγελμά μας, αλλά γενικότερα τα πακέτα που πουλάμε για το σπίτι έχουν αυξηθεί. Οι πελάτες που αγόραζαν φαγητό πριν την πανδημία το κάνουν και τώρα. Στην επιχείρησή μας έχουμε δει και καινούργια πελατεία και αυτό μου κάνει εντύπωση, γιατί πίστευα πως ο περισσότερος κόσμος θα μαγειρεύει στο σπίτι, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Το γεγονός πως οι μερίδες μας είναι οικονομικές, αν μια οικογένεια αποτελείται από δύο άτομα, τη συμφέρει να αγοράσει από κάποιο μαγειρείο, από το να ψωνίσει ξεχωριστά τα υλικά. Το μαγειρευτό φαγητό έχει καθιερωθεί όχι μόνο εν μέσω πανδημίας αλλά και παλιότερα. Στο δεύτερο lockdown η διαφορά στη δουλειά μας είναι μεγάλη σε σχέση με το πρώτο, καθώς στις αρχές του Μάρτη είχαμε μείον εισπράξεις 80%. Οπως φαίνεται η εστίαση θα ανοίξει από το Πάσχα και μετά μιας και τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται πως θα συνεχιστούν».

Σύλβια Αθανασοπούλου (“Τα Ρολλά”): «H δουλειά μας σαφώς είναι μειωμένη. Ομως, οι πελάτες που παραγγέλνουν από το σπίτι σαν ποσοστό είναι περισσότεροι. Εφόσον οι μητέρες μένουν σπίτι και εργάζονται εκεί μέσω τηλεργασίας μαγειρεύουν περισσότερο. Αυτό ωστόσο φάνηκε πιο πολύ στατιστικά στις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας και στα δύο lockdown, μιας και τότε επικράτησε περισσότερος φόβος. Τώρα που έχουν χαλαρώσει κάπως τα πράγματα σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα υπάρχει περισσότερη κίνηση. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το οικονομικό σκέλος, δεδομένου πως την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα η αγορά είναι υποτονική, λόγω του χρήματος που εξαντλείται σε κάθε σπίτι. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μαγειρεύουμε λιγότερες ποσότητες για να είναι καθημερινά φρέσκο το φαγητό, προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες. Μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν να μπούμε στο efood, ενώ τα μαγειρεία δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτό, κυριαρχώντας περισσότερο επιχειρήσεις που έχουν απόθεμα στα προϊόντα τους, όπως το σουβλάκι και ο καφές. Σε ό,τι έχει να κάνει με το άνοιγμα της εστίασης, δεν νομίζω να ανοίξουμε πριν το Πάσχα. Οσο για το σενάριο των καθήμενων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ναι μεν είμαστε τυχεροί γιατί στην Ελλάδα έχει καλό καιρό, ωστόσο μεγάλος παράγοντας είναι και το σημείο που βρίσκεται η εκάστοτε επιχείρηση. Ολα τα εστιατόρια που είναι στη Νέδοντος πάνω, εν μέσω χειμώνα με βοριά αντιμετωπίζουν με δυσκολία το κρύο, οπότε και οι σόμπες δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση. Ακόμα και να ανοίξουμε χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, με γνώμονα πως πρέπει να πληρώνεται η μισθοδοσία του προσωπικού δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, καθώς η δουλειά θα αργήσει να επιστρέψει στις φυσιολογικές της συνθήκες».

Φωτεινή Ασημάκου (“Ο Νέδων”): «Ο κόσμος μένει περισσότερη ώρα σπίτι του, οπότε είναι φυσιολογικό να μαγειρεύει και περισσότερο. Πολλά άτομα είναι σε αναστολή εργασίας, τα παιδιά τους δεν πήγαιναν για ένα μεγάλο διάστημα στο σχολείο, οπότε αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στην κουζίνα. Μόνο όταν η αγορά επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς και οι άνθρωποι στις δουλειές τους μη έχοντας χρόνο για να ετοιμάσουν κάτι, τότε θα επιστρέψει η δουλειά μας στα παλιά επίπεδα. Οικογένειες που αγόραζαν ένα σταθερό αριθμό μερίδων πλέον παίρνουν το μισό. Παράλληλα, με το οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο καθένας περιορίζει τα έξοδά του, ακόμα και από το φαγητό. Γενικότερα η δουλειά μας έχει ανέβει από τη στιγμή που άνοιξαν όλες οι βαθμίδες των σχολείων, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» μιας και δεν μπορεί ακόμα να έρθει κάποιος από ένα χωριό, να κάνει τα ψώνια του στο κέντρο και στη συνέχεια να κάτσει σε ένα μαγειρείο και να απολαύσει το γεύμα του όπως παλιά. Σίγουρα θα πάρουν κάποιοι από αυτούς τους πελάτες πακέτο, αλλά μιλάμε για ένα 20%».

Ηλίας Τσαούσης ("Το μαγειρείο του Μπαρμπαλιά"): «Υπάρχει πτώση στο επάγγελμά μας κατά 30% με 40%, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου μαγειρεύει στο σπίτι. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η διαδικασία αυτή, αλλά ενδεχομένως το κάνουν για να περάσουν το χρόνο τους. Στη δική μου επιχείρηση συνεργαζόμουν με οικογένειες που εργάζονταν εκτός οικίας και οι δύο γονείς, οπότε καθώς σχόλαγαν δεν είχαν χρόνο να ετοιμάσουν κάτι οι ίδιοι, αγοράζοντας από εμάς τρεις με τέσσερις μερίδες για όλα τα μέλη της οικογένειάς τους, σχεδόν κάθε μέρα. Τώρα εφόσον αυτή η διαδικασία δεν ισχύει θα παραγγείλουν μεν, αλλά αυτό μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα. Στις γιορτές δουλέψαμε περισσότερο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η δουλειά μας έχει «κάτσει» πολύ. Συγκρίνοντας τα δύο lockdown, σε αυτό που διανύουμε τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη, ωστόσο και στο πρώτο δεν είχαμε μεγάλες διαφορές αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες εβδομάδες, όπου όλη η αγορά έκανε «κοιλιά». Αν δεν ανοίξουν εξ ολοκλήρου όλα τα επαγγέλματα δύσκολα θα γυρίσουμε στις προ-Covid συνθήκες».

Βούλα Καρελλά (“Μυρώνι”): «Οπως είναι πεσμένη η κίνηση σε όλα τα επαγγέλματα έτσι είναι και σε εμάς. Το γεγονός πως η πλειοψηφία του κόσμου κάθεται περισσότερο στο σπίτι, την οδηγεί στο να μαγειρέψει μόνη της. Πολλοί είναι αυτοί εξ άλλου που παρότι δεν είχαν κάποια εμπειρία με το μαγείρεμα άρχισαν εν μέσω καραντίνας να πειραματίζονται γύρω από αυτό. Για τα δεδομένα της γενικότερης κρίσης στην αγορά δεν μπορώ να πω πως έχουμε πολύ μεγάλη πτώση, καθώς αυτή κινείται στο 30%. Κάποιες μέρες η κίνηση είναι αυξημένη και κάποιες όχι. Ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον τη διαδικασία του lockdown, σε σχέση με το πρώτο που ήταν πιο φοβισμένος, οπότε είναι λογικό σε αυτή την καραντίνα τα πράγματα να είναι κάπως καλύτερα. Ανοίγοντας σιγά-σιγά οι ΚΑΔ με τελευταία ίσως την εστίαση πιστεύω πως θα ορθοποδήσουμε μιας και όλα πάνε αλυσιδωτά».