Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 12:22

Πανδημία μέσα στην πανδημία η ενδοοικογενειακή βία

Γράφτηκε από την
Πανδημία μέσα στην πανδημία η ενδοοικογενειακή βία

Επιμέλεια Νικολέττα Κολυβάρη

Συχνότερη και απειλητικότερη έγινε η βία κατά των γυναικών στην περίοδο της καραντίνας κι η ενδοοικογενειακή βία τείνει να γίνει μια πανδημία μέσα στην πανδημία.

Το Κέντρο "Διοτίμα" και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, παρουσιάζουν την κοινή ψηφιακή καμπάνια #UnlockYourPower, μια καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία στον καιρό της πανδημίας, η οποία θα προβάλλεται στα social media από τις 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου.

Κατά την περίοδο της καραντίνας οι γυναίκες που ζουν σε βίαιες σχέσεις εγκλωβίζονται στο σπίτι. Απειλούνται περισσότερο. Δυσκολεύονται να αναζητήσουν βοήθεια και η καμπάνια #UnlockYourPower στέλνει το μήνυμα πως κάθε γυναίκα μπορεί να ξεφύγει από την κακοποίηση αν «ξεκλειδώσει» τη δύναμη που κρύβει μέσα της.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις και οι έμφυλες ανισότητες συνιστούν αιτία και συνέπειά του. Η πανδημία Covid-19 έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μια ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα για έναν μεγάλο αριθμό γυναικών κάθε ηλικίας, κοινωνικής θέσης και οικογενειακής κατάστασης και απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι το σπίτι δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο από την πανδημία της έμφυλης βίας. 

Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020, συνολικά 4.872 γυναίκες κατέφυγαν σε συμβουλευτικά κέντρα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική, 536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες, ενώ 8.609 άτομα κάλεσαν τη Γραμμή SOS 15900 για ενημέρωση και πληροφόρηση. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων επρόκειτο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από πρώην ή νυν συντρόφους. 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

Η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Κέντρο "Διοτίμα" συνεργάζονται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, με σκοπό να τις ενισχύσουν και να εμπεδώσουν την πεποίθηση ότι υπάρχει διέξοδος. 

Η Μαρία Λιάπη, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου "Διοτίμα" αναφέρει ότι μέσα από τη συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία θέλησαν να οργανώσουν μια εκστρατεία που προσπαθεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης. «Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και με αλληλοκατανόηση και να παρακινήσουμε για αναζήτηση υποστήριξης και διεξόδου προς μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία», λέει χαρακτηριστικά. 

Η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ χαρακτηρίζει την ενδοοικογενειακή βία ως κοινωνική πληγή και αναφέρει: «Η έμφυλη βία και, ειδικότερα, η ενδοοικογενειακή βία είναι μια κοινωνική πληγή, αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι μάλιστα μία από τις συνηθέστερες στον κόσμο». Και, δυστυχώς, «κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, πολλά από τα οποία δεν φτάνουν στις αρχές».

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Για να γίνει όμως πράξη η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας χρειάζεται και η δική μας κινητοποίηση. Να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες που βιώνουν βία και να κάνουμε την αλληλεγγύη τη δική μας μάσκα προστασίας. Μπορούμε να αναζητήσουμε την καμπάνια #UnlockΥourPower στα κοινωνικά δίκτυα του Κέντρου "Διοτίμα" και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

Κέντρο "Διοτίμα": diotima.org.gr 

Facebook: Διοτίμα Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών 

Twitter: @CentreDiotima

Instagram: @diotima_center

Linkedin: Diotima

Tiktok: DiotimaCentre

YouΤube: Κέντρο Διοτίμα

Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα - UK in Greece: GOV.UK

Facebook: UK in Greece

Twitter: @UK in Greece & @KateSmithFCDO


NEWSLETTER