Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 08:32

Ο δρόμος “αγκάθι” που οδηγεί στον Κουταλά - Ανάδειξη ζητεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού

Γράφτηκε από τον
Ο δρόμος “αγκάθι” που οδηγεί στον Κουταλά - Ανάδειξη ζητεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού

Να αποκτήσει το μονοπάτι από τον Προφήτη Ηλία μέχρι τον Κουταλά την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει, ζητεί από την πολιτεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος του οικισμού.

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το 2018 μνημείο το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι στην περιοχή Κουταλά, ωστόσο αυτό φαίνεται να μην είναι γνωστό στην πλειονότητα των Καλαματιανών, που αγνοούν την ύπαρξή του παρότι βρίσκεται εντός του Δήμου Καλαμάτας, αποτελώντας μια ιδανική επιλογή για βόλτα στη φύση. 

Το σωζόμενο λιθόστρωτο μονοπάτι αποτελεί τεκμήριο για τη μελέτη των ειδικών αυτών κατασκευών από τεχνική άποψη. «Αυτό που θα θέλαμε είναι το μονοπάτι αυτό να διαφημιστεί, να το μάθει ο κόσμος ώστε να μπορεί να μεταβαίνει μέσω αυτού στον Κουταλά και όχι να επιλέγει το δρόμο» ανέφερε στην «Ε» η Αλέκα Σπυροπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Η ανάβαση για μια οικογένεια με παιδιά είναι το πολύ μια ώρα, σε ένα μονοπάτι που είναι στο σύνολό του βατό. Για μια παρέα ενηλίκων δεν είναι ούτε τρία τέταρτα, ενώ η κάθοδος όπως είναι λογικό είναι πολύ πιο εύκολη, γύρω στα είκοσι λεπτά» εξήγησε, επισημαίνοντας πως εθελοντές του οικισμού επιμελούνται τον καθαρισμό του, ώστε οι συνθήκες να είναι οι κατάλληλες για όποιον θέλει να το διαβεί. «Πρόκειται ουσιαστικά για τον δρόμο που ένωνε το χωριό με την πόλη παλιότερα και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Επιθυμία μας είναι ο κόσμος να ξέρει πως μέσα σε μια ώρα μπορεί με τα πόδια να πάει σε ένα φυσικό περιβάλλον, να περάσει ευχάριστες στιγμές και να επιστρέψει στο σπίτι του» σχολίασε.

«ΑΓΚΑΘΙ» Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Οπως είπε η κ. Σπυροπούλου, βασικό πρόβλημα του χωριού είναι ο κεντρικός δρόμος, καθώς σε πολλά σημεία του οι φθορές που παρατηρούνται είναι μεγάλες. «Ο δρόμος αυτός έχει ανοιχτεί από το ’81 και έκτοτε έγιναν μόνο κάποιες παρεμβάσεις μετά τις πλημμύρες του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα παλεύουμε να γίνει μια ασφαλτόστρωση, αλλά δυστυχώς μας έχουν συνέχεια στο περίμενε. Το έργο αυτό έχει βγει δύο φορές σε δημοπρασία, το έχουν αναλάβει ανάδοχοι, ωστόσο παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Από την πλευρά μας έχει γίνει σχετική αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου προς τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, η αντιπολίτευση το έχει φέρει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γενικότερα με λίγα λόγια έχουμε κάνει τις κινητοποιήσεις μας, αλλά αποτέλεσμα δεν έχουμε δει» υπογράμμισε, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι τοπικής επιχείρησης, άνθρωποι που δουλεύουν σε κτηνοτροφικές μονάδες, επισκέπτες του νεκροταφείου, αλλά και οι ίδιοι οι ντόπιοι έχουν «καταστρέψει» τα αυτοκίνητά τους λόγω της κακής κατάστασης στο οδόστρωμα.

«ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Αν υπάρχει ένα κύριο χαρακτηριστικό του Κουταλά που αξίζει κανείς να το θαυμάσει, αυτό δεν είναι άλλο από την υπέροχη θέα που προσφέρει προς την Καλαμάτα αλλά και προς τον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Ανατρέχοντας κανείς στα social media, θα διαπιστώσει πως οι φωτογραφίες απ’ την εν λόγω τοποθεσία είναι εξαιρετικές, ιδίως το σούρουπο, αλλά και το βράδυ, που η πόλη μέσα από τα φώτα μοιάζει πιο εντυπωσιακή από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον οικισμό έχει δοθεί το προσωνύμιο «το μπαλκόνι της Καλαμάτας».

Τ.Αν.


NEWSLETTER