Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 08:10

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

Γράφτηκε από την
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ

 

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, φορείς, κόμματα και απλός κόσμος ξεσηκώνονται και αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου για τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του οργανισμού.

Ο σύλλογος των εργαζομένων καταγγέλλει ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και ο οργανισμός αποδυναμώνεται, ενώ καταργούνται θεραπευτικές μονάδες. Η διοίκηση, πάντως, διαψεύδει τις καταγγελίες και υποστηρίζει πως το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο.

Θυμίζουμε ότι έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο 2019 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αντικαταστάθηκε το εκλεγμένο από τη Γενική Συνέλευση και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, καταργούνται θεραπευτικές κοινότητες και επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης “που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ, την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων”. Επίσης, ο σύλλογος υποστηρίζει ότι δεν παρέχεται “καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη δημόσια υγεία”.

Ο Δημήτρης Κολοκάθης πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ τονίζει ότι “δεν πρόκειται για απλές αλλαγές οργανογράμματος αλλά για αλλαγή θεραπευτικού και επιστημονικού παραδείγματος. Η νέα πυραμιδική δομή που επιχειρείται να επιβληθεί δεν συνδυάζεται με το θεραπευτικό και οργανωτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε. Εάν επικρατήσει, θα πνίξει τη θεραπευτική λογική στον πυρήνα της: τη δουλειά με την κοινότητα στην κοινότητα”. 

 

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ Δ.Σ.

Το Δ.Σ. του οργανισμού διαψεύδει τις καταγγελίες και απαντά πως η κατάρτιση του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, “σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τίτλους τέλους”. Αντίθετα “σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων που η Πολιτεία διαθέτει στο ΚΕΘΕΑ”. Επίσης, η διοίκηση διατείνεται πως δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα, ούτε θεραπευτική κοινότητα, αλλά τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται “με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για το κοινωνικό σύνολο και για όσους έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες τους”.

 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους μέσω του συλλόγου τους και του προέδρου του Δημ. Κολοκάθη απορρίπτουν το προσχέδιο της διοίκησης. Οπως αναφέρει ο κ. Κολοκάθης σε δηλώσεις του, οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ το απορρίπτουν “γιατί θέλουν να υπερασπιστούν την ίδια τους τη δουλειά και έχουν δίκιο όταν λένε ότι αυτό που ετοιμάζεται δεν είναι ΚΕΘΕΑ, δεν είναι σύγχρονο, δεν απαντά στις ανάγκες των πολιτών, συγκρούεται με τη δημοκρατία, τη λογική και την επιστημονική παραγωγή στο χώρο της δημόσιας υγείας και των εξαρτήσεων”.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στον οργανισμό, η καθολική απόρριψη του σχεδίου νόμου για οργανωτικές αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ γίνεται από την πλευρά τους γιατί “όλα τα συλλογικά όργανα καταργούνται, εκτός της Γενικής Συνέλευσης που παραμένει ως άδειο κέλυφος, χάνοντας τον αποφασιστικό της χαρακτήρα. Όλες οι θεραπευτικές δομές αλλάζουν και με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις διαρθρώνονται σε μια κάθετη πυραμιδική γραφειοκρατική δομή. Οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ δεν απλώνονται πια οριζόντια, ως αυτόνομα συστήματα, στη χώρα. Σχηματίζουν πυραμίδα που καταλήγει στην Αθήνα και στη νέα διοίκηση. Για να γίνει αυτό δυνατό εγκαταλείπεται η θεραπευτική κοινότητα και το ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντικαθίστανται από διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις”.

 

ΤΟ ΚΕΘΕΑ “ΚΥΤΤΑΡΟ - ΟΞΥΓΟΝΟ”

Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” εδρεύει 12 χρόνια τώρα στην Καλαμάτα και προσφέρει υπηρεσίες σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Τη δεκαετία 2009-2019 (τα στατιστικά του 2020 δεν έχουν βγει ακόμη) στο συμβουλευτικό κέντρο δέχτηκαν υπηρεσίες συνολικά 731 άτομα, ενώ 356 εντάχθηκαν για απεξάρτηση στη θεραπευτική κοινότητα του προγράμματος και 158 υποστηρίχθηκαν στη φάση της κοινωνικής επανένταξης. Στις δράσεις μεταθεραπευτικής υποστήριξης εξυπηρετήθηκαν 109 άτομα και αποφοίτησαν συνολικά 78, από τους οποίους οι 12 τελευταίοι πρόπερσι. Αναφέρουμε εδώ ότι μέρος των εξυπηρετούμενων μπορεί να λάβει υπηρεσίες περισσότερες από μία φορές, καθώς και από περισσότερες από μία φάσεις θεραπείας στη διάρκεια της θεραπευτικής του πορείας. Σε ό,τι αφορά τους εξυπηρετούμενους στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης, από το 2015 έως το 2019 δέχτηκαν υπηρεσίες 240 άτομα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από πέρυσι το φθινόπωρο λειτουργεί στην Καλαμάτα και το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” το οποίο υποδέχεται 30-40 αιτήματα το μήνα από άτομα για προβληματική χρήση αλκοόλ, προβληματική ενασχόληση με το Διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια, χρήση παράνομων ουσιών, καθώς και από άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. 


NEWSLETTER