Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 17:04

Απάντηση Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σε σχόλιο της “Ε”

Γράφτηκε από την
Απάντηση Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ σε σχόλιο της “Ε”

Απάντηση σε σχόλιο της “Ελευθερίας” στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου για τους ανιθαγενείς Ρομά στέλνει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής: “Αγαπητή κυρία Ν.Κ. και αγαπητέ κύριε διευθυντά της εφημερίδας «Ελευθερία, επικοινωνούμε μαζί σας με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης καθώς από την αρχή συστάσεως της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η «Ελευθερία» σε έντυπη και online μορφή στήριξε και προέβαλε το έργο μας, τα δελτία Τύπου και τις δράσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό διότι έτσι σπάνε οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Δίνετε το λαμπρό παράδειγμα και σε άλλους συναδέλφους σας προκειμένου να υποχωρήσει η ρητορική του μίσους και ο αντιτσιγγανισμός από τα ΜΜΕ.

Η διοργάνωση της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την πνευματική αιγίδα και ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Διοργανώθηκε ακριβώς για να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινότητας, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η απασχόληση, όπως πολύ σωστά αναφέρατε στο σχόλιό σας, αλλά και η αστικοδημοτική κατάσταση, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και ο αντιτσιγγανισμός σε όλες τις εκφάνσεις του.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εύστοχα προέτρεψαν σε μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της ομαλής κοινωνικής ένταξης. Ηχηρές πολιτικές δεσμεύσεις ακούστηκαν από σύσσωμο τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας, για εθνικό και διακομματικό σχέδιο ένταξης με συμμετοχή των ίδιων των Ρομά. Την όλη διαδικασία επισφράγισαν οι πάνω από 11.331 πολίτες που παρακολούθησαν τις εργασίες.

Το όλο εγχείρημα γίνεται ακριβώς για να γίνουν ορατοί οι αόρατοι πληθυσμοί που βρίσκονται στο περιθώριο επί δεκαετίες. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δε θα σταματήσει μέχρι να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να δοθούν λύσεις εδώ και τώρα.

Σας ευχαριστούμε θερμά,

Το γραφείο Τύπου της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” 

Το σχόλιο:

Να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα

ΟΙ Ρομά χωρίς ταυτότητα δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Εχει να κάνει με την πρόσβαση αυτών των ανθρώπων στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση. Κι αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τους… αόρατους τσιγγάνους, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία πολιτική ενσωμάτωσης. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλά όσοι εκπροσωπούν τις κοινότητες Ρομά στην Ελλάδα, όπως η “Ελλάν Πασσέ”. Γιατί άλλο να επαίρεσαι ότι διοργάνωσες “με απόλυτη επιτυχία” μια Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά, και άλλο να λύνεις τα πραγματικά προβλήματα της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά. Απέχει παρασάγγας…

Ν.Κ.


NEWSLETTER