Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 07:52

4 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
4 Μαΐου ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας θα τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οπως ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Σωτήρης Τσώνης, ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με συμβολική παρουσία στο λιμάνι της πόλης, στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και δεν θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, γιατί η διοίκηση της οργάνωσης σέβεται την ανθρώπινη ζωή, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει.

Οσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κ. Τσώνης είπε ότι βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η πλήρης απασχόληση, το 5νθήμερο και το 8ωρο. Αφού έκανε λόγο για τη μαύρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις, ανέφερε πως θα περιμένουν τις επίσημες εξαγγελίες του υπουργού και της κυβέρνησης ότι η ΓΣΕΕ θα κληθεί σε διαβούλευση και αν τελικά είναι σε αντίθεση με τις θέσεις της, θα γίνει απεργία. Είπε, ακόμα, ότι οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα έκαναν 5 διευθετήσεις του 8ώρου και τώρα ετοιμάζεται η 6η.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Καλαμάτας τάχθηκε κατά της ατομικής διαπραγμάτευσης κι έκανε λόγο για αιτία πολέμου. Είπε ότι με τα δεδομένα της πανδημίας (τηλεργασία, τηλεδιάσκεψη, ηλεκτρονικό εμπόριο) μπαίνουμε σε νέα εποχή και τα συνδικάτα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Παρατήρησε ότι με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, θα υπάρξουν πτωχεύσεις 30% - 40%, θα κλείσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθεί ανεργία. Χαρακτήρισε ευκαιρίες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, έθεσε το θέμα τού πώς θα αξιοποιηθούν και πρότεινε πράσινο new deal. Τέλος, ζήτησε τη στελέχωση και την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Μουλάς υπενθύμισε ότι το σύνθημα των εργατών στο Σικάγο είναι 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ξεκούραση. Προέτρεψε όλοι να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και μίλησε για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ότι δουλεύει για να πληρωθεί και να έχει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Παρατήρησε ότι ενώ δεν υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός, δεν μπορεί ο εργαζόμενος των 500 ευρώ σε καθεστώς ομηρίας να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο επεσήμανε ότι δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση το 5νθήμερο και το 8ωρο, μίλησε για μητέρα των μαχών, για ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης κι εξέφρασε την ανησυχία του που θα κλείσουν πολλά καταστήματα και θα μεγαλώσει η ανεργία, την ώρα που ο κόσμος θέλει δουλειά. Σημείωσε, κλείνοντας, ότι απαιτούν 8ωρο, 5νθήμερο και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER