Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 22:12

Νοσοκομείο Σπάρτης: Αμφισβητεί τη μεθοδολογία αξιολόγησης ο Νίκος Κουφός

Νοσοκομείο Σπάρτης: Αμφισβητεί τη μεθοδολογία αξιολόγησης ο Νίκος Κουφός

«Δε γνωρίζουμε τη μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποίησε» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης Νίκος Κουφός, με αφορμή την επίμαχη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ως προς την αποδοτικότητα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Ενδεικτικά δε, αναφέρει ότι στο νοσοκομείο της λακωνικής πρωτεύουσας μέσα στο 10μηνο του 2010 «νοσηλεύθηκαν 9.070 συμπατριώτες μας για 32.803 ημέρες, από τα Εξωτερικά Ιατρεία πέρασαν 39.581 και 17.659 από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εργαστήριά μας πραγματοποίησαν 775.454 εξετάσεις».
Δεσμεύεται παράλληλα ότι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και «παρά τη χαμηλή βαθμολογία που αποτυπώνει για το νοσοκομείο μας η εν λόγω έρευνα -της οποίας δεν γνωρίζουμε τη μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποίησε- σε πλήρη συνεργασία με το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό της μονάδας μας θα συνεχίσουμε με αμείωτο βαθμό τις προσπάθειές μας για προαγωγή των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της περίθαλψης  του Λάκωνα πολίτη».
Στην αναλυτικότατη ανακοίνωσή του ο Ν. Κουφός εξηγεί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάγνωσης των αποτελεσμάτων, σε σχέση με τους τρεις δείκτες που εξετάστηκαν στην έρευνα, την  Καθαρά Τεχνική Αποδοτικότητα (PTE), την Αποδοτικότητα Κλίμακας (SE) και την Τεχνική Αποδοτικότητα (ΤΕ):
«Βλέποντας κανείς τους παραπάνω δείκτες, εάν δεν έχει πλήρη εικόνα και γνώση, δεν μπορεί να βγάζει και μάλιστα να δημοσιεύει συμπεράσματα. Πολλές φορές μάλιστα, συμβαίνει όσο περισσότερο "δουλεύει" ένα νοσηλευτικό ίδρυμα και όσο πιο βαριά περιστατικά νοσηλεύονται σε αυτό, τόσο μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας να έχει - δεδομένου ότι το νοσήλιο είναι "κλειστό" και δεν εξαρτάται από την περίθαλψη που προσφέρει το κάθε νοσοκομείο (τεχνολογία που διαθέτει, βαρύτητα περιστατικών που θεραπεύει κ.ά.).
Αλλωστε, όπως επισήμανε και η ίδια η Σχολή Δημόσιας Υγείας, οι δείκτες αυτοί είναι συγκρίσιμοι μόνο σε ίδιου μεγέθους νοσοκομεία από πλευράς κλινών, κλινικών, παλαιότητας εργαστηρίων κ.λπ.».

«ΑΝΟΜΟΙΑ»

Οπως παρατηρεί μεταξύ άλλων ο Ν. Κουφός, «ειδικά για τους πρώτους δύο δείκτες (...) άλλο είναι το κόστος λειτουργίας σε ένα καινούργιο νοσοκομείο -τόσο από πλευράς κτηριακών υποδομών, όσο και από πλευράς συντήρησης ιατρικών μηχανημάτων και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού- και άλλο σε ένα παλαιό νοσοκομείο, όπως είναι το δικό μας. Αλλο είναι το κόστος λειτουργίας σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση όλο το 24ωρο και άλλο σε ένα που εφημερεύει εκ περιτροπής. Αλλο είναι το κόστος λειτουργίας σε ένα νοσοκομείο που έχει x αριθμό ειδικοτήτων και άλλο σε ένα νοσοκομείο που έχει x+ ειδικότητες.
Περαιτέρω αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει δείκτης λειτουργικής αποδοτικότητας που αναφέρεται στον αριθμό των εργαζομένων σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών. Στην περίπτωση του νοσοκομείου μας, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 592 και από αυτές είναι καλυμμένες μόνο 347, ήτοι ποσοστό 58,61%.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας ενός νοσοκομείου. Στον τρίτο δείκτη, Τεχνική Αποδοτικότητα, που ορίζεται ως ο συνδυασμός των άνω παραμέτρων και δείχνει εάν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων στο σωστό μέγεθος και αντανακλά ταυτόχρονα διοικητική ικανότητα και επάρκεια μεγέθους, βλέπουμε το νοσοκομείο μας να είναι στο 99 με άριστα το 100, παρότι οι δύο προηγούμενοι δείκτες δεν μας βοηθούν και πολύ».
Β.Γ.Μ.