Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 08:50

Αυξήθηκαν σε 20 από 13 οι σταθμοί ναυαγοσωστών σε παραλίες της Μεσσηνίας

Αυξήθηκαν σε 20 από 13 οι σταθμοί ναυαγοσωστών σε παραλίες της Μεσσηνίας

 

Σε 20 από 13 που ήταν μέχρι πέρυσι, αυξήθηκαν φέτος τα πόστα των ναυαγοσωστών στις 9 παραλίες χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες, σε Μάνη, Καλαμάτα και Μπούκα Μεσσήνης, ύστερα από Προεδρικό Διάταγμα που μειώνει στα 200 από 300 μέτρα την απόσταση μεταξύ δύο ναυαγοσωστικών σταθμών.

Επίσης, διαφοροποιείται ο απαραίτητος εξοπλισμός, ο οποίος πλέον πρέπει να περιλαμβάνει λέμβους, ακόμα και jet ski σε διπλάσιο αριθμό απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, τραγικός είναι στη χώρα μας ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα. Την τελευταία τετραετία 339 άνθρωποι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, το 70% από πνιγμό, ενώ 8 στους 10 ήταν άνω των 60 ετών.

Πέρυσι, στις θάλασσες δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας καταγράφηκαν 4 πνιγμοί, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί 10: 4 γυναίκες ηλικίας από 47 έως 80 ετών και 6 άνδρες ηλικίας από 66 έως 88 ετών. Το 2018 είχαν καταγραφεί 4 πνιγμοί (μία 83χρονη γυναίκα και 3 άνδρες ηλικίας 54, 73 και 81 ετών), ενώ το 2017 είχαν καταγραφεί 7: 2 γυναίκες 79 και 85 ετών και 5 άνδρες ηλικίας από 40 έως 87 ετών.

 

ΕΙΧΕ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ

Πέρυσι, ο ένας από τους τέσσερις θανάτους ήταν μίας 71χρονης γυναίκας στην παραλία Μεμί της Κορώνης, που πριν μερικά χρόνια αποχαρακτηρίστηκε από πολυσύχναστη παραλία, οπότε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος δεν υποχρεούται έκτοτε να προσλαμβάνει ναυαγοσώστη. Οι άλλοι τρεις ήταν άνδρες 67 (στην Παραλία Καλαμάτας), 85 (στις Κιτριές) και 89 ετών (στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας).

Δυστυχώς, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει με ρεπορτάζ, οι πνιγμοί συμβαίνουν συνήθως πρωί με θύματα ηλικιωμένους, πριν ξεκινήσει η βάρδια του ναυαγοσώστη (είναι στη θέση τους καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα). Εφόσον βέβαια έχει προσληφθεί και είναι στο πόστο του, καθώς παρατηρείται δυσχέρεια εκ μέρους των δήμων (με εξαίρεση το Δήμο Καλαμάτας) στην έγκαιρη πρόσληψη ικανού αριθμού ναυαγοσωστών, κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες.

 

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Φέτος, αυξημένα κατά πολύ θα είναι και τα πρόστιμα για έλλειψη ναυαγοσωστών, καθώς καταργούνται οι ελάχιστες τιμές και εξισώνονται, πολλαπλασιάζοντας τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες. Πέρυσι, στο Δήμο Δυτικής Μάνης και οι 2 πολυσύχναστες παραλίες (Στούπα και Καλογριά) ήταν χωρίς ναυαγοσώστη καθ’ όλη τη θερινή περίοδο. Κατά τους ελέγχους που έγιναν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βεβαιώθηκαν στο Δήμο Δυτικής Μάνης 36 παραβάσεις (18 για την παραλία Στούπας και 18 για την παραλία της Καλογριάς) για μη πρόσληψη ναυαγοσωστών και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά 9.500 ευρώ.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Εμφαση δίνεται και στην πρόληψη των ατυχημάτων κατά τα θαλάσσια σπορ. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσο όρο 5 θανάσιμα ατυχήματα σε θαλάσσια σπορ. Ενα νούμερο, που αν έλεγε κάποιος ότι κάθε χρόνο χάνονται στο ποδόσφαιρο 5 παιδιά, θα φάνταζε τεράστιο.

Στο πλαίσιο πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ελέγχει τακτικά τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με θαλάσσια σπορ για τη νόμιμη λειτουργία τους. Πέρυσι μόνο τα στελέχη της λιμενικής αρχής Καλαμάτας έκαναν 71 ελέγχους σε τέτοιες επιχειρήσεις και κατέγραψαν 4 παραβάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο νέος Γενικός Κανονισμός Λιμένων για τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εισάγει μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του λουομένων και αυτών που συμμετέχουν στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αφορά στη λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής και στη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών. Περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης όπως:

- Βελτίωση της ποιότητας των σπουδών ναυαγοσωστικής.

- Αλλαγή του τρόπου εξετάσεων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών που μπορούν να αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις σχολές ώστε να μην υπάρχουν κενές θέσεις.

- Αλλαγή των προϋποθέσεων που καθορίζουν αν μια παραλία πρέπει να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις πανελλαδικά.

- Αύξηση του ελάχιστου ωραρίου ναυαγοσωστικής κάλυψης κατά μία ώρα (10 π.μ.-6 μ.μ.) και παράλληλα παροχή δυνατότητας των επιτροπών ανά δήμο για περαιτέρω αύξηση του ωραρίου ή/και της χρονικής διάρκειας ναυαγοσωστικής κάλυψης παραλιών.

- Αυστηρές χρηματικές ποινές σε φορείς που δεν τοποθετούν ναυαγοσώστες σε παραλίες που υπάρχει υποχρέωση με βάση τον νόμο.