Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 08:34

"Στροφή" στην υγιεινή διατροφή για τους Καλαματιανούς - Αυξήθηκε η δουλειά στα οπωροπωλεία

"Στροφή" στην υγιεινή διατροφή για τους Καλαματιανούς - Αυξήθηκε η δουλειά στα οπωροπωλεία

 

Τις διατροφικές συνήθειες αρκετών Καλαματιανών φαίνεται πως άλλαξε η πανδημία του κορονοϊού. Το «χτίσιμο» ενός καλού ανοσοποιητικού συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ως η μοναδική άμυνα του οργανισμού πέρα από την ατομική προστασία, έως ότου άνοιξε το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε οπωροπωλεία της Καλαμάτας, το καταναλωτικό κοινό στράφηκε στην υγιεινή διατροφή κυρίως στο πρώτο lockdown, ωστόσο όπως είπαν στην «Ε» δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να συνεχίσουν στο ίδιο θρεπτικό «μοτίβο», ανακαλύπτοντας γεύσεις που προφανώς αν δεν προέκυπτε ο κορονοϊός μπορεί και να μην δοκίμαζαν ποτέ.

Μάριος Μπουζάνης (Οπωροπωλείο Γυφτέας): «Οταν η πανδημία έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας και από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι περιορισμοί το Μάρτιο του 2020, η αύξηση στη δουλειά μας μπορώ να πω πως ήταν μεγάλη. Ο κόσμος υπό το φόβο του άγνωστου, έπαιρνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, έχοντας στο μυαλό του πως πρέπει ταυτόχρονα να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του. Από τη στιγμή που ξεκίνησε το δεύτερο lockdown τα πράγματα άλλαξαν λίγο, καθώς η πλειοψηφία των πελατών απέβαλε ίσως τον αρχικό φόβο που είχε, ψωνίζοντας σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Η στροφή του κόσμου στην υγιεινή διατροφή θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι ένα φαινόμενο της εποχής, καθώς μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει. Από την άποψη αυτή το επάγγελμά μας βοηθήθηκε από την κρίση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας πως τα προϊόντα της γης είναι και τα πιο σημαντικά για τον οργανισμό. Το “φρούτο της καραντίνας” πάντως αποδείχτηκε πως ήταν το πορτοκάλι, καθώς θεωρήθηκε ένας σημαντικός σύμμαχος κατά του ιού λόγω των ιδιοτήτων του».

Αγγελος Μπάκας (Φρουτοπία): «Κατά την περίοδο της πανδημίας το πελατολόγιό μας αυξήθηκε, λόγω του μη συνωστισμού που εξασφαλίζει το κατάστημά μας και η κάθε συνοικιακή επιχείρηση, σε αντίθεση για παράδειγμα με ένα σούπερ μάρκετ. Με την ευκαιρία αυτή ο κόσμος γνώρισε εξειδικευμένα προϊόντα που δεν είχε αρχικά στη διατροφή του, όπως υπερτροφές οι οποίες είχαν γενικότερα την τιμητική τους αυτό το διάστημα, λόγω του κορονοϊού. Η βελτίωση του ανοσοποιητικού, της ενέργειας και του αισθήματος ευεξίας συνετέλεσαν επίσης ώστε ο κόσμος να στραφεί στα είδη μαναβικής. Η αρχή της μεγάλης ζήτησης έγινε στην καραντίνα της άνοιξης του 2020, ωστόσο αυτή συνεχίστηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και στη δεύτερη από τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω του γεγονότος πως φέρνουμε συνεχώς νέα πράγματα που συνδυάζουν γεύση και όφελος. Αυτό που έλεγα και λέω στους πελάτες, είναι το εξής: Οπως το αυτοκίνητο θέλει καλή βενζίνη και καλό λάδι ώστε να αποδώσει και να αποφύγει το συνεργείο, έτσι και ο οργανισμός χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με προϊόντα της φύσης. Οι εναλλαγές είναι πολύ σημαντικές ως προς τις προμήθειες, καθώς ένα προϊόν δεν τα προσφέρει όλα, γεγονός που πρέπει να μας οδηγεί να διευρύνουμε τις προτιμήσεις μας στο τι τρώμε. Εκτιμώ πως η υγιεινή διατροφή δεν θα αποτελέσει παρελθόν μετά το πέρας της πανδημίας, τουλάχιστον για ένα ποσοστό της πελατείας μου, καθώς το ίδιο ανακάλυψε μέσα από αυτή την περιπέτεια πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι μόνο υγιεινά όπως νόμιζε, αλλά παράλληλα είναι και γευστικά».

Σταυρούλα Σταθοπούλου (Chilly's Fruitaria): «Εχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία της επιχείρησής μου εδώ και λίγους μήνες μπορώ να πω πως η κίνηση είναι ικανοποιητική. Η στροφή στην πιο σωστή υγιεινή διατροφή εν μέσω πανδημίας έκανε τους καταναλωτές να προμηθεύονται σε μεγαλύτερη συχνότητα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα, επειδή στην πρώτη καραντίνα λίγο πολύ όλοι πήραμε κιλά, μιας και ήταν μια πρωτόγνωρη περίοδος, στη δεύτερη τα πράγματα άλλαξαν, με το σκεπτικό αυτά να χαθούν. Και η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν, μολονότι μιλάμε για συνήθεια, θεωρώ πως η τάση στην αγορά υγιεινών τροφών ενδέχεται να παραμείνει, αλλάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις διατροφικές συνήθειες πολλών συμπολιτών μας. Τη συγκεκριμένη περίοδο την τιμητική τους έχουν φρούτα, όπως τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα μούσμουλα και τα νεκταρίνια. Παράλληλα, τα αλείμματα, δηλαδή το φιστικοβούτυρο ή το βούτυρο κάσιους έχουν επίσης ζήτηση».