Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 22:26

Το Σάββατο η 29η πεζοπορία στη Νέδα στη μνήμη του Σωτήρη Λαμπρόπουλου

Γράφτηκε από την
Το Σάββατο η 29η πεζοπορία στη Νέδα στη μνήμη του Σωτήρη ΛαμπρόπουλουΗ 29η πεζοπορία στη Νέδα με την ονομασία “Σωτήρης Λαμπρόπουλος”, στη μνήμη του τελευταίου προέδρου της Κοινότητας Αυλώνας, πραγματοποιείται το Σάββατο 24 Ιουλίου.

Την οργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. ), η Κοινότητα Αυλώνας, o Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας “Η Ρέα”, ο Σύλλογος Αυλωνιτών Τριφυλίας, φυσιολατρικοί σύλλογοι, θαυμαστές της φύσης, νέοι Αυλωνίτες, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας.
Η Νέδα το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, όπου η μυθολογία πλέκει με την ιστορία και το ανεπανάληπτο φυσικό περιβάλλον. Οταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.
Πεζοπόροι από όλη σχεδόν την Ελλάδα γίνονται μια παρέα, περνούν μια μαγευτική μέρα, απολαμβάνοντας το μοναδικό θαύμα της φύσης, την ξεχωριστή Νέδα.
Το φαράγγι, οι πέτρινες γέφυρες, οι εντυπωσιακοί καταρράχτες, το στόμιο, η μοναδική σήραγγα μας περιμένουν!!!
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αναχώρηση από το γήπεδο της Αυλώνας, με αγροτικά αυτοκίνητα, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου για το γεφύρι της Αρχαίας Φιγαλίας (στο ύψος του χωριού Περιβόλια Ολυμπίας). Πεζοπορία μέσα στο φαράγγι σε μήκος 8 χλμ. περίπου. Στάση στο πέτρινο γεφύρι, γύρω στη 1.30 μ. μ, για ξεκούραση και κολατσιό με τοπικά προϊόντα (ντομάτα-τυρί-ψωμί-καρπούζι), με την επιμέλεια του Τοπικού Συμβουλίου Αυλώνας, προσφορά ντόπιων παραγωγών. Πορεία για τους καταρράχτες, απολαυστικό μπάνιο. Κατεβαίνουμε με σκοινί στην είσοδο του στομίου. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή!!! Διάσχιση της μοναδικής σήραγγας μήκους 80 μ.
Περπάτημα στις όχθες του ποταμού, φθάνουμε στον τρίτο καταρράχτη. Τέλος διαδρομής στις 6.30 - 7 μ.μ περίπου. Αυτοκίνητα θα μας μεταφέρουν στην Αυλώνα (Στο γήπεδο υπάρχουν ντους και χώρος για αλλαγή ρούχων). Γιορτή λήξης στην πέτρινη πλατεία της Αυλώνας, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισμα που επιμελείται ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας, δωρεάν φαγητό προσφορά του δήμου, καλή μουσική.
Η διαδρομή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή!!! Βαθμός δυσκολίας (++). Η διάβαση γίνεται με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, περί της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης και για τους ανήλικες συμμετέχοντες υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης από τους συνοδούς τους (έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων θα διατίθενται και στο σημείο εγγραφής και εκκίνησης).
Η επιβάρυνση για τον κάθε συμμετέχοντα είναι 5 ευρώ (έξοδα μεταφοράς προς και από το ποτάμι).
Οι συμμετέχοντες πρέπει να γνωρίζουν υποχρεωτικά κολύμπι και απαραίτητα χρειάζεται μαγιό - σορτσάκι, κατάλληλα παπούτσια και να προσαρμόζονται στις οδηγίες των οδηγών.
Ξεχωριστή συμβολή στην ασφαλή διάβαση έχει το Σώμα Εθελοντών Διασωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Καλαμάτας).
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6944291928 (Αλέξανδρος Κουτρουμπής, αντιδήμαρχος), 6947201568 (Βασίλης Βουδούρης, πρόεδρος Τ.Κ. Αυλώνας), 6977191331 (Γιάννης Χριστόπουλος) και στο site https://www.dimostrifylias.gr/ του Δήμου Τριφυλίας.


Χρήσιμες πληροφορίες:
Απαραίτητα ενημερώνετε τους οργανωτές για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, άσθμα, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του. Φροντίζουμε όλοι στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους μας.
Επιδεικνύουμε καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Οσοι -ες επιθυμούν να συνοδευόσουν πεζοπόρους χωρίς να συμμετάσχουν στην πεζοπορία, σας ενημερώνουμε πως στην πλακόστρωτη πλατεία της Αυλώνας υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, σύγχρονα ωραία καφέ και ταβέρνες (Τουρίστας - Αρμπαρόριζα - Ταβερνείο της Αρετής κ.α.), ενώ μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια του όμορφου χωριού.


NEWSLETTER