Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 22:15

Μεσσηνία: Το χρονικό της πυρκαγιάς στην Άνθεια (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Το χρονικό της πυρκαγιάς στην Άνθεια (βίντεο)

 

Υπό έλεγχο μετά από ολονύχτια μάχη τέθηκε χθες το μεσημέρι η μεγάλη πυρκαγιά στην Άνθεια, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο για την κατάσβεση των μικροεστιών, αλλά και για την αποφυγή ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων.

Η φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα, στη θέση Ελληνικά, και πήρε γρήγορα διαστάσεις κατακαίγοντας αγροτοδασική έκταση, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η Μονή Ελληνικών Παλαιοκάστρου εκκενώθηκε και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη για να μην πλησιάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρου του Ασκληπιείου και το αρχαίο θέατρο στην Αρχαία Θουρία, αλλά και για να ανακόψουν την πορεία της προς την Κάτω Άμφεια.

Επί τόπου έσπευσαν από την πρώτη στιγμή τα δημοτικά πυροσβεστικά οχήματα, που μαζί με εργάτες πυροπροστασίας και εθελοντές - κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συνέδραμαν με δικά τους μέσα, επιχείρησαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, έως ότου μετακινηθούν από άλλα πύρινα μέτωπα επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ρίψεις νερού από αέρα, όσο ακόμα είχε φως, έκαναν 2 PZL.   

Ομως, η μορφολογία του εδάφους αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης και η μάχη με τις φλόγες κράτησε όλη τη νύχτα.

Τον επιχειρησιακό συντονισμό στο συμβάν είχε ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, κινητοποιώντας άμεσα όλο τον δημοτικό μηχανισμό.

Στο πύρινο μέτωπο επιχείρησαν τουλάχιστον 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με περισσότερους από 25 πυροσβέστες, 15 οχήματα (μικρά πυροσβεστικά, υδροφόρες κ.ά.) του Δήμου Καλαμάτας, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα. Επίσης, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ παρενέβη ώστε να αποφευχθεί ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σημειώνεται ότι τρία λεωφορεία που είχε μισθώσει ο δήμος βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην Άμφεια προκειμένου, αν απαιτείτο, να βοηθήσουν στην εκκένωση του χωριού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Για την πυρκαγιά στην Άνθεια ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο τηλεφωνικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Διαρκής ήταν η επικοινωνία, επίσης, με την αρχαιολόγο δρ. Ξένη Αραπογιάννη, υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία, ενώ στο σημείο βρέθηκε και ενημερώθηκε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ

Η διευθύντρια των ανασκαφών της αρχαίας Θουρίας δρ. Ξένη Αραπογιάννη εκφράζει σε ανακοίνωσή της “τις θερμότατες ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν αποφασιστικά, με όλες τους τις δυνάμεις, για το σβήσιμο της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες (σ.σ. προχθές Πέμπτη) στον αρχαιολογικό χώρο της Θουρίας, απειλώντας άμεσα με καταστροφή τα αρχαία μνημεία και ιδιαίτερα το Ασκληπιείο που βρισκόταν στην καρδιά της φωτιάς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ωστόσο οφείλονται στον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθαν. Βασιλόπουλο για τη συνεχή επαγρύπνηση και αδιάκοπη συνεργασία του, καθώς και για τη διάθεση όλων των μέσων για τη διάσωση του Ασκληπιείου της αρχαίας Θουρίας. Οι άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες του δημάρχου αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά τον βαθύ σεβασμό του προς τα αρχαία μνημεία  και  την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τον ευχαριστώ προσωπικά για την αμέριστη συμπαράστασή του!”.


NEWSLETTER