Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 07:53

Συγκέντρωση στο Διοικητήριο κατά της υποβάθμισης σχολικών μονάδων

Συγκέντρωση στο Διοικητήριο κατά της υποβάθμισης σχολικών μονάδων

Διαμαρτυρία μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ζητώντας να μην γίνει καμία υποβάθμιση σχολικής μονάδας, καμία σύμπτυξη τμήματος και τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με τα Δημοτικά Σχολεία Κορώνης, Εύας, 2ο Χώρας, Δωρίου, Μερόπης, Μελιγαλά, Διαβολιτσίου, καθώς και τμήματα σε σχολεία της Καλαμάτας να έχουν υποστεί υποβάθμιση, γονείς, μαθητές και φορείς ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης αυτής, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ καθώς και αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές.


ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μπροστά από το Διοικητήριο δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης όταν μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ενημερώθηκαν πως η διευθύντρια Π.Ε. του νομού Θεοφανία Σιούτη δεν ήταν σε θέση να μιλήσει μαζί τους στο σημείο της συγκέντρωσης λόγω φόρτου εργασίας, καλώντας από την πλευρά της μια αντιπροσωπεία να ανέβει στο γραφείο της ώστε να συζητήσουν.

Η πρόταση αυτή οδήγησε στη συμβολική κατάληψη της Αριστομένους για σχεδόν μισή ώρα, ώστε να αναιρέσει την πρότασή της, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα παρότι για αρκετή ώρα ακούστηκαν συνθήματα. Εντέλει, αντιπροσωπεία της κινητοποίησης συναντήθηκε με την κ. Σιούτη, με την ίδια να κάνει λόγο για ειλημμένη απόφαση από την κεντρική διοίκηση, γεγονός που δεν της αφήνει περιθώρια να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των σχολείων του δήμου της. «Θέλουμε το αρμόδιο υπουργείο και η κυρία διευθύντρια να ακούσει και πάλι τις απόψεις μας, αλλάζοντας την απόφαση. Ο δήμος όταν τελείωσε με τις φωτιές βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αυτό της υποβάθμισης των σχολείων. Δεν μπορεί με τα ίδια κριτήρια που κρίνονται τα σχολεία των μεγάλων πόλεων όπως της Καλαμάτας ή της Αθήνας να κρίνονται τα αντίστοιχα της επαρχίας. Εχουμε τεράστιες αποστάσεις και για να ξεκινήσει ένα παιδί από το σπίτι του χρειάζεται μισή ή μια ώρα για να πάει σχολείο, οπότε η απόφαση αυτή είναι άδικη» τόνισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μερόπης Γιώργος Μπίνης σημείωσε πως είναι εσφαλμένη απόφαση να μειωθούν οι θέσεις των δασκάλων, όταν για τρίτη χρονιά φέτος η σχολική κοινότητα δοκιμάζεται από την πανδημία, με τους μαθητές να έχουν χάσει ήδη ώρες διά ζώσης διδασκαλίας. «Αυτό που ζητάμε είναι να κερδίσουμε έστω μια θέση δασκάλου παραπάνω. Παράλληλα, παιδιά από γειτονικά χωριά του τέως Δήμου Οιχαλίας, ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο Μερόπης, πηγαίνουν σε άλλα δημοτικά σχολεία. Πρέπει να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δέχονται οι υπόλοιποι διευθυντές τα παιδιά αυτά» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης Δημήτρης Κουλούρης είπε πως η απόφαση της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αντιπαιδαγωγική. «Θέλουμε κάθε τάξη να έχει το δάσκαλό της. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει πάλι τηλεκπαίδευση και θεωρούμε πως δύο τάξεις μέσω αυτής δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει» εξήγησε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Γαϊτάνης τάχθηκε κατά του κλεισίματος των σχολείων εν μέσω πανδημίας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση αυτή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Θανάσης Πετράκος είπε πως η κυβέρνηση αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις πίεσε τους διευθυντές και έτσι βρέθηκαν πρόθυμοι μερικοί, όπως η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μεσσηνίας, υποβαθμίζοντας αρκετά σχολεία. «Είναι μια απαράδεκτη απόφαση και γι’ αυτό μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απαιτούμε να ανακληθεί έτσι ώστε η κάθε τάξη να έχει το δικό της δάσκαλο» διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μερόπης Αγγελος Σολδάτος έκανε λόγο για μια αδικαιολόγητη απόφαση χωρίς κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. «Τα σχολεία είναι ίσως η πιο μεγάλη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος. Θα έπρεπε τα σχολεία μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να δέχονται τη στήριξη της πολιτείας και όχι πόλεμο» είπε, σημειώνοντας πως το σύνταγμα κατοχυρώνει την παιδεία ως έναν από τους κορυφαίους θεσμούς και μια από τις κορυφαίες υποχρεώσεις της πολιτείας. «Δεν μπορεί έτσι κάποια παιδιά να έχουν δικαίωμα στο δάσκαλό τους και κάποια άλλα όχι» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευας, Γιάννης Καλύβας, πρόσθεσε πως το Δημοτικό σχολείο της Εύας υποβαθμίζεται με την απουσία ενός εκπαιδευτικού. «Οι γονείς διαμαρτύρονται δίκαια και γι αυτό θα έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση αυτή, ώστε τα δημοτικά να λειτουργήσουν καλύτερα» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας Γρηγόρης Οικονομόπουλος δήλωσε πως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της μέρας αυτής είναι τα δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους που ζητάνε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε να κρατηθούν στον τόπο τους. «Η πιο βάρβαρη υποβάθμιση των σχολικών μονάδων είναι αυτή που βιώνει η επαρχία χρόνο με το χρόνο» επισήμανε.

Τέλος, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Λαδά σημείωσε πως τα σχολεία είναι πλούτος και πολιτισμός, και τα χωριά αυτόν τον πλούτο και αυτόν τον πολιτισμό τον έχουν ανάγκη. «Εχουν ανάγκη οι νέοι γονείς τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους, προκειμένου να παραμένουν στην επαρχία, στηρίζοντάς τη. Οταν πανελλαδικά το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων σημαίνει ταυτόχρονα ότι προχωρά σε κλείσιμο σχολείων, κατάσταση που είναι άκρως απαράδεκτη. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία είναι υποδεέστερα των πραγματικών αναγκών. Η πολιτεία και το υπουργείο πρέπει να συζητήσει με πιο σοβαρούς όρους με ποιο τρόπο θα υπάρχει ασφάλεια τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Διεκδικούμε τμήματα με δεκαπέντε παιδιά, περισσότερες καθαρίστριες, και δωρεάν τεστ για όλους. Είναι απαράδεκτο σε εποχές πανδημίας, μέσα στην Καλαμάτα η διεύθυνση με τις ευλογίες του υπουργείου να κρατάει πληθωρικά τμήματα 25 παιδιών επειδή δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών» υπογράμμισε, τονίζοντας πως ορισμένοι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια πρόνοια ώστε να μην πληρώνουν το τεστ. «Η θέση μας είναι ναι στο εμβόλιο, όχι στην υποχρεωτικότητα» κατέληξε.

Τ.Αν.