Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 07:54

Κωνσταντίνος Κολτσίδας: Μεγάλη διαρροή παιδιών Ρομά από τα σχολεία στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Μεγάλη διαρροή παιδιών Ρομά από τα σχολεία στο νομό διακρίνει ότι υπάρχει εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που σχετίζονται με τον Covid-19, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ “Πολιτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, ιερέας Κωνσταντίνος Κολτσίδας.

Εν τω μεταξύ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διευκρινίζει πως κανένας μαθητής δεν αποκλείεται από την τάξη και ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να διευκολύνει τους γονείς Ρομά ώστε να δηλώνουν στην πλατφόρμα τα self tests των παιδιών τους, ενώ κατά το περσινό σχολικό έτος μοιράστηκαν τάμπλετ στα σχολεία για τη διευκόλυνση της τηλεκπαίδευσης. Ομως, σύμφωνα με τον π. Κολτσίδα το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη σχολικών διαμεσολαβητών/βοηθών των Ρομά, καθώς ένα πρόγραμμα που “έτρεχε” στη Μεσσηνία από το ΕΚΠΑ, σταμάτησε. Επιπρόσθετα, οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει στους κόλπους της σχολικής κοινότητας η νέα πραγματικότητα της Covid εποχής, λειτούργησε ανασταλτικά στην παραμονή των παιδιών Ρομά εντός της τάξης, ψηφιακής ή μη, διευρύνοντας τις ανισότητες. 

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ

Ο π. Κωνσταντίνος Κολτσίδας μεταφέρει παράπονα πολλών μητέρων Ρομά, οι οποίες όπως λέει θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αλλά δεν τα καταφέρνουν να κάνουν τη διαδικασία που απαιτείται για τα self tests. Εκεί ωστόσο οι γονείς διευκολύνονται από το σχολείο και όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στην “Ε” ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δημήτρης Οικονομόπουλος, ο διευθυντής ή ένας δάσκαλος του σχολείου μπορεί, εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον γονέα, να περάσει στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα. “Δεν διώχνουμε κανέναν από το σχολείο, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί είναι ευαισθητοποιημένοι, αλλά πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες”, τονίζει. Ηδη αυτό συμβαίνει όπως επιβεβαιώνει και ο π. Κωνσταντίνος, τόσο στο Δημοτικό Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, όσο και σε αυτά του Ασπροχώματος και του Αρι. Από εκεί και ύστερα, είναι και άλλα ζητήματα όπως η εκπαίδευση των γονιών Ρομά, που σύμφωνα με τον ιερέα θα μπορούσαν να έχουν από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

 

ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ

Ο ιερέας αναφέρεται και στη δυσκολία πέρυσι των παιδιών Ρομά να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, κυρίως γιατί δεν υπήρχε ο τρόπος από τους καταυλισμούς, ούτε συνδέσεις Ιντερνετ για να παρακολουθούν. “Με την τηλεκπαίδευση πέρυσι έχασαν πολλά παιδιά την επαφή τους με το σχολείο και έχουν μείνει στο έλεος του Θεού”, αναφέρει ο ίδιος. Και προσθέτει ότι φέτος μπορεί να επέστρεψαν στις τάξεις, αλλά εξακολουθεί να δέχεται παράπονα γιατί “πολλές μητέρες δεν μπορούν να κάνουν το τεστ στα παιδιά. Στην Αγία Τριάδα έχει αναλάβει ο δάσκαλος του σχολείου να κάνει τα τεστ και να συμπληρώνει τις φόρμες” λέει. Τονίζει μάλιστα πως μπορεί κάτι τέτοιο να είναι “πέρα από τα καθήκοντα του δασκάλου, αλλά βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια, όπως επίσης και στο Ασπρόχωμα, όπου φοιτούν παιδιά Ρομά και υπάρχει μέριμνα από το σχολείο και τη διευθύντρια”.

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Ο ιερέας επισημαίνει πως έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των μαθητών Ρομά στο δημοτικό, ενώ δεν πάνε καθόλου στο νηπιαγωγείο. Κάτι που όπως λέει, εκτός από τις ανακατατάξεις που έφερε ο κορονοϊός οφείλεται και στο ότι σταμάτησαν πριν δύο χρόνια οι δράσεις με το πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, που εφαρμόζονταν κατά τόπους στους καταυλισμούς Ρομά και “είχαν βοηθήσει να προωθήσουμε παιδιά στο σχολείο”. Όταν σταμάτησε το πρόγραμμα σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται και οι σχολικοί διαμεσολαβητές, όπως δεν υπάρχουν πλέον ενεργοί εμψυχωτές και κοινωνικοί λειτουργοί να παρεμβαίνουν μέσα στους καταυλισμούς. “Τώρα έπρεπε να μπει διαμεσολαβητής στο κάθε σχολείο, για να κάνει τα τεστ και να συμπληρώνει τις φόρμες, αλλά και να ενημερώνονται οι Ρομά στους καταυλισμούς γιατί πολλοί είναι ανεμβολίαστοι και το Κέντρο Κοινότητας για Ρομά δεν είναι τόσο ενεργό όσο θα έπρεπε” λέει. 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ

Ο π. Κωνσταντίνος Κολτσίδας πιστεύει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να καταρριφθούν τα στερεότυπα και να δρομολογηθούν πολιτικές ενσωμάτωσης σύμφωνες με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες. Λέει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται περισσότερο μια επιδοματική πολιτική, αλλά τίποτα παραπάνω. “Η επιδοματική πολιτική δεν θα φέρει την ενσωμάτωση των Ρομά, η εικόνα στους καταυλισμούς είναι τραγική: Καμία ενημέρωση πρόληψης στις γυναίκες, τα παιδιά χωρίς καθόλου εμβόλια και κάποια οι μανάδες δεν ξέρουν καν πότε γεννήθηκαν, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης” επισημαίνει.

 

“Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ”

Καταλήγοντας ο ιερέας τονίζει πως “δεν είναι υπέρ του να μεγαλώνουν «αγκάθια» στις τοπικές κοινωνίες, αλλά δεν μπορούμε να απαιτήσουμε πράγματα από τους Ρομά όπως από έναν άλλο πολίτη, όταν δεν τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν μόρφωση και εργασία, αλλά και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και για να γίνει αυτό πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα μέσα στην κοινότητα”. Ο ίδιος μιλά για ρατσισμό και αποκλεισμό των Ρομά αλλά και έλλειψη εργασίας που οδήγησε σταδιακά στο περιθώριο πολλές γενιές, ενώ πολλοί κάνουν φυλακή ή επαιτούν και εκδίδονται.

“Αυτό το μοντέλο ζωής δεν είναι βιώσιμο και δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στην καταστροφή τους και στην καταστροφή της τοπικής κοινότητας” τονίζει και επισημαίνει πως σε άλλες περιοχές όπως η Αμαλιάδα “οι Ρομά είναι ενταγμένοι μέσα στην κοινωνία και επιβιώνουν με το εμπόριο, αλλά υπάρχει πλήρης υποστήριξη από το δήμο και τους τοπικούς φορείς, ενώ υπάρχει ομαλή συνύπαρξη”. Και για τον π. Κωνσταντίνο “ο πολιτισμός ξεκινάει με σεβασμό προς τον αδύναμο”.