Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 21:26

Σεμινάρια γονέων παιδιών νηπιακής ηλικίας από το το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Με δύο ακόμα σεμινάρια, ένα την προσεχή Δευτέρα 13 του μήνα και το τελευταίο την Τετάρτη 15, ολοκληρώνεται ο κύκλος των 9 σεμιναρίων γονέων παιδιών νηπιακής ηλικίας, που ξεκίνησε το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Κέντρου Πρόληψης να στηρίξει τους γονείς παιδιών νηπιακής ηλικίας μέσα από δίωρα σεμινάρια. Με τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για θέματα ενεργητικής ακρόασης, αυτοεκτίμησης και διαχείρισης συναισθημάτων, υιοθετώντας ένα στυλ διαπαιδαγώγησης που συμβάλλει στην κατανόηση και στην αποδοχή του παιδιού.

Οπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα του κέντρου, τα σεμινάρια βοηθούν τον γονιό να αναστοχαστεί και να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση του και τη συμπεριφορά του επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά το παιδί του. Ότι η παρουσία του, τα λόγια του, οι εκφράσεις του, θα βοηθήσουν το παιδί του να αποκτήσεις τις προσωπικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την εικόνα του εαυτού του, τη διαφορετικότητα και την ομοιότητα με τους άλλους, να αναγνωρίσει τις ικανότητες και τις αδυναμίες του, να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Σύμφωνα με την εμπειρία του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΠΕΠΨΥ, όσο νωρίτερα χτίζεται αυτό, τόσο περισσότερο ενισχύονται οι παράγοντες προστασίας που θα αποτρέψουν το παιδί να υιοθετήσει αρνητικές συμπεριφορές στη ζωή του.

Σύμφωνα άλλωστε με το Μοντέλο Προβληματικής Συμπεριφοράς, “η πιθανότητα χρήσης ουσιών είναι μεγαλύτερη σε νέους που έχουν λιγότερες δεξιότητες διαχείρισης προβλημάτων, λιγότερες κοινωνικές δεξιότητες και μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος (Jessor 1987, 1991)”.

 

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης έχει υλοποιήσει σεμινάρια ύστερα από αιτήματα των ακόλουθων σχολικών δομών:

- Βρεφονηπιακός Σταθμός «Ευγενία Βασ. Ασημάκου».

- 5ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.

- 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων.

- 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.

- Νηπιαγωγείο Θουρίας.

- 13ο και 23ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας (διαδικτυακά).

- 15ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.

Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 2 σεμινάρια και συγκεκριμένα με το:

- 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, την προσεχή Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου (διαδικτυακά) και το

- 11ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ έχει δεχτεί πλήθος αιτημάτων από νηπιαγωγεία της Μεσσηνίας, που θα ικανοποιηθούν με το νέο έτος.