Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 16:02

Καλαμάτα: Αντίθεση στην υποχρεωτική εγγραφή των δικηγόρων στο ΓΕΜΗ

Γράφτηκε από την

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην υποχρεωτική εγγραφή των δικηγόρων στο ΓΕΜΗ εκφράζει διά στόματος του προέδρου του Κώστα Μαργέλη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣΚ επεσήμανε χθες “προς κάθε κατεύθυνση”, όπως χαρακτηριστικά είπε, “το δικηγορικό επάγγελμα ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, οι οποίες υπερισχύουν γενικών ρυθμίσεων έστω και  μεταγενέστερων, και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο δημόσιος και λειτουργηματικός χαρακτήρας του, προς διαφύλαξη του οποίου έχουν θεσπιστεί ειδικές διατάξεις και ασυμβίβαστα.

Οι δικηγόροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταστούν ή να αντιμετωπίζονται ως έμποροι, δεδομένου ότι η εμπορική ιδιότητα αποτελεί ασυμβίβαστο προς το πρόσωπό τους”.

Έτσι, λοιπόν, “η εγγραφή τους σε ένα εμπορικό μητρώο ουδεμία ανάγκη εξυπηρετεί, τουναντίον, δημιουργεί σειρά προβλημάτων, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμμισθοι, μέλη δικηγορικών εταιρειών κ.λπ.) και των ευρισκομένων σε αναστολή συναδέλφων.

Η καταχώρηση δε, των ιδίων δεδομένων, πέραν του μητρώου μελών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και σε δεύτερο δημόσιο αρχείο, αντίκειται και στην αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, που απαγορεύει την καταχώριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όπου αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενόψει του σκοπού της επεξεργασίας” σημείωσε ο Κώστας Μαργέλης.