Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 21:35

Κινητοποίηση για το σχολείο του Παπαφλέσσα στην Πολιανή

Γράφτηκε από την
Κινητοποίηση για το σχολείο του Παπαφλέσσα στην Πολιανή

 

Το εγχείρημα για την αναστήλωση του σχολείου του Παπαφλέσσα στην Πολιανή αγκαλιάζεται από Ελληνες στην Ελλάδα και την ομογένεια.

Οπως αναφέρει ο Γεώργιος Κουρκούτας, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” από τον Πύργο, ευρεία έκταση έχει πλέον αποκτήσει το αίτημα για υλοποίηση του σχολείου που οραματίστηκε στην γενέτειρά του, την Πολιανή, ο ήρωας του 1821 Παπαφλέσσας. Με την προβολή που έχει πάρει το όλο θέμα, μέρα με τη μέρα η πρωτοβουλία συγκινεί πλήθος πολιτών και φορέων, με σκοπό το κτίσιμο του οικήματος αυτού, ενός οράματος που θα προσφέρει μία εστία πολιτισμού στην ορεινή αυτή περιοχή.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση (το βράδυ των Χριστουγέννων) στο πλαίσιο της εκπομπής “Ερως Ελευθερίας”, που συντονίζουν οι Ανδρέας Νικολόπουλος (με καταγωγή  εκ μητρός από το Κεφαλληνού) και Δημήτριος Βερδελής, έδωσαν το “παρών” ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο δικηγόρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος και ο αναβιωτής και εκπρόσωπος του διαδικτυακού διαύλου “Messinia View” Γεώργιος Κορμάς.

Ολοι αναφέρθηκαν στην υποχρέωση των σημερινών Ελλήνων να προωθήσουν τη δημιουργία αυτού του χώρου, που θα αποτελέσει μία κυψέλη πολιτισμού και θα αναδεικνύει την Πολιανή, τον τόπο καταγωγής και του Παπαφλέσσα και του Αναγνωσταρά. Για τον σκοπό αυτό καλούνται να συνδράμουν και οι τοπικοί φορείς, με πρώτο τον Δήμο Καλαμάτας. Επίσης, τονίστηκε και η επαφή που λαμβάνει χώρα για τον σκοπό αυτόν με κύκλους της ομογένειας, σε ΗΠΑ και Καναδά. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει προωθηθεί σχετικό υλικό σε ομογενείς της Αμερικής, που θα προβληθεί τον Μάρτιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διαδικτυακά, παρουσιάστηκαν και πλάνα από επίσκεψη της εκπομπής στην Πολιανή, όπου για την ιστορία του χωριού, την κατάσταση εγκατάλειψης της οικίας Παπαφλέσσα, αλλά και την αδράνεια για το σχολείο που οραματίστηκε αυτός ο πρωτοπόρος του 1821 μίλησε στην κάμερα ο τοπικός εφημέριος Ευστάθιος Δικαίος. Τον Ανδρέα Νικολόπουλο, που βρέθηκε στην Πολιανή για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, συνόδευαν ως αναβιωτές από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, οι Δημήτριος Εξηνταβελώνης, Ιωάννης Μαρκόπουλος, Θεώνη Εξηνταβελώνη και Σοφία Δούση, ενώ τις λήψεις έκανε ο δημιουργός και συντονιστής του “Messinia View” Ιωάννης Μουτσούλας.


NEWSLETTER