Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 08:00

Στο τελευταίο βίντεο κλαμπ της Καλαμάτας - Οι λόγοι της καθίζησης του κλάδου και η ιεροτελεστία που το κρατά "ζωντανό"

Γράφτηκε από τον

Αρχές της δεκαετίας του ‘80. Η τηλεόραση έχει μπει σε κάθε σπίτι και τα νέα νοικοκυριά εξοπλίζονται με μια καινοτόμο τότε συσκευή, το βίντεο.

Η ιδιωτική τηλεόραση δεν υπάρχει, οπότε οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Την ίδια ώρα οι κινηματογραφικές παραγωγές (κυρίως οι αμερικανικές) διαδέχονταν η μία την άλλη, δίνοντας κατ’ επέκταση τη θέση τους στις κασέτες που έφθαναν στις γειτονιές μέσω των βιντεοκλάμπ, τα οποία ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε όλες τις περιοχές για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από μικρούς και μεγάλους.

Στις αρχές του 2000 την εμφάνισή τους αντίστοιχα έκαναν τα dvd, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο τεράστιας ζήτησης, μιας και οι νέες επιλογές που πρόσφεραν, όπως η μετακίνηση από ενότητα σε ενότητα χωρίς να χρειάζεται να γυρίσει κανείς την κασέτα για να τη δει από την αρχή, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται ωστόσο για μια εποχή που όπως φαίνεται έκανε τον κύκλο της, διατηρώντας ωστόσο τους παλμούς της μέσα από τις λιγοστές πλέον επιχειρήσεις που κρατούν τη «φλόγα» της ενοικίασης ταινιών ζωντανή.

Στην Καλαμάτα, η πραγματικότητα αυτή αντικατοπτρίζεται στο μέγιστο βαθμό, μιας και έχει απομείνει μόλις ένα βιντεοκλάμπ στην οδό Φαρών, τη στιγμή που πριν λίγα χρόνια δραστηριοποιούνταν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τουλάχιστον τέσσερα.

Όπως είπε στην “Ε” ο Κώστας Καρακασιλιώτης, ένας εκ των ιδιοκτητών του βιντεοκλάμπ "Movies", η επιχείρηση μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας να δοκιμάζεται συνεχώς, με τις streaming υπηρεσίες να έχουν εισχωρήσει σε πολλά σπίτια, όμως η παραδοσιακή επιλογή ταινιών με την φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου φαίνεται πως δεν έχει εξαλειφθεί.

Οι λόγοι σύμφωνα με τον ίδιο έχουν να κάνουν με την ποικιλία σε ταινίες, δίχως περιορισμούς και ημερομηνίες λήξης όπως συμβαίνει φερ’ ειπείν στο Netflix, με το ελάχιστο κόστος για μια ενοικίαση και όχι μια δεσμευτική συνδρομή, με την εξαιρετική ανάλυση εν αντιθέσει με αυτές που κατεβαίνουν πειρατικά μέσω διαδικτύου, καθώς και με την όλη διαδικασία της αναζήτησης σε ένα τέτοιο χώρο, η οποία πολλές φορές αποτελεί και την αφορμή για να βγει κανείς έξω, να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις, από το να αναρωτιέται μπροστά από μια οθόνη για το τι θα δει.

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Μολονότι η κυβέρνηση εστίασε στην καμπάνια "Μένουμε σπίτι" το 2020, ενώ και το 2021 κύλησε με περιορισμούς σε εστίαση και διασκέδαση ευρύτερα, η διετία αυτή θα μπορούσε να εξελιχτεί ιδανικά ώστε ο κλάδος να σώσει κάτι από την καταστροφική τελευταία δεκαετία, καθώς ο κόσμος μη έχοντας άλλες επιλογές ψυχαγωγίας θα μπορούσε να στραφεί κάλλιστα στα βιντεοκλάμπ, ενισχύοντας την παρουσία του στο σπίτι, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα στέρησαν αδικαιολογήτως το “φιλί της ζωής” στις επιχειρήσεις αυτές, μιας και παρέμειναν κλειστές όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο. «Η απόφαση αυτή έσπρωξε ακόμα περισσότερο τον κόσμο να βρει άλλους τρόπους θέασης, προτρέποντάς τον ουσιαστικά να μην στηρίξει την τοπική οικονομία αλλά να ενισχύσει τις πλατφόρμες, όπως το Netflix. Αυτό ωστόσο που συνειδητοποίησαν πολλοί τηλεθεατές είναι η πραγματικότητα με τις σειρές. Εκτός από 5-6 καλές που έχει, οι ταινίες στην πλειοψηφία τους είναι παλιές, ενώ οι νέες είναι παραγωγές του ίδιου του Netflix, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πόσο αξίζουν, χωρίς να εμπλουτίζεται από τη Disney και τη Universal, με τις παραγωγές να είναι κυρίως ισπανόφωνες» ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως και οι αναβολές που ανακοινώθηκαν για πολλές πρεμιέρες γνωστών ταινιών είχαν σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στην ενοικίαση ταινιών, καθώς όσες βγήκαν σε αυτό το διάστημα δεν συγκίνησαν ιδιαίτερα τον κόσμο.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Καρακασιλιώτη, μπορεί τα τελευταία χρόνια να ανακοινώνεται πως “κατεβαίνουν” πειρατικά site ταινιών, ωστόσο με τη ίδια συχνότητα ανεβαίνουν νέα. «Εχουμε παρατηρήσει πέντε site να ανοίγουν και πέντε να κλείνουν. Εχοντας υποστεί τεράστιο οικονομικό κόστος από αυτή την τακτική, οι συνάδελφοι περίμεναν μια ζωή μήπως το κράτος πάρει οριστικές αποφάσεις για την πάταξη του φαινομένου» σχολίασε, υπογραμμίζοντας  πως ένα ακόμα ζήτημα έχει να κάνει με τις ταινίες διανομής. «Λόγω του γεγονότος πως πολλά βιντεοκλάμπ έκλεισαν, κάποιες σημαντικές εταιρείες θεώρησαν πως για τα λιγοστά που παραμένουν ανοιχτά δεν υπάρχει λόγος να γίνει εισαγωγή ταινιών, χάνοντας τα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στην Ελλάδα νέοι τίτλοι, δημιουργώντας στον κλάδο περαιτέρω προβλήματα» διευκρίνισε.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ «ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ» ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις ταινίες οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στα καλά χρόνια των βιντεοκλάμπ, ο Κώστας Καρακασιλιώτης είπε πως στην κορυφή βρίσκεται μέχρι και σήμερα “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά”. «Η εν λόγω ταινία κυκλοφόρησε σε dvd τα Χριστούγεννα του 2004 φέρνοντας απίστευτο όγκο πελατών στην επιχείρησή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε τότε σε διάθεση 45 dvd και 15 βιντεοκασέτες, ενώ ήταν κάθε μέρα νοικιασμένη για σχεδόν δύο μήνες. Παράλληλα, την τιμητική τους είχαν το “Avatar” και τα “Χάρι Πότερ”, ταινίες που πάνε από γενιά σε γενιά» σημείωσε.

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΠΑΨΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Από πλευράς ερωτικών ταινιών, ο ίδιος έκανε λόγο για μια κατηγορία που έχει τελειώσει εδώ και καιρό, ελέω ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.  «Το αντικείμενο αυτό τελείωσε οριστικά στα βιντεοκλάμπ. Ανέκαθεν ήταν ταμπού το να νοικιάσει κανείς μια ταινία τέτοιου περιεχομένου, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό τα παλιότερα χρόνια. Για το λόγο αυτό οι ερωτικές ταινίες ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικό χώρο, πρωτίστως για να μην δουν τα εξώφυλλά τους τα μικρά παιδιά, αλλά και να επιλέξουν πιο άνετα και ενδεχομένως χωρίς ντροπή αυτή που ήθελαν οι υπόλοιποι πελάτες. Πλέον με ένα κλικ, κάποιος από το σπίτι του, χωρίς να τον δει κανείς και χωρίς να πληρώσει, διαλέγει οτιδήποτε θέλει να δει» επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως το διαδίκτυο έμαθε τον κόσμο να μην πληρώνει για κάποια παροχή, με τα αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά να είναι το δίχως άλλο εμφανή.

ΤΟ «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ» ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενο που δεν μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο ή σε πλατφόρμες, παρά μόνο στα βιντεοκλάμπ, ο κ. Καρακασιλιώτης έκανε γνωστό πως αφορά παλιές κοινωνικές αλλά και ιστορικές ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, επιλογή που δεν δίνεται αλλού, μιας και στο διαδίκτυο, λόγω του γεγονότος πως είναι πια υπερφορτωμένο, αφαιρούνται κάποιες. «Σε αυτή την περίπτωση έχουμε σταθερούς πελάτες, όμως δεν κάνουν τη διαφορά από πλευράς εισπράξεων» είπε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως στην συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε 30.000 ταινίες.

Ο «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε έναν χώρο που παλιότερα μοιράζονταν άπαντες για να βρουν την ταινία της αρεσκείας τους, περνώντας μάλιστα αρκετή ώρα σε αυτόν, δεν θα μπορούσαν να μην προκύψουν συμπεριφορές και καταστάσεις ανάμεσα στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Καρακασιλιώτης τόνισε πως τα βιντεοκλάμπ αποτέλεσαν τον “καθρέφτη” της ελληνικής κοινωνίας. «Από το 2003 που ανοίξαμε μπορώ να πω πως έχουν μπει οι πάντες, από όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας. Από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο, όλοι οι Καλαματιανοί μπήκαν στον πειρασμό έστω μια φορά να νοικιάσουν μια ταινία. Μέσα από την παρουσία τους έτσι, έβλεπες και βλέπεις την παιδεία του κάθε πελάτη, προκύπτοντας σκηνικά και διάλογοι που δεν συναντάς εύκολα αλλού» συμπλήρωσε.

ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Τέλος, στο πεδίο των πιο νεαρών πελατών, ο κ. Καρακασιλιώτης δήλωσε πως δίνουν μια σχετική ώθηση οι νέοι φοιτητές της πόλης, παρότι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και το ίντερνετ. «Η διαδικασία και μόνο να έρθει μαζί μια παρέα στο βιντεοκλάμπ ή ένα ζευγάρι, να περιπλανηθεί στους διαδρόμους, να διαφωνήσει για την κατηγορία ή την διάρκεια, και εντέλει να επιλέξει την ταινία που θέλει, δίχως να βγάλει εσφαλμένα συμπεράσματα από ένα πρόχειρο τρέιλερ, είναι μια ιεροτελεστία που δεν μπορεί να συγκριθεί με την αναζήτηση μπροστά από μια οθόνη και αυτή ίσως μας κρατάει ακόμα ζωντανούς» κατέληξε.