Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 21:48

Εφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας Γιώρ. Λεμπέσης

Εφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας Γιώρ. Λεμπέσης

Εφυγε χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 80 ετών ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης, γεννημένος στις 22 Απριλίου του 1930 στα Βουνάρια του Δήμου Κορώνης.
Σε συνέντευξή του στην "Ε" το 2006 (τότε που φιλοξένησε στο θέατρο "Λαμπέτη" την παραγωγή της "Θεατρικής Διαδρομής Καλαμάτας" με το έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Σκουπίδια") ο Γιώργος Λεμπέσης μάς είχε μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια και την αγάπη που πάντα διατηρούσε για τον τόπο του.
Ξεκίνησε από τα μπουλούκια όπου τυχαία βρέθηκε σε ένα απ' αυτά που έδινε παραστάσεις στο χωριό του και οργώνοντας την επαρχία αρχικά, ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε το πρώτο δικό του θέατρο, το "Κεντρικόν".
Ολες οι αναμνήσεις από αυτή τη μακρά πορεία μέσα στο θέατρο την κατέγραψε με το δικό του τρόπο, πριν από τρία χρόνια στο βιβλίο του με τίτλο «Από απόσταση αναπνοής» (εκδόσεις "Λιβάνη"). Ανάμεσα στις σελίδες του ζωντανεύει το ελληνικό θέατρο από το 1975 ως τις μέρες μας, σχεδόν, μέσα από τις παραγωγές που έκανε στα θέατρα «Αττικόν», «Μινώα», «Κάππα», με την «Ελεύθερη Σκηνή» και το «Ελεύθερο Θέατρο», τα θέατρα «Αλίκη», «Πορεία», «Αθήναιον», «Λαμπέτη» και «Βεάκη».
Η κηδεία του Γιώργου Λεμπέση θα γίνει σήμερα στις 2 μ.μ., από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένειά του, αντί στεφάνων, επιθυμεί να κατατεθούν χρήματα στη «Φλόγα».

Μ.Τ.