Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 08:45

"Ερχεται νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας

"Ερχεται νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας

 

Νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού και βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής αναμένεται το επόμενο διάστημα, ύστερα από αυτή που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 λόγω των ανατιμήσεων.

Οπως έχει γίνει γνωστό, μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας πιο ορατό τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε μία σειρά βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστα τα αρτοποιεία της Καλαμάτας.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γουρδέας, αναφέρθηκε στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού. Αρχικά επισήμανε πως οι πρόεδροι συντεχνιών της Ομοσπονδίας μετέβησαν στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να μπουν οι αρτοποιοί σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, δηλαδή να μπουν στο 6%, έτσι ώστε να απορροφηθεί η ζημιά σε ένα βαθμό με τις τιμές. «Από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν ανέβει 45% τα καύσιμα, 7 με 7,5% το αλεύρι με τις εκτιμήσεις να λένε πως θα πάρει άλλο ένα 4% ακόμα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ και η ΔΕΗ είναι ένα βασικό σκέλος που μας “καίει”, έχοντας πάει 50% πάνω, τη στιγμή που ετοιμάζεται να ανέβει ένα ακόμα 35%» σημείωσε, τονίζοντας πως από τις επαφές στην Αθήνα για το προαναφερόμενο αίτημα, δεν προέκυψε καμία επίσημη απάντηση. «Δεν επεξεργάστηκε καθόλου το αίτημά μας το Υπουργείο. Δεν θα κοιτάξουν ένα κλάδο που έχει 9.000 με 10.000 αρτοποιεία, γνωρίζοντας πως θα χάσουν ένα τόσο μεγάλο όγκο ΦΠΑ» εξήγησε.

 

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού ο κ. Γουρδέας εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα αναπόφευκτα το κιλό θα πάρει ένα ακόμα 4% χονδρικά, το οποίο δεδομένων των συνθηκών θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των επαγγελματιών του κλάδου, μιας και η πραγματική αύξηση αν συνυπολογίσει κανείς όλα τα κόστη μιας επιχείρησης εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, βάζοντας ουσιαστικά “πλάτη”. «Το κιλό αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα κινείται στις περισσότερες των περιπτώσεων από 2,20 με 2,30 ευρώ. Ολοι οι συνάδελφοι έκαναν κάθε προσπάθεια για να απορροφήσουν το κόστος στο μέτρο του δυνατού το περασμένο διάστημα ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πελάτες τους, αλλά σίγουρα πλέον θα έχουμε αυξήσεις» σημείωσε, δηλώνοντας πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό θα επηρεάσει τον κλάδο σε πολλά σκέλη, όπως αυτό των μεταφορών.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΛΕΣ

Από πλευράς βασικών υλών και των τιμών τους, ο Παναγιώτης Γουρδέας υπενθύμισε πως ποτέ δεν είναι σταθερά. «Το αλεύρι, η ζάχαρη και το σουσάμι είναι χρηματιστήριο. Για παράδειγμα το σουσάμι έκανε 50 ευρώ το σακί και τώρα έχει φτάσει να πωλείται 90» δήλωσε.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Σε περίπτωση που παρά τις αυξήσεις κάποιοι φούρνοι διατηρήσουν τις ίδιες τιμές, το γεγονός αυτό θα πρέπει ίσως να προβληματίσει τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας, η προσοχή πρέπει να εστιάζει στο βάρος ενός καρβελιού και στην τιμή του. «Μπορεί ένα ψωμί των 850 γραμμαρίων να πωλείται ως κιλό σε ευνοϊκή τιμή ή αντίστοιχα να δηλώνεται εξ αρχής το βάρος σε μια πιο οικονομική τιμή. Σε κάθε περίπτωση η τιμή του πραγματικού κιλού είναι σταθερή οπότε είναι στην επιλογή του πελάτη το τι θα αγοράσει» διευκρίνισε.

 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Καταλήγοντας, ο κ. Γουρδέας στάθηκε στην ανάγκη για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κύμα της ακρίβειας που τις πλήττει. «Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει τα συνοικιακά μαγαζιά της πόλης του, τα οποία ποιοτικά είναι πολύ καλύτερα. Πηγαίνοντας κανείς σε κάποιο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, μπορεί να βλέπει μια συμφέρουσα τιμή αλλά σίγουρα αγοράζει λιγότερο βάρος, πληρώνοντάς το χωρίς να γνωρίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακριβότερα, αν συγκρίνουμε το ίδιο βάρος σε ένα φούρνο φερ’ ειπείν» συμπλήρωσε.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για μία σειρά πρώτων υλών, από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, και βέβαια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή τους στις περιοχές αυτές είναι μεγάλη. Η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ενώ η παραγωγή σιτηρών είναι μεγάλη και στη Ρωσία, με τις δύο χώρες να έχουν αθροιστικά το 29% της παγκόσμιας παραγωγής. H Ουκρανία έχει, επίσης, μεγάλη παραγωγή κριθαριού και σίκαλης, όπως και καλαμποκιού. «Αν και η θεριστική περίοδος είναι ακόμη αρκετούς μήνες μακριά, μία παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλούσε ελλείψεις στο ψωμί το φθινόπωρο», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Keelvar, Alan Holland.