Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 21:43

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις αύριο στην Καλαμάτα

Μέτρα για αύξηση των μισθών, ξεκινώντας από τον κατώτατο, και καταπολέμηση της ακρίβειας, ζητούν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και η ΑΔΕΔΥ, που καλούν σε καθολική συμμετοχή στη αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου.

Σήμερα Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης παρατήρησε πως “πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνει ότι το 60% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής και το 74% έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση και το 80% για ψυχαγωγία. Ταυτόχρονα, το 85% των εργαζομένων ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η αγοραστική δύναμη των μισθών εξανεμίζεται καθημερινά. Στον κατώτατο μισθό η Ελλάδα είναι στην 7η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.”. Επεσήμανε ότι “πρωταρχικό αίτημα η αύξηση του κατώτατου μισθού, να επανέλθει στα 751 ευρώ όπως ήταν στην τελευταία σύμβαση πριν 13-14 χρόνια. Ο κατώτατος έχει σκοπό να μειώσει τις ανισότητες, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία κι επηρεάζει κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις”.
Ανέφερε, ακόμα, ότι “μόνο το 14% των εργαζομένων στη χώρα μας καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ στην Ευρώπη καλύπτεται το 70%”. Είπε πως “βασικό αίτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη, καθώς είναι σε βάρος των εργαζομένων” και ζήτησε, μεταξύ άλλων, “να αναβαθμιστούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, γιατί ποτέ δεν είχαμε τόσα εργατικά ατυχήματα”.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε “να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αμεσα να γίνουν προσλήψεις στο Δημόσιο και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Αυξήσεις στους μισθούς, στήριξη του ΕΣΥ και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη”.
Ο Μπάμπης Λυμπεράς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, παρατήρησε πως “παρά τα διδάγματα της πανδημίας η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει την πολιτική της, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της υγείας. Τα χρήματα από τις δημόσιες δομές τα εισπράττει ο ιδιωτικός τομέας. Δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, που έχει λιγότερο προσωπικό από την εποχή προ κορονοϊού”.
Ανέφερε ότι “παρόμοια είναι η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης και πολύ χειρότερη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης” και σημείωσε: “Οι αυξήσεις είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο, δεν οφείλονται όλα στον πόλεμο. Η συμμετοχή στην απεργία πρέπει να είναι καθολική, όλοι οι εργαζόμενοι. Ως εδώ, δεν πάει άλλο. Η ακρίβεια έχει ροκανίσει και τα τελευταία εισοδήματα”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER