Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 15:00

Καλαμάτα: Οι ανατιμήσεις προϊόντων προβληματίζουν την εστίαση

Καλαμάτα: Οι ανατιμήσεις προϊόντων προβληματίζουν την εστίαση

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι επαγγελματίες της εστίασης, καθώς η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο αυτοπεριορισμός των πελατών ζορίζουν ιδιαίτερα ό,τι είχε απομείνει στον κλάδο μετά την πανδημία.

Με τις τιμές στις πρώτες ύλες να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, για πολλές επιχειρήσεις πέρα από το κόστος που έχουν να επωμιστούν τίθεται και το θέμα της διαθεσιμότητας ορισμένων προϊόντων, με κυριότερο αυτό του ηλιέλαιου.

Οπως είπε στην «Ε» ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, οι αυξήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως δεν είναι ελεγχόμενες, μιας και κάθε εβδομάδα οι τιμές για την προμήθεια πρώτων υλών, προϊόντων αλλά και υπηρεσιών είναι διαφορετικές. «Με την ενέργεια να είναι σημαντικός παράγοντας για τα καταστήματα εστίασης, είτε εκφράζεται με το ηλεκτρικό ρεύμα είτε με το υγραέριο, καταλαβαίνει κανείς εύκολα γιατί οι αυξήσεις βρίσκονται στην επικαιρότητα» σημείωσε. Και πρόσθεσε πως μεσοσταθμικά οι πρώτες ύλες έχουν πάρει πάνω ένα ποσοστό της τάξεως του 20% έως 40%, γεγονός που φανερώνει πως υπάρχει μια αύξηση 30% σε βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο.

«Στο πλαίσιο αυτό οι κατάλογοι έχουν αρχίσει να αλλάζουν, ενώ η άσχημη αίσθηση που έχω είναι πως δεν θα αλλάξουν μόνο μία φορά μέσα στο καλοκαίρι. Με κάποια προϊόντα να χαρακτηρίζονται χρηματιστηριακά, όπως το χταπόδι, οι επαγγελματίες δεν είναι απίθανο να τυπώνουν καταλόγους χωρίς τιμές, ώστε να τους συμπληρώνουν ύστερα με μολύβι όπως παλιά. Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε πως η αύξηση των τιμών οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών μας, των θέσεων εργασίας και του κύκλου της εφοδιαστικής μας αλυσίδας. Για το λόγο αυτό η εστίαση κάνει το παν ώστε οι αυξήσεις να κινούνται σε χαμηλά ποσοστά, με σκοπό οι πελάτες να μπορούν να ανταποκριθούν» εξήγησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ «ΑΛΜΥΡΟ» ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΑΡΑ Ο ΚΑΦΕΣ

Αναφορικά με το αν τελικά οι ανατιμήσεις επηρέασαν περισσότερο το φαγητό ή τα ροφήματα στην εστίαση, ο κ. Ζαγάκος σχολίασε πως παρότι ειπώθηκαν πολλά σχετικά με την «έκρηξη» στην τιμή του καφέ, εντέλει τα εδέσματα, όπως και τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, είδαν μεγαλύτερη αύξηση. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το ενεργειακό κόστος δεν μεταφέρεται σε ένα ρόφημα, απλά το φαγητό δείχνει μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί πιο πολύ» δήλωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι επιχειρηματίες, πριν από την τιμή, έχουν φτάσει στο σημείο να ελέγχουν τη διάθεση ενός προϊόντος, καθώς το πλαφόν ισχύει και για τη χονδρική.

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΕΛΑΙΟΥ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ηλιέλαιο, το οποίο δοκιμάζει τους τελευταίους μήνες τις αντοχές της εστίασης, ο Ανδρέας Ζαγάκος είπε πως αν συνεχιστεί το ζήτημα με την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητά του, οι επιχειρήσεις της Καλαμάτας μπορούν να στραφούν σε άλλες λύσεις. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παράγωγα του ελαιόλαδου όπως το πυρηνέλαιο που παράγεται στην περιοχή μας. Η κρίση αυτή έτσι μπορεί να είναι η ευκαιρία να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, αξιοποιώντας το τοπικό προϊόν. Επιπλέον, το ελαιόλαδο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, λόγω της στροφής σε μια προσεγμένη τοπική γαστρονομία, ενώ έχουμε φτάσει σε σημείο να είναι φτηνότερο από το ηλιέλαιο. Βέβαια, το ελαιόλαδο είναι ένα λιπαρό προϊόν που στο τηγάνι δεν έχει πάντα την επιθυμητή απόδοση σε κάποια προϊόντα. Πρόκειται άλλωστε για ένα προϊόν που η αξία του γίνεται περισσότερο αντιληπτή όταν το καταναλώσει κανείς ωμό. Πιθανόν έτσι μια τηγανιά καλαμαράκια να “βαρύνουν” σε αντίθεση με ένα μαγειρευτό φαγητό που μπορεί να ταιριάξει απόλυτα, γι’ αυτό κάθε κουζίνα θα πράξει το επόμενο διάστημα ανάλογα» ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως πριν από λίγες δεκαετίες απαγορευόταν η χρήση ηλιέλαιου σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές. «Ισως η χρονική αυτή συγκυρία αποτελέσει την ευκαιρία ώστε να αναδειχτούν όλες οι κατηγορίες του ελαιόλαδου» συμπλήρωσε.

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Όπως έκανε γνωστό ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, πρόκειται να ανοίξουν τρία νέα καταστήματα στην Παραλία ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, ενώ την Κυριακή του Πάσχα αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να παραμείνουν ανοιχτές, ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κόσμος, με σκοπό παράλληλα να μην δημιουργηθούν ζητήματα με όρθιους θαμώνες στην αναμονή, όπως παρατηρήθηκε την Καθαρά Δευτέρα. «Τα περισσότερα καταστήματα ετοιμάζονται, ώστε να είναι έτοιμα στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας. Η κίνηση που είχαμε άλλωστε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου φανέρωσε τη δυναμική της πόλης μας, παρά την επικαιρότητα η οποία συνδέεται με την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία» σχολίασε. Επισήμανε πως οι κερδοφορίες του παρελθόντος φαντάζουν μακρινές στο χώρο της εστίασης, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται σχετικά με την επισκεψιμότητα το Πάσχα και το καλοκαίρι στην Καλαμάτα, με τους επαγγελματίες να εστιάζουν κυρίως στην αντοχή των επιχειρήσεών τους και των θέσεων εργασίας.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Οσον αφορά την κατάργηση της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο Ανδρέας Ζαγάκος δήλωσε πως βρίσκει σύμφωνη την εστίαση αυτή η εξέλιξη, καθώς όπως φάνηκε τα τελευταία τριήμερα, είναι δύσκολο με την πληθώρα του κόσμου στα μαγαζιά να γίνει σωστά αυτή η διαδικασία. «Όπως αποδείχτηκε, πέρα από τα τριήμερα, δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα σε όλο αυτό το διάστημα με τις επιδείξεις, μιας και τα καταστήματα με διακριτικό τρόπο ακολούθησαν τις σχετικές οδηγίες, ενώ και η πλειοψηφία των θαμώνων τις τήρησε, γνωρίζοντας πως δεν ήταν απόφαση των μαγαζιών η εφαρμογή τους. Υπήρχε και κόσμος που μας έλεγε πριν κάτσει πως δεν έχει στην κατοχή του rapid test, και μπαίναμε στη δυσάρεστη διαδικασία να τους αρνηθούμε την προσέλευση, μιας και τα μέτρα είναι σε ισχύ» σημείωσε.

Επίσης τόνισε πως ο σύλλογος διεκδικεί τη κατάργηση της χρήσης μάσκας από τους εργαζομένους στους εξωτερικούς χώρους. «Η κατάσταση που βιώνουν με τη ζέστη είναι τραγική, φορώντας τη. Είναι προτιμότερο να καταργηθεί η μάσκα και να εστιάσουμε σε άλλους τρόπους προστασίας, όπως στην πιο επισταμένη απολύμανση των τραπεζιών ή στη διενέργεια κάποιων self test ακόμα και στους εμβολιασμένους. Το να βλέπουμε εικόνες με σερβιτόρους να φορούν τη μάσκα στο πιγούνι, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να πάρουν ανάσα διασχίζοντας υπό συνθήκες καύσωνα τη Ναυαρίνου φερ’ ειπείν, τη στιγμή που κανείς άλλος δεν τις φορά, είναι μια υποκριτική κατάσταση που καλό θα ήταν να σταματήσει» κατέληξε.