Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 09:05

Καταστροφές από αδέσποτα βοοειδή στο Μαργέλι

Γράφτηκε από τον

 

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει στο Μαργέλι και την ευρύτερη περιοχή από αδέσποτα βοοειδή, που προκαλούν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο άνθρωπος που τα εξέτρεφε κι έκανε αναπαραγωγή αγελάδων με τη μέθοδο της ελεύθερης βοσκής, τα εγκατέλειψε.

Τα ζώα ξέφυγαν από τον ελεγχόμενο χώρο όπου βρίσκονταν, αγρίεψαν και ξεχύθηκαν στις καλλιέργειες, καταστρέφοντας αμπέλια, συκιές, καρυδιές, ελιές, με έμφαση στις χοντρολιές (ελιές Καλαμών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζώα χωρίστηκαν σε δύο κοπάδια, το ένα έφυγε βόρεια προς τα βουνά της Μάλης και το άλλο που είναι το μεγαλύτερο -περίπου 30 ζώα- επέστρεψε προς το Μαργέλι και το Μηλιώτη, όπου περιφέρεται ανεξέλεγκτο προκαλώντας καταστροφές.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας μας ενημέρωσε ότι γίνεται οργανωμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση. Με πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την περιοχή και με επαγγελματία εκτροφής ζώων σχεδιάζεται η δημιουργία υπαίθριου στάβλου κοντά στο ποτάμι της περιοχής (Βελίκα), όπου θα φιλοξενηθούν τα βοοειδή. Στόχος είναι να ελεγχθεί η συμπεριφορά και ο πληθυσμός τους και να διαφυλαχθεί το σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής.

Γ.Σ.