Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 07:53

Κατάχρηση αλκοόλ και εξάρτηση από το τζόγο - Αύξηση αιτημάτων θεραπείας από εφήβους και νέους

Γράφτηκε από την
Κατάχρηση αλκοόλ και εξάρτηση από το τζόγο - Αύξηση αιτημάτων θεραπείας από εφήβους και νέους

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Την αύξηση αιτημάτων θεραπείας από εφήβους και νέους με πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ και εξάρτησης από το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια διαπιστώνει το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”. Από τα τέλη του 2019 οπότε λειτουργούν Πολυδύναμα Κέντρα του Οργανισμού στην Καλαμάτα, τον Πύργο και το Ναύπλιο παρατηρείται πως συνεχώς διευρύνονται οι εξαρτήσεις “νέου τύπου”. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία για την προσέλευση ατόμων στο ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” κατά την περσινή χρονιά στις μονάδες του θεραπευτικού  προγράμματος και στις 4 πόλεις (Καλαμάτα, Πάτρα, Πύργος,  Ναύπλιο) προσήλθαν 334 άτομα με θέματα εξαρτήσεων. Από αυτά, τα 196 αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ τα υπόλοιπα 138 αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, με βασικότερο αυτό της κατάχρησης αλκοόλ (88 άτομα). Παράλληλα, στις μονάδες του Οργανισμού στην Πελοπόννησο προσήλθαν 397 άτομα, γονείς, συγγενείς, σύζυγοι και σημαντικοί άλλοι για να δεχθούν υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης.

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης στην εποχή μας φαίνεται ότι οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στα ναρκωτικά ή σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, και όσοι ήδη βρίσκονται στον κυκλώνα της εξάρτησης εξαθλιώνονται ακόμα πιο πολύ. Η αύξηση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, η εξάπλωση του AIDS και της ηπατίτιδας, καθώς και η εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών είναι σημάδια που, όπως επισημαίνεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά-ΕΚΤΕΠΝ (2020) που εκτιμούν τον αριθμό των χρηστών υψηλού κινδύνου με ηλικία 15-64 ετών και κύρια ουσία χρήσης τα οπιοειδή, ναι μεν φαίνεται ο αριθμός των χρηστών να είναι μειωμένος σε σχέση με το 2019, ωστόσο, παρατηρείται ότι μια αξιοσημείωτη μερίδα των νέων συνεχίζει να πειραματίζεται με τις ουσίες. Με κίνδυνο αυτοί να αποτελέσουν τους μελλοντικούς εξαρτημένους χρήστες.

 

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΟΜΕΣ

Πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες σχετικά με τη συγκριτική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθηκαν το 2015 καταλήγουν σε σημαντικά συμπεράσματα που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης δομών. Σημειώνεται ότι παρόλο που πολλά συμπεράσματα αφορούν πληθυσμό εφήβων, λόγω της διαθεσιμότητας σχετικών ερευνών, στη βιβλιογραφία θεωρούνται ως ενδεικτικά της γενικότερης κατάστασης αλλά και των τάσεων που επικρατούν σε μια χώρα.

 

Συμπεράσματα:

  • Το 10,6% των εφήβων αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας (χασίς, έκσταση, αμφεταμινών, μεθαμφεταμινών, κοκαΐνης, κρακ, LSD, ηρωίνης, κεταμίνης, “μαγικών μανιταριών” ή/και GHB) έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή του. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εφήβων αναφέρουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας το 2015 συγκριτικά με πριν από μία 12ετία (6,5% το 2003), ενώ το χασίς παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης.
  • Σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών έστω και μία φορά στη ζωή τους και στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν, επιπλέον, εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία (<13 ετών).
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό/τζόγο στους εφήβους: (υπερ)διπλάσιο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.
  • Στους ενήλικες, μεταξύ των χωρών που συνέλλεξαν σχετικά στοιχεία, η Ελλάδα εμφάνισε τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που ανέφεραν προμήθεια οινοπνευματωδών από μη δηλωμένες πηγές. Το συγκεκριμένο εύρημα έρχεται να ενισχύσει διαφαινόμενες, από προηγούμενα ευρήματα, τάσεις για αύξηση φθηνού και υψηλού σε περιεκτικότητα αλκοόλ (τσίπουρο, ρακή, ούζο) ειδικά στην περιφέρεια.
  • Στους ενήλικες παρατηρήθηκε επίσης υψηλό ποσοστό ατόμων που ανέφεραν ότι υπήρξαν επιβάτες σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.


NEWSLETTER