Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 07:30

Οικονομική αιμορραγία από τα κατ' οίκον κουρεία

Γράφτηκε από την
Οικονομική αιμορραγία από τα κατ' οίκον κουρεία

Οικονομική αιμορραγία για τους κομμωτές και κουρείς με δικά τους καταστήματα αποτελεί η λειτουργία παράνομων κομμωτηρίων, όπως και οι κομμωτές που δουλεύουν με επισκέψεις κατ' οίκον. Το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς τους τζίρους τους να κατρακυλάνε προς τα κάτω και τις υποχρεώσεις να αυξάνονται.

Οπως υποστηρίζουν, πάντα υπήρχε "το φαινόμενο της βαλίτσας", δηλαδή κομμωτές που δούλευαν "μαύρα" και πήγαιναν σε σπίτια με μια βαλίτσα. Ομως τον τελευταίο καιρό νεαροί κυρίως συνάδελφοί τους που μόλις έχουν αποφοιτήσει από σχολές κομμωτικής, μπαίνουν στο επάγγελμα δουλεύοντας παράνομα για να βγάζουν ένα χαρτζιλίκι.

Η Ενωση Κουρέων - Κομμωτών Μεσσηνίας και η πρόεδρός της Βασιλική Μακροπούλου ανησυχεί για τη διάσταση που παίρνει το φαινόμενο και προτείνει να επικρατήσουν πιο αυστηρά κριτήρια για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επιπλέον επισημαίνει τους κινδύνους για όσους εργάζονται νόμιμα και αποδίδουν τους φόρους στο κράτος, αλλά και για τους πελάτες οι οποίοι προτιμούν να κουρεύονται ή να βάφουν τα μαλλιά τους στο σπίτι, με δέλεαρ τις μικρότερες τιμές. "Στην ουσία δεν πληρώνουν λιγότερο και επιπρόσθετα ενισχύουν και τη φοροδιαφυγή, για την οποία πολλοί γκρινιάζουν ότι φορολογούνται βάναυσα γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί", επισημαίνει η κ. Μακροπούλου. Επισημαίνει επίσης πως δεν είναι λίγοι αυτοί που πέφτουν σε άπειρους κομμωτές και καταλήγουν στα δικά τους κομμωτήρια γιατί τους έκαψαν τα μαλλιά ή τους κακοκούρεψαν. "Συμμερίζομαι ότι μπορεί να το βλέπουν οι συνάδελφοι νεαρής ηλικίας ως μία διέξοδο από την ανεργία, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα γιατί και μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται και κίνδυνοι υπάρχουν για τη δημόσια υγεία", τονίζει. Και φέρνει ως παράδειγμα τις αυστηρές προϋποθέσεις που το Υγειονομικό θέτει στους κομμωτές για προϊόντα που διαχειρίζονται στα κομμωτήριά τους. "Φανταστείτε τώρα ένα μπουκάλι οξιζενέ να μεταφέρεται μέσα σε μια βαλίτσα με τέτοια ζέστη, ενώ αμφίβολο είναι αν υπάρχει η δυνατότητα αποστείρωσης όπως επιβάλλεται σε εμάς από το Υγειονομικό", λέει. Και προσθέτει ότι τα χρήματα που θα βγάλει κάποιος που δουλεύει παράνομα είναι όλα καθαρό κέρδος, γι' αυτό και παίρνει λιγότερα. Στην πραγματικότητα όμως "ένα οργανωμένο κομμωτήριο, ανάλογα και με τον τιμοκατάλογό του, χρεώνει λιγότερα έναν πελάτη γιατί στην τελική μέσα στην τιμή είναι το ΙΚΑ του εργαζόμενου, τα λειτουργικά έξοδα και το ΦΠΑ". 

Η κ. Μακροπούλου επισημαίνει ακόμη πως τα σωματεία σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία τους στην Αθήνα "παλεύουμε να βγάλουμε απ' έξω όσους λειτουργούν παράνομα κομμωτήρια στο σπίτι ή πάνε στα σπίτια με μια βαλίτσα", λέει. Και προσθέτει ότι "το λάθος ξεκινά με τις άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος", αφού κατά την άποψή της θα έπρεπε να μετράει η εμπειρία και η ικανότητα του υποψήφιου για να πάρει την άδεια επαγγέλματος.

Αναφορικά με τα χρήματα που χάνει το κράτος λέει πως είναι πάρα πολλά καθώς "τα κατ' οίκον κομμωτήρια είναι τριπλάσια σε αριθμό από τα κομμωτήρια που λειτουργούν με νόμιμη άδεια και πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ 23%". Λέει μάλιστα καταλήγοντας πως εάν ένα συνοικιακό κομμωτήριο αποδίδει 600 ευρώ το τρίμηνο ΦΠΑ και ένα κεντρικό της Καλαμάτας 3.000 ευρώ ΦΠΑ το τρίμηνο μπορεί κανείς να καταλάβει τι χάνει το κράτος. "Δεν μπορούν να χτυπάνε άλλο πλέον τους καταστηματάρχες γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν παραπάνω σε φόρους, ας κοιτάξουν λοιπόν τι θα κάνουν με τη μαύρη εργασία και την φοροδιαφυγή", λέει καταλήγοντας η Βασιλική Μακροπούλου.

Ν.Κ.


NEWSLETTER