Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 09:23

Κύμα αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα

Γράφτηκε από την
Κύμα αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα

 

Ο μεγάλος αριθμός παιδιών μικρής ηλικίας ανάμεσα στους 89 πρόσφυγες προκάλεσε δυνατά συναισθήματα και κύμα αλληλεγγύης από φορείς, συλλόγους και απλούς πολίτες.

Ξυπόλυτα, πολλά χωρίς ρούχα και τρομαγμένα από την πολύωρη περιπέτειά τους, τα 37 παιδιά από δύο μηνών έως 15 χρονών δέχτηκαν τη φροντίδα αρχικά των στελεχών της λιμενικής αρχής Καλαμάτας, καθώς και των νοσηλευτριών και εθελοντριών του τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, που και αυτή τη φορά -όπως και κάθε φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό- ήταν εκεί για να βοηθήσουν. Άμεση και αποτελεσματική υπήρξε και η ανταπόκριση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένης Αλειφέρη. Τέσσερα από τα παιδιά νοσηλεύτηκαν προσωρινά με τις μητέρες τους στην Παιδιατρική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας, ενώ ένα νήπιο 2,5 ετών συνέχισε τη νοσηλεία του, καθώς οι παιδίατροι διαπίστωσαν ότι πάσχει από λοίμωξη και έκανε πυρετό. Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Βάιος Κατσαρός μετέβη από τις πρώτες ώρες στις αποθήκες του λιμανιού όπου φιλοξενούνταν τα παιδιά, πολλά από τα οποία είχαν δερματικά προβλήματα, για να τα εξετάσει. Είχε προηγηθεί παράκληση της λιμενικής αρχής προς την Π.Ε. Μεσσηνίας για την περίθαλψη των παιδιών -ενώ και χθες έγινε εκ νέου επίσκεψη παιδιάτρου από το Νοσοκομείο. Ιατρική βοήθεια και εξετάσεις χρειάστηκαν και 2 ενήλικοι άνδρες οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη και παρέμειναν για κάποιες ώρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Συγκινητική υπήρξε και η ανταπόκριση του απλού κόσμου αλλά και το κάλεσμα συλλογικοτήτων όπως η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, που προσκαλούσαν τον κόσμο να συγκεντρώσει ρούχα, παπούτσια, γλυκίσματα και παιχνίδια για τα προσφυγόπουλα και για τους μεγάλους, και να τα πάει στο λιμάνι όπου τα παραλάμβαναν οι ερυθροσταυρίτισσες και στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

Η Π.Ε. Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας φρόντισαν για τα κλινοσκεπάσματα και άλλα εφόδια για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στις αποθήκες του λιμανιού. Εκεί βρέθηκε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τα αναγκαία rapid tests για Covid.

N.K.


NEWSLETTER