Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 17:51

Μεσσηνία: Κινητοποίηση από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για το 4 μηνών κακοποιημένο βρέφος

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Κινητοποίηση από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για το 4 μηνών κακοποιημένο βρέφος

Η είδηση για το διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα κοριτσάκι 4 μηνών από τον Αετό Τριφυλίας κινητοποίησε “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό, ώστε να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο βρέφος, καθώς και στο συγγενικό του περιβάλλον. Το μωρό φέρεται να έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον 20χρονο πατέρα του, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδοοικογενειακή βία. Θυμίζουμε ότι το βρέφος μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο με σπασμούς αρχικά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στη συνέχεια, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Εκεί διασωληνώθηκε και διακομίστηκε εσπευσμένα στο Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα, όπου και παραμένει νοσηλευόμενο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί στην Καλαμάτα διαπίστωσαν Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού, από τα συμπτώματα και τις βλάβες στο κεφάλι και το σώμα του βρέφους. Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω σύνδρομο δημοσιοποιεί με αφορμή το περιστατικό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

ΣΟΒΑΡΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΩΡΑ ΜΕΤΑΞΥ 3 ΚΑΙ 8 ΜΗΝΩΝ

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ 3 και 8 μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομο του περιβάλλοντος του παιδιού. Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου: α) Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης. β) Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα. γ) Κώμα. δ) Σπασμοί. ε) Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως. στ) Μειωμένη όρεξη. ζ) Εμετός. η) Οπισθότονος - Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή. θ) Ανωμαλίες στην αναπνοή, όπως για παράδειγμα ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή. ι) Καρδιακή ανακοπή.

Επίσης, ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια: Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς, ραγάδες, μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη, οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά, τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα, τραυματισμοί στο στήθος, ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση, πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει.


NEWSLETTER