Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 08:12

Καθημερινές επιχειρήσεις από το Σύλλογο “Γαία” της Μάνης

Γράφτηκε από την

 

Μια 48χρονη Γερμανίδα βρέθηκε νεκρή τον περασμένο Ιούλιο στο σπίτι που είχε νοικιάσει στον Άγιο Δημήτριο της Μάνης και επειδή το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου αδυνατούσε να επέμβει, καλείται η ομάδα “Γαία”.

Αρχές Αυγούστου ένα αυτοκίνητο πέφτει σε γκρεμό στο Προάστιο, η τραυματισμένη οδηγός απεγκλωβίζεται με τη χρήση του ειδικού διασωστικού εξοπλισμού της εθελοντικής ομάδας και μεταφέρεται με το ασθενοφόρο της.

Θα ακολουθήσει στα μέσα του Αυγούστου η διάσωση ενός Άγγλου πεζοπόρου που υπέστη αλλεργικό σοκ στη Σαϊδόνα, ενώ, με διαφορά λίγων ωρών, η Γαία καλείται την ίδια μέρα να συνδράμει σε περιστατικό πνιγμού στη Στούπα και σε λιποθυμικό επεισόδιο οδηγού στην Καρδαμύλη. Αυτό το Σεπτέμβριο, η ομάδα επιχειρεί στις εξορμήσεις για την εύρεση του αγνοούμενου Σταύρου Ξυδέα και την περασμένη Τρίτη βοηθά στην μεταφορά του πτώματός του από το σημείο όπου βρέθηκε, κοντά στο ερειπωμένο μοναστήρι της Βαϊδενίτσας.

Ο Σύλλογος “Γαία” της Μάνης επιχειρεί καθημερινά σε ένα έως τέσσερα συμβάντα γιατί το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας δεν είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες, και η απόσταση από την Καλαμάτα μεγάλη για να επέμβει έγκαιρα το ΕΚΑΒ. Το σύνηθες είναι το… μοίρασμα της διαδρομής, με τους εθελοντές της “Γαία” να φτάνουν μέχρι τη γέφυρα της Κοσκάρακας όπου περιμένει το ΕΚΑΒ. Άλλες πάλι φορές το ασθενοφόρο της ομάδας θα διανύσει όλη την απόσταση μέχρι το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

 

ΤΟ ΠΟΛΥΣΧΙΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΗΣ “ΓΑΙΑ”

Η “Γαία” είναι ένας πολυμορφικός σύλλογος, που οι δράσεις του εκτείνονται σε όλη την γκάμα της πολιτικής προστασίας: από πυρόσβεση και διάσωση σε βουνό και θάλασσα, μέχρι σπηλαιολογία και παροχή πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένους διασώστες. Δραστηριοποιείται από το 2008 στην περιοχή της Μάνης, αλλά οι διασώστες παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά όπου ζητηθεί. Και δεν είναι πολλοί· μόλις 11 άνθρωποι, οι οποίοι εναλλάσσονται και μάχιμους τους 4-6 από αυτούς, όπως επεσήμανε σε επικοινωνία μας το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την τραγική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάλου, ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας Κώστας Ξυδέας.

Ο ίδιος μιλά για σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των εθελοντών και αναρωτιέται “τι θα γίνει αν η «Γαία» κλείσει για 3 μήνες;”. Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε εκπαιδευμένα στελέχη, σωστικά μέσα και κατάλληλο διασωστικό εξοπλισμό επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά, με τραγικό κάποιες φορές τρόπο.

 

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ

Αξίζει να επισημάνουμε ότι περισσότερο πολύτιμη καθιστά την παρουσία της “Γαίας” στη Μάνη η αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Οπως εξηγεί ο Κ. Ξυδέας, πολλοί τουρίστες οι οποίοι κάνουν διακοπές στην περιοχή είναι μεγάλης ηλικίας, και τα περιστατικά αδιαθεσίας ή τα μικροατυχήματα είναι πολύ συχνά. Λίγο η υπερβολική ζέστη, ένα ποτηράκι παραπάνω στην ταβέρνα ή το παραπανίσιο φαγητό, σε συνδυασμό και με την ηλικία, τους προκαλούν κάποια αδιαθεσία. Με αποτέλεσμα το καλοκαίρι η ομάδα να καλείται σε πάρα πολλά περιστατικά υγείας, τα οποία χρειάζονται μεταφορά με ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας, που όμως, λόγω των γνωστών ελλείψεων, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλο το 24ωρο - οπότε η εναλλακτική είναι να καλέσει κανείς το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα, το οποίο θα κάνει μιάμιση ώρα δρόμο μόνο για να φτάσει. Εκεί λοιπόν επεμβαίνει η "Γαία" με το δικό της ασθενοφόρο, όπως επεμβαίνει με τον δικό της εξοπλισμό και σε τροχαία που χρειάζεται απεγκλωβισμός ατόμου, αφού το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μάνης στο Προάστιο λειτουργεί εποχικά και εξυπηρετεί ανάγκες δασοπυρόσβεσης.  

* Η “Γαία” είναι ένας ανοιχτός σύλλογος, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στην ομάδα και να μάθει για το έργο της, και εν συνεχεία να πιστοποιηθεί και να βοηθήσει και ο ίδιος ως ειδικευμένος εθελοντής, ενταγμένος στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.