Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 08:49

Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Ραγδαία η αύξηση γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Γράφτηκε από την
Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων: Ραγδαία η αύξηση γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ραγδαία είναι η αύξηση που καταγράφεται στον συνολικό αριθμό των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προχώρησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία το 2021. Σε σχέση με το 2020 αυτή η αύξηση ανέρχεται στο 73%, καθώς το 2020 4.264 γυναίκες είχαν προχωρήσει σε καταγγελία ενώ το 2021 ο αριθμός τους ανήλθε σε 7.375. Οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων που προχωρούν σε καταγγελία στην Αστυνομία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς αποτελούν το 74,2%. Αυτό αποκαλύπτει η 3η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε το θύμα φαίνεται να διατηρούσε, είτε κατά την στιγμή τέλεσης του αδικήματος  της ενδοικογενειακής βίας είτε κατά το παρελθόν, συντροφική ή συζυγική σχέση με τον δράστη.

10.324 ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ 11 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022, συνολικά 10.324 κλήσεις -εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 7 στις 10 κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων. 

Επιπλέον, η ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 83,2%, από όλα τα είδη έμφυλης βίας που καταγράφηκαν στην 24ωρη γραμμή βοήθειας και τους 11 μήνες αναφοράς, με ποσοστό 3,1% να αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και 1,6% περιστατικά βιασμού.

Οι κύριες μορφές βίας στo πλαίσιo της ενδοοικογενειακής βίας ήταν κατά 35,8% η ψυχολογική βία, 39,6% λεκτική βία, 25,6% περιστατικά σωματικής βίας, 5,3% οικονομική βία και 2,8% η σεξουαλική βία, στο πλαίσιο της συντροφικής/συζυγικής βίας.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΣΥΖΥΓΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΕΠΙΖΗΣΑΣΑΣ-ΔΡΑΣΤΗ 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 5.295 άτομα, τόσο γυναίκες θύματα βίας όσο και πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έλαβαν ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στους Ξενώνες φιλοξενήθηκαν 474 άτομα (223 γυναίκες και 251 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για τους 11 μήνες αναφοράς η σχέση επιζήσασας-δράστη είναι κυρίως συζυγική, κατά 55,4% και συντροφική σε ποσοστό 18%, ενώ το 10,9% αφορά άλλο μέλος της οικογένειας.

Αλλά και από τα στοιχεία της Αστυνομίας για τη σχέση θύματος-δράστη προκύπτει ότι το 59,5% των καταγεγραμμένων σχέσεων αφορούν συντροφικές σχέσεις. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστών αποτελούν οι σύζυγοι των θυμάτων (34,9%). Οι μόνιμοι σύντροφοι των θυμάτων αποτελούν τους δράστες των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας σε ποσοστό 11,7%, ενώ οι τέως σύζυγοι και οι τέως σύντροφοι καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά, της τάξης του 6,5% και 6,3% αντίστοιχα.

 

ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ 

Όπως αποκαλύπτει η ίδια έκθεση, οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, μετά τα θύματα συντροφικής βίας, αποτελούνται από τα παιδιά των δραστών (14,3%), τους γονείς των δραστών (9,8%) και τα αδέλφια αυτών (7,2%). Επίσης, ο ετήσιος αριθμός των καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας το 2021 παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 54,8%, σε σχέση με το 2020. Ο ετήσιος αριθμός των ανδρών δραστών ενδοοικογενειακής βίας το 2021 παρουσιάζει ανάλογη αύξηση, της τάξης του 70,7%, σε σχέση με το 2020, με εκείνον του ετήσιου αριθμού των γυναικών θυμάτων. Αύξηση παρουσιάζει και ο συνολικός αριθμός των δραστών ενδοοικογενειακής βίας (71,5%), καθώς εξίσου σημαντική αύξηση σημείωσε και ο ετήσιος αριθμός των γυναικών δραστών το 2021 (75,2%).

 

* Με πορτοκαλί (χρώμα συνυφασμένο με τον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών) φωταγωγήθηκε χθες το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ειδικότερα, στα πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα έμφυλης βίας και ανισοτήτων, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας τίμησε την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα με δύο εκδηλώσεις: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών τις πρωινές ώρες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από τα στελέχη του Κέντρου και το βράδυ ανοιχτή εκδήλωση που περιελάμβανε ομιλίες και χαιρετισμούς του δημάρχου Καλαμάτας και φορέων - υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας, καθώς και φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα του Πνευματικού Κέντρου.


NEWSLETTER