Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 08:27

Καλαμάτα: Ενημερωτική δράση κατά της βίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων

Γράφτηκε από την

Με την ελπίδα κανείς να μην μείνει αμέτοχος, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας σε μια δημιουργική συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και το Πρωτοδικείο Καλαμάτας δίνουν το στίγμα τους στον αγώνα κατά της βίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Άλλωστε η μεγάλη ελπίδα είναι η πρόληψη και ο μεγάλος σύμμαχος η ενημέρωση και η πληροφόρηση. Με το σκεπτικό, λοιπόν, ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και μια τυχαία στιγμή που το μάτι ενός περαστικού πέφτει πάνω σε ένα μήνυμα που θα τον ευαισθητοποιήσει γιατί έχει κάτι να πει για τη δική του ζωή, μπήκαν ενημερωτικά σταθερά πόστερ στους χώρους του Πρωτοδικείου. Τα πόστερ αφορούν σε υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την εκμετάλλευση γυναικών και την εργασιακή παρενόχληση.

Χθες, άλλωστε, στην κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα συναντήθηκε με τον πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ και με στελέχη των Metropolitan Police Service-New Scotland Yard, Bedfordshire Police και Scottish Police. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η χρήση του εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας σε συνεργασία με τη Βρετανία.

Πρόκειται για ένα οριζόντιο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, του οποίου η 6μηνη πιλοτική του λειτουργία ολοκληρώθηκε. Περιλάμβανε την εκπαίδευση των στελεχών της πρώτης γραμμής, την εφαρμογή του σε κάθε δημόσια υπηρεσία πρώτης υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και τη δημιουργία των θεματικών ομάδων “Άρτεμις”, που εστίασαν τη λειτουργία τους στη διαχείριση του κινδύνου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 51 και 52 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην συνάντηση επισκέφθηκαν στη συνέχεια τη Γραμμή SOS 15900.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Στα πόστερ του Πρωτοδικείου Καλαμάτας ξεχωρίζει αυτό της Γραμμής  SOS 15900. Είναι μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης e-mail:  sos15900@isotita.gr.

Απευθύνεται σε γυναίκες:

  • Που υφίστανται σωµατική κακοποίηση. 
  • Που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία.
  • Που υφίστανται οικονομική βία.
  • Που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
  • Που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking.
  • Που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια.

Και σε:

  • Πολίτες και φορείς, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
  •  Πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων.
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άμεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται με βία κατά των γυναικών.
  • Παραπομπή περιστατικών σε ξενώνες, σε Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε υπηρεσίες Υγείας και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Οι σύμβουλοι:

  • Παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
  • Τηρούν το απόρρητο της συμβουλευτικής κι ενημερώνουν τη συμβουλευόμενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεμύθειας. 
  • Ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.

Αξίζει να αναφερθεί ότισκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.